perjantai 3. helmikuuta 2017

HELPPOA, HALPAA JA HYVÄÄ: LINSSIKEITTO (GF, V)


Pakko tunnustaa, että itselläni on jonkinlainen (asenne)ongelma mitä tulee kuiviin papujen. "Liota yön yli ja keitä tunti." Ääh kenellä on aikaa tuollaiseen, tai ainakin se vaatii pitkänäköistä ennakkosuunnittelua, mikä ei ole vahvuuksiani.

Mutta kuivat linssit sen sijaan – ne eivät vaadi samanlaisia kommervenkkejä! Pikainen huuhtelu ja sen jälkeen 15–30 minuuttia keittämistä. Tähän pystyy kuka vaan (minäkin).

Linsseissä suosikkejani ovat puy- ja erityisesti belugalinssit. Näitä en ole valmiiksi keitettynä tainnutkaan nähdä missään myynnissä. Belugalinsseissä on mielestäni hieno aromaattinen maku, ja verrattuna vihreisiin ja punaisiin linsseihin olemus on hieman erilainen, ihan kuin pikkiriikkinen papu.

Mutta linssi kuin linssi, kaikki ovat ihan hyviä. Ja kuivista itse keittämällä valmistetuissa linsseissä on kyllä heittämällä parempi maku kuin valmiiksi keitetyissä (jotka ovat usein vähän vetisen makuisia ja rakenne on aika mössömäinen). Sama epäilemättä koskee papujakin, en tiedä kun en ole kokeillut. :>

Tässä klassikkoruoka, eli täytetyt paprikat, johon ole laittanut täytteeksi mm. belugalinssejä, kirsikkatomaatteja ja fetaa:


Toinen helppo ja lisäksi erittäin edullinen ruoka on linssikeitto. Se on lisäksi myös hyvin täyttävää, ja sopii yleensä niille, joille pavut muuten aiheuttavat vatsavaivoja.

Reseptistä tulee noin kolme reilua annosta tai neljä pienempää.

Linssikeitto

1/2 dl oliiviöljyä
1 sipuli, pilkottuna
2 porkkanaa, pilkottuna
4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

2 tl jeeraa
2 tl currya
1 tl kuivattuja yrttejä (esim. timjamia)
1/2 tl kurkumaa

1 tölkki laadukasta tomaattimurskaa
2 1/2 dl kuivattuja vihreitä linssejä, huuhdeltuna
6 dl vettä
6 dl kasvislientä (tai vettä + 3 rkl fondia)

pari kourallista lehtikaalia
1/2 sitruunan mehu
chilikastiketta (esim. srirachaa) oman maun mukaan
suolaa + pippuria

Älä säikähdä öljyn suurta määrää, se kuuluu asiaan. Kuullota sipuleita ja porkkanoita öljyssä isossa kattilassa keskilämmöllä viitisen minuuttia. Lisää valkosipulit ja mausteet ja sekoittele nopeasti puolisen minuuttia.

Lisää tomaatit, nesteet ja linssit. Kiehauta keitto ja laske sen jälkeen lämpötila miedolle. Anna poreilla noin 30 minuuttia, kunnes linssit ovat sopivasti pehmenneet (pieni purutuntuma saa jäädä).

Tämän seuraavan vaiheen voi jättää poiskin, mutta suosittelen kokeilemaan. Se tekee keitosta mukavan täyteläistä, melkein muhennosmaista. Eli annostele noin 4 dl keittoa blenderiin, aja sileäksi ja kaada takaisin kattilaan lopun keiton joukkoon.

Lisää lopuksi pienemmäksi revityt lehtikaalin lehdet, purista sitruunanmehu keittoon ja mausta suolalla, pippurilla ja halutessa chilikastikkeella. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. Kuumenna keittoa vielä noin viisi minuuttia (kunnes lehtikaali on hieman pehmennyt) ja tarjoile lämpimänä. Omat keittoni koristelin lopuksi vaaleilla ja mustilla seesaminsiemenillä.


PS. Toisen, mausteisemman linssikeiton ohje löytyy täältä: thaityyppinen linssikeitto.
SHARE:

16 kommenttia

  1. Linssikeitto on kyllä hyvää, sitä on niin helppo muunnella mausteilla ja lisäämällä juureksia ja kasviksia. Itse tykkään laittaa joukkoon bataattia pilkottuna tai soseena, porkkanoita ja linsseistä punaisia, vihreitä tai molempia. Noita belugalinssejä olis kans kiva kokeilla :)
    Tää Chocochilin linssikeitto on muuten hyvää, suosittelen!
    http://chocochili.net/2010/03/paahdettu-paprika-linssikeitto/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bataatti sopisi tosi hyvin vaikka tähänkin ohjeeseen. :) Oon itsekin tehnyt paahdettua paprikakeittoa, mutta ilman linssejä, kiva idea lisätä niitä mukaan! http://syotava.blogspot.fi/2014/12/paahdettu-paprikakeitto.html

      Poista
  2. Linssikeitto on mainio ruoka. Usein teen ison kattilallisen ja syön sitten useampana päivänä. On lounaseväänä töihin kans just hyvä - helppo ottaa messiin, täyttävä ja niin hyvän makuinen. Ja sopii talveen ja pakkaspäiviin niin hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tästäkin riitti hyvin useammalle päivälle, ihan mukavaa kun ei tarvi miettiä joka päivä että mitäs tänään söis :)

      Poista
  3. Linssit on ihan ykkösiä!
    Ja tämä keitto vaikuttaa kyllä mielettömän herkulliselta. Laitaan talteen!

    VastaaPoista
  4. Teen linssikeitosta itse melkein aina sosekeittoa, ja nyt aloin ihmetelleä että miksi ihmeessä! Pitäisi ehdottomasti useammin tehdä tällaisia ruokaisia keittoja, joissa on kunnon sattumia, eikä aina soseita. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä taas en ole aiemmin soseuttanut (en tiedä miksei ole tullut mieleen). Tämä oli sellainen hyvä puolimatkan versio :)

      Poista
  5. En ymmärtänyt ollenkaan, että linssikeiton voi laittaa noin hyvännäköisesti esille. Maku oli kyllä tiedossa!

    VastaaPoista
  6. Olipa kauniit annokset.
    Minä tykkään linssikeitoista, mutta perheen miesväki vierastaa. Niinpä tein ison kattilallisen ja pakastin annosrasioissa. Saan etäpäivien lounaita tai siskon kanssa, kun sopivasti sattuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Höh mitenköhän ne saisi innostumaan.. laitat ensin jauhelihaa sekaan ja vähennät sitä pikkuhiljaa ja jätät lopulta kokonaan pois..? :D

      Poista
  7. Linssikeitot ovat kyllä hyviä , helppoja, halpoja ja niiiin ihanan ruokaisia. Sulla ne ovat vielä kauniitakin:-)

    VastaaPoista
  8. Linsseistä saa kivaa tuntumaa ja ruokaisuutta melkein pataan kuin pataan tai keittoon kuin keittoon. Ja mä skippaan suosiolla kaikki reseptit joissa pitää liottaa mitään 24 h tai ylipäänsä suunnitella elämäänsä paljoa pidemmälle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, mistäs sitä tietää tekeekö vuorokauden päästä enää mieli esimerkiksi just niitä papuja ;)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig