sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

KIKHERNEKOFTAT JA KERMAINEN CASHEWKASTIKE (VEGAANINEN, GF)


Aloitin jokin aika sitten puhelimen muistin suursiivousoperaation. Kuvia oli kertynyt vuodelta 2014 alkaen tähän päivään asti hurjat 7115 kappaletta (!) Noin tunnin siivoamisen jälkeen olin päässyt vuoden 2015 loppuun ja poistanut 1261 kuvaa.

Kuten arvata saattaa, kuvien joukossa on myös valtava määrä valokuvia tai screenshotteja ruoka-annoksista ja resepteistä jotka olin ottanut talteen myöhempää käyttöä varten, mutta jotka sitten olivat unohtuneet puhelimen syövereihin. Inspiroiduin heti useammastakin reseptistä, mutta suurimmasta osasta ei ole enää lähdettä jäljellä. Tämä kasviskoftien ja cashewskastikkeen ohje on jostain lehdestä vuodelta 2015 mutta ei kyllä tietoa mikä lehti ja kuka tekijä! Eli jos tunnistat ohjeesi niin laita viestiä ja kreditoin toki alkuperäisen tekijän, vaikka muokkasinkin reseptiä jonkin verran. :)

Ohje on hieman pidempi ja aikaavievämpi (joskaan ei erityisen vaikea), mutta suosittelen silti näkemään hieman extravaivaa - lopputulos palkitsee! Tarjoilin kasvispyörykät ja kastikkeen basmatiriisin, tomaattiraidan ja tuoreen korianterin kanssa. Ihan superhyvä annos jota tulen tekemään vielä useasti <3.

Huom: kasviskoftiin eli -pyöryköihin tulee mantelijauhoa, jos korvaat sen muulla jauholla lisää ohjeeseen hieman öljyä koska mantelijauho on aika rasvaista.




Kikhernekoftat (14–16 pyörykkää)

400 g (eli tölkki tai purkillinen) kypsiä kikherneitä
2 valkosipulinkynttä
2 dl raastettua kesäkurpitsaa
1 dl mantelijauhetta
1 puntti tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa
1 tl jeeraa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl kurkumaa
reilu rouhaisu suolaa

Muusaa kikherneet ja valkosipulinkynnet esim. sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Raasta kesäkurpitsa hienolla terällä ja purista ylimääräiset nesteet pois. Lisää korianterimassan ja kesäkurpitsan sekaan jauho, mausteet ja hienonnettu tuore korianteri, ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin noin puoleksi tunniksi hieman jähmettymään. Pyörittele taikinasta palloja, sipaise pintaan pieni määrä öljyä ja paista leivinpaperin päällä uunissa 200-asteessa n. 30 minuuttia.

Kermainen cashew-tomaattikastike

1 dl cashewpähkinöitä
2 dl vettä
1–2 dl kookoskermaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 chilipalko

1 tl jauhettua korianteria
2 tl jeeraa
1 tl kurkumaa
1–2 tl garam masalaa tai curryjauhetta

4 kunnolla kypsää tomaattia tai vaihtoehtoisesti tölkki kokonaisia kuorittuja tomaatteja
1/2 dl vettä
1 rkl tomaattipyrettä
5 cm pätkä inkivääriä raastettuna
1 tl makeutusta (esim. kookosnektari)
1/2 tl omenaviinietikkaa
suolaa

Liota cashewpähkinöitä vedessä (2dl) n. 20 minuuttia niin ne hieman pehmenevät.

Hienonna sipulit ja chili. Leikkaa tomaatit kuutioiksi.

Paahda mausteita (korianteri, jeera, kurkuma, garam masala) kuivalla pannulla hetki koko ajan sekoitellen. Lisää sipulit ja sekoittele vielä muutaman minuutin ajan. Lisää tomaattikuutiot/tölkkitomaatit, puoli desiä vettä, pyre, inkivääri, makeutus, etikka ja suola. Anna poreilla keskilämmöllä 10 minuuttia.

Aja tehosekoittimessa cashew ja liotusvesi sileäksi. Lisää cashewjuoma ja kookoskerma pannulle ja anna poreilla vielä n. toiset 10 minuuttia välillä sekoitellen. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. Jos kastike meinaa keittyä liikaa kokoon, lisää hieman kookoskermaa tai vettä.

Lopuksi voit nostella kasviskoftat pannulle ja varovasti sekoittaa ne kastikkeen sekaan.

Tomaattiraita

2 dl paksua maustamatonta jogurttia
1 iso tomaatti
1 rkl hienonnettuja korianterinlehtiä
1/2 tl suolaa
1/2 tl nestemäistä makeutusta (esim. kookosnektari)
1/4 tl jeeraa


Poista tomaatin vetinen sisus ja pilko pieneksi. Hienonna yrtit. Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua hetki jääkaapissa (mitä pidempään sitä parempi). Tarjoile pyöryköiden, cashewkastikkeen ja esim. basmatiriisin kanssa.


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig