tiistai 14. toukokuuta 2019

MAAPÄHKINÄVOIKASTIKE-TOFUKULHO


Olen julkaissut takuurapean tofun ohjeen täällä blogissa aiemminkin (-> teriyaki-tofu), mutta tässä tulee vielä uudelleen kertauksena. Tämä on nimittäin oivallinen, joskin hieman viitseliäisyyttä vaativa kolmen kohdan tekniikka, jonka jälkeen tofu on kyllä takuulla rapeaa. Jos oikein laiskottaa niin saatan jättää kolmannen kohdan väliin, mutta silloin pitää kärsiä hieman pehmeämmästä tofusta.

Testailin maapähkinävoipohjaista kastiketta tofun kanssa – oli oikein herkkua ja kivaa vaihtelua myös ainaiselle teriyaki-kastikkeelle (joka sekin on tietty hyvää, mutta vaihtelu on noh virkistävää). Ja kun vaihtelusta puhutaan niin kivaa vaihtelua taasen tavalliselle valkoiselle riisille on kukkakaalista valmistettu muru eli kukkakaaliriisi, jota käytin tällä kertaa annoksessa. Samalla tulee myös syötyä vähän huomaamatta enemmän kasviksia.

Mutta siis kertauksena, kolmen vaiheen tofunrapeutusmenelmä menee seuraavasti:

Vaihe 1
Purista ylimääräiset nesteet pois.
Parhaiten tämä onnistuu leikkaamalla tofukuutio pitkittäin kolmeen tai neljään osaan, laittamalla tofulaatat talouspapereiden väliin ja päälle jotain painavaa kuten esim. leikkuulaudan. Anna nesteiden imeytyä tofusta pois noin puolen tunnin ajan ja vaihda välillä talouspaperit uusiin (esim. 10 min välein). Yksi tofukuutio sisältää hämmästyttävän paljon nestettä.

Vaihe 2
Tee tofulle paistopinta.
Leikkaa tofu kuutioiksi, kuumenna pannu ja lisää siihen n. 1 rkl esim. kookosöljyä ja tofut. Paistele kuutioita 5–10 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Tässä kannattaa käännellä tofukuutioita vaikka haarukalla ahkerasti niin, että mahdollisimman moni pinta on ainakin hetken kosketuksissa pannun kanssa.

Vaihe 3
Loppurapeutus uunissa.

Uunitusvaihe vie viimeisetkin nesteenrippeet tofusta ja lopputuloksena tulee aivan takuuvarmasti rapeaa tofua. Eli laita paistetut tofut leivinpaperin päälle uuninpellille ja paahda 190-asteessa n. 10 minuuttia. Valmis!



Tofukulho maapähkinävoikastikkeella 
(1 iso annos tai 2 pienempää)


1 paketti (valmiiksi marinoitua) tofua
riisiä TAI pienikokoinen kukkakaali
1–2 porkkanaa
lehtikaalia
avokadoa
edamamepapuja
seesamsiemeniä

Kastike
2 rkl maapähkinävoita
1 rkl limemehua
1 rkl kookosnektaria tai muuta nestemäistä makeutusta
2 rkl seesamöljyä
1 rkl soijakastiketta
1 tl srirachaa tai muuta chilikastiketta

Valmista tofu ylläolevan kolmen kohdan ohjeen mukaan.

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan tai valmista kukkakaaliriisi: leikkaa pienikokoinen kukkakaali paloiksi ja aja se monitoimikoneessa pieneksi muruksi. Kukkakaaliriisin voi käyttää joko sellaisenaan, tai paistaa sitä muutaman minuutin aja pannulla öljytilkassa. Mausta pienellä määrällä suolaa ja halutessa limenmehulla.

Riivi lehtikaalit suupaloiksi ja paista nekin nopeasti öljytilkassa pannulla. Vuole porkkanasta ohuita suikaleita. Itse leikkasin avokadon söpöiksi pikkutähdiksi, mutta ne voi siivuttaa tai kuutioida normaalisti. Jos käytät pakastepapuja, sulata ne ja sekoita joukkoon hieman suolakiteitä.

Valmista kastike: lämmitä seos miedolla lämmöllä kattilassa ja vispaa sekaisin muutaman minuutin ajan. Pyörittele sen jälkeen tofukuutiot kastikkeessa.

Kokoa annos. Mahdollisen ylijääneen kastikkeen voi valuttaa annoksen päälle. Syö lämpimänä.

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig