keskiviikko 6. helmikuuta 2019

VERIAPPELSIINIPIIRAS & HUNAJAMARENKIA (GLUTEENITON)


Tyypillisesti juuri silloin kun tarvitsisi jotain tietyn väristä raaka-ainetta, niin sitä ei meinaa löytyä sitten millään. Näin kävi tällä kertaa veriappelsiinien kohdalla, kun yritin metsästää mahdollisimman punalihaisia yksilöitä. Kävin ainakin neljässä eri kaupassa ja ostin montaa eri lajia (luomua ja tavallista), mutta ei – suurin osa oli hedelmälihaltaan ihan tavallisen keltaista. Ulospäinhän sitä väriä ei oikein voi ennustaa. Lopulta päädyin ostamaan lisäksi muutamia verigreippejä että sain kunnolla punaista väriä. Kotoa löytyi lopulta valehtelematta joku 30 kappaletta erilaisia sitrushedelmiä.

Tähän ohjeeseen testasin pariakin eri juttua ensimmäistä kertaa: veriappelsiinicurdia (niinkuin lemon curd mutta veriappelsiineilla) ja hunajamarenkia. Molemmat onnistuivat mainiosti: piirakan täytteestä tuli ihanan täyteläinen ja maultaan makean kirpeä, ja marengeista kauniin kullankeltaisia ja maultaan mukavan hunajaisia. Marenki ei ole reseptissä mitenkään oleellinen komponentti, mutta ihan kätevä tapa hyödyntää ylijäävät valkuaiset.

Käytin täytteessä kookossokeria mikä teki siitä hieman toivottua tummemman värisen, joten jos haluat kirkkaan värisen täytteen käytä jotain vaalean väristä makeutusta. Korjasin hieman ruskeaan taittavaa sävyä lisäämällä täytteeseen n. 1/4 tl punajuurijauhetta. Suosittelen kuitenkin nimenomaan kookossokerin tai esim. täysruokosokerin käyttöä piirakan pohjassa, sillä se antaa makuun kivan  karamellimaisen vivahteen.

Kakku vaatii aika monta tuntia jähmettyäkseen, joten se kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä ja säilyttää yön yli jääkaapissa.

Tämä resepti osallistuu samalla Hannan soppa -Hannan ja Kokit ja Potit -Hannelen aloittamaan kuukauden ruokahaasteeseen, löydät aiheeseen sopivia ohjeita ja resepti-ideoita esim. Instagramista tunnisteella #kuukaudenruokahaaste. Ja tämä on tosiaan avoin haaste ihan kaikille, bloggaajista kokikokkeihin.


Gluteeniton veriappelsiinipiiras & hunajamarenkia

Pohja
1 dl mantelijauhoa
1 dl riisijauhoa
1 dl kaurajauhoa
2 rkl perunajauhoa
1/2 dl kookossokeria
80 g kylmää voita
1 tl vaniljauutetta

Täyte
2 1/2 dl tuorepuristettua veriappelsiinimehua (osa mehusta voi olla myös tavallisista appelsiineista tai verigreipistä)
3 luomumunaa
2 luomumunan keltuaista (säästä valkuaiset marenkiin)
1 1/2 dl makeutusta (huom. kookossokerilla piiraan väristä tulee hieman ruskeasävyinen, esim. hunajalla tai tavallisella sokerilla saa vaaleamman ja kirkkaamman värin)
100 g kylmää voita
(halutessa pieni ripaus esim. punajuurijauhetta tai muuta väriainetta)

Valmista pohja: sekoita kuivat aineet + vaniljauute keskenään. Nypi paloiteltu voi sekaan sormin kunnes se on tasaisesti sekoittunut taikinaan. Painele taikina piirasmuotin pohjalle. Oma vuokani oli halkaisijaltaan 23 cm. Laita pohja jääkaappiin noin vartiksi.

Paista pohjaa 190-asteessa n. 15 minuuttia.

Valmista täyte laittamalla mehu, munat ja makeutus paksupohjaiseen kattilaan ja lämmittämällä seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksunee. Tähän menee noin kymmenisen minuuttia, huomaat kyllä kun seos muuttuu yhtäkkiä paksummaksi. Siivilöi täyte ja sekoita joukkoon paloiteltu voi kunnes se on kokonaan sulanut. Anna seoksen viilentyä hetki ja kaada se sitten pohjan päälle.

Paista piirasta 175-asteessa n. 20 minuuttia, kunnes se on reunoilta hieman hyytynyt mutta ei vielä alkanut halkeilemaan. Keskiosa saa olla hieman hyllyvä. Anna viilentyä huoneenlämmössä noin tunnin ja siirrä sen jälkeen jääkaappiin jähmettymään vähintään kahdeksi tunniksi tai yön yli.


Hunajamarenki (n. 80 pikkumarenkia)

2 luomumunan valkuaista
1/2 dl hunajaa (tai muuta makeutusta)
tippa sitruunamehua

Vatkaa valkuaiset ja sitruunamehu täysin puhtaassa ja kuivassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Vatkaa hunaja joukkoon pikkuhiljaa lisäämällä, kunnes vaahto on kiiltävää. Marenki on valmis paistettavaksi kun kulhon voi kääntää ylösalaisin ja massa pysyy tukevasti paikoillaan.

Pursota tai lusikoi massasta minimarenkeja. Itselläni ei ole varsinaista pursotinta, mutta leikkasin pakastepussin kulmaan pienen reiän ja sen avulla sain ihan kauniita pursotuksia aikaiseksi. Paahda marenkeja 100-asteessa noin puolitoista tuntia, ota lämpö pois päältä ja jätä marengit uuniin kuivumaan vielä tunniksi tai pariksi (ne voivat olla siellä myös yön yli). Koristele kakku marengeilla. Ylijääneet marengit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä.


Ja mitä tapahtui niille useille kymmenille ylimääräisille veriappelsiineille..? Ne puristin mehuksi. :)

Sitruksia voi hyödyntää myös mm. seuraavissa ohjeissa:

Raikas sitruspuuro
Sitruksinen halloumisalaatti
Veriappelsiini-raakakakku (purkkikakku)
Eeppinen verigreippi-kikherne-lehtikaalisalaatti
Oliiviöljy-sitruunateeleipä

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig