torstai 5. huhtikuuta 2018

BRUNSSIKIRJA: OLIIVIÖLJY-SITRUUNATEELEIPÄ (GF)


Superlahjakkaiden Liemessä Jennin ja Viimeistä murua myöten Saaran Brunssikirjalle* voi ehkä jo tässä vaiheessa vuotta myöntää vuoden kauneimman ruokakirjankannen tittelin. Eikä sisältökään tästä jälkeen jää, kuvat ovat odotetusti todella upeita ja herkullisen näköisiä. Kirjan ulkoasu ja fiilis ylipäätään on tyyliltään ns. klassinen mikä miellyttää kovasti omaa silmääni.

Brunssikirjassa on suorastaan hengästyttävä määrä monipuolista ja kekseliästä reseptiikkaa. Ohjeilla saisi todennäköisesti katettua joka viikonlopulle erilaisen brunssin useamman vuoden ajaksi! Reseptejä löytyy suolaisista makeisiin, kevyistä tuhteihin ja pikkupurtavista isoihin annoksiin. Vohveleille kirjasta on omistettu kokonaan oma osionsa mikä saakin minut kiroamaan - miksi en omista vohvelirautaa!

Reseptien runsaudensarvesta valitsin ensimmäiseksi testattavaksi gluteenittoman teeleivän ohjeen, joka tasapainoilee makean ja suolaisen välimaastossa. Hieman kakkumaisesta leivästä tuli ihanan rasvaisen muhkea, jota sitruuna raikastaa juuri sopivasti, nam! Jäin miettimään voisiko reseptiä jatkokehitellä vähän arkisempaan suuntaan korvaamalla osan mantelijauhoista esim. riisi- tai tattarijauhoilla.. tällöin leivästä tulee varmaan vähän kuivempi, mutta toisaalta myös edullisempi koska mantelijauhot ovat aika hintavia. Pitänee testata ensi kerralla.


Ruoanlaiton yksi tärkeimpiä periaatteita on: tarkista etukäteen että sinulla on kaikki tarvittavat ainekset. Luonnollisesti unohdin tämän, ja kun olin aloittamassa ohjeen tekoa, huomasin ettei mantelijauhoja ollut kaapissa kuin puolet vaaditusta. No ei auttanut tehdä kuin puolikas leipä sitten, alla kuitenkin ohje kokonaiseen leipään.

Gluteeniton oliiviöljy-sitruunateeleipä (1 vuoallinen)

7 dl mantelijauhoja
1/2 dl hunajaa
1 tl suolaa
1/2 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
4 rkl unikonsiemeniä
2 rkl raastettua sitruunan kuorta
2 (luomu)munaa
2 dl oliiviöljyä
1/2 dl sitruunamehua
1 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl pieneksi pilkottua rosmariinia

tarjoiluun: tuorejuustoa ja jotain makeutusta

Sekoita kaikki leivän ainekset yhteen. Voitele ja jauhota vuoka. Paista 180-asteessa n. 40 minuuttia, anna jäähtyä vartin ajan ja poista vuoasta.

Tarjoile esimerkiksi tuorejuuston kanssa. Itse lisäsin tuorejuustoon sekaan hieman hunajaa, ja kurkumaa kauniin keltaiseksi väriksi.


*Kirja saatu arvostelukappaleena.
SHARE:

9 kommenttia

  1. Piti heti testata. Aivan ihanaa! Jouduin kyllä soveltamaan paljon, koska en pysty syömään siemeniä tai pähkinöitä. Laitoin mantelijauhojen tilalta kaura-, tattari-, ja kookosjauhoja ja jätin unikonsiemenet pois. Toimii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sinähän olit nopea! Ja aika hyvin improvisoitu ihan eri jauhoilla, muistatko yhtään paljonko laitoit mitäkin..? Mun pitää kanssa vielä testata erilaisia jauhoyhdistelmäversioita :)

      Poista
    2. Laitoin 2dl kaikkia kolmea eli yhteensä kuusi desiä. Kookosjauhot imevät niin paljon nestettä, että lisäsin vielä noin 3/4dl maitoa. Kookos maistui aika vahvasti. Ensi kerralla laittaisin sitä ehkä vähän vähemmän, vaikka ei huono noinkaan. Tää resepti toimii kyllä kivasti pohjana erilaisiin "herkkuleipä" variaatioihin.

      Poista
    3. Okei kiitos tiedosta! Kookosjauhot on mun mielestä jotenkin vähän vaikeita käyttää kun ne välillä käyttäytyy vähän arvaamattomasti, just tuon nesteen imeytymisominaisuuden takia. Mutta hyvä tietää että näiden kolmen yhdistelmällä ainakin onnistuu. :)

      Poista
  2. Ihanat kuvat Lotta <3 Ja varmasti puolikas sitruunateeleipä riittää kyllä yhden-kahden hengen tarpeisiinkin. Totta, että mantelijauhot ovat aika hintavia, joten täytyypä itsekin kokeilla korvata osa muilla jauhoilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saara <3 Kyllä mä luulen että kokonaisellekin leivälle olis riittänyt menekkiä :D

      Poista
  3. Inspiroiva resepti! Pakko oli heti tehdä kun tämän näin :) Mun leivästä tuli aika murenevaa, tein aika orjallisesti ohjeen mukaan. Mikähän siinä on syynä? -Yonna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kyllä munkin leivästä tuli hieman murenevaa (kuvastakin ehkä näkee) mutta kyllä viipaleet sentään kasassa pysyi kun niitä nosteli. Eli luulen että se on vain tämä teeleivän ominaisuus, on koostumukseltaan enemmän kakkumaisempi kuin ns. tavallinen leipä. Jos taas sinun leivät ei ollenkaan pysyneet koossa niin siihen en osaa sanoa mistä johtuisi..

      Poista
    2. Luulen, että leipä jäi aavistuksen raa´aksi, olisi voinut olla pari minuuttia enemmän uunissa. Se jäi myös vähän liian öljyiseksi.. No, aina oppii :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig