sunnuntai 28. lokakuuta 2018

BIOHAKKERIN STRESSIKIRJA (ARVONTA)Olin torstaina Viini- ja ruokamessuilla mukana näytöskeittiössä vähän kokkailemassa ja juttelemassa ruoanlaitosta. Tämä ei ollut itselleni mikään läpihuutojuttu, sillä en normaalisti esiinny missään, enkä myöskään erityisesti pidä ruoanlaitosta niin että muut katsovat. :D Mutta koska joskus pitää mennä ulos omalta mukavuusalueelta, lupauduin tähän mukaan.

Valitsin salaattikirjastani yhden helpoimmista ohjeista – sellaisen joka ei voi mennä kovin helpolla mönkään, vaikka keittiö ja välineet eivät olisi entuudestaan tuttuja. Lisäksi preppasin raaka-aineet jo viittä vaille valmiiksi kotona, jolloin itse paikan päällä tarvitsi lähinnä vain lämmittää osa raaka-aineista ja valmistaa kastike.

Eli sikäli homma oli aika helppo, mutta silti matkalla Messukeskukseen tunsin miten pulssini kohosi aika korkeisiin lukemiin. Kortisolitasot olivat varmaan ihan punaisella ja autonominen hermosto kävi ylikierroksilla. Itseäni alkoi melkein jo vähän naurattamaan, kun jännitystaso oli about samaa luokaa kuin ennen viisaudenhampaidenpoistoa. Ja kuitenkaan ei ollut mistään kovin isosta jutusta kysymys (viisaudenhampaidenpoistokin muuten sujui aikoinaan lopulta ihan sutjakasti ja kivuttomasti). Otinkin siinä bussissa istuessa pari pitkää rauhallista hengitystä, tein muutamia mielikuvaharjoituksia, ja sain oloni rauhalliseksi niin että perille saavuttua ei tehnyt ensimmäisenä mieli lähteä karkuun vaan olo oli aika lähellä normaalia.

Esitys meni lopulta ihan mukavasti, en leikannut itseäni sormeen tai mitään. Ruoka valmistui ilman ihmeempiä keittiömokia ja messuvieraat tyhjensivät lautaset ilmeisen tyytyväisinä.

Kehoni ehti kuitenkin käymään varmaan koko skaalan eri stressireaktioita läpi. Tässä kohtaa koin suureksi hyödyksi sen, että ymmärsin ainakin jollain tasolla mitä kehossani parhaillaan tapahtuu, ja mitä voin yrittää asialle tehdä.

Näitä asioita voi kuka tahansa oppia ja apuvälineitä oppimiseen mm. tästä:


Työpaikassani olemme tehneet Biohakkerin Käsikirjalle jatko-osan nimeltä Biohakkerin Stressikirja, joka ilmestyi nyt syksyllä. Tämän kirjan (kuten edellisenkin) kaikki kuvitukset ja taitto on allekirjoittaneen käsialaa. Kirja on mainio opus kaikille niille, jotka tahtovat oppia ymmärtämään paremmin mitä fysiologisia, psykologisia ja biologisia vaikutuksia stressillä on, ja miten stressiä voidaan oppia tehokkaasti hallitsemaan. Kirjan ovh on 29€ ja sivuja löytyy 164. Sisällöstä voit lukea tarkemmin täällä.

ARVONTA

Edit: Arvonta on suoritettu ja voittaja on nimimerkki Oona. Kiitos kaikille osallistujille!

Osallistu Biohakkerin stressikirjan arvontaan kommentoimalla mikä tai mitkä ovat omia stressinhallintakeinojasi, vai onko sinulla edes sellaisia. 

Jätä vastaukseen sähköpostiosoitteesi niin saan voittajan nopeasti kiinni. Arvonta päättyy keskiviikkona 31.10. klo 21. Onnea kisaan!

PS. Tiesitkö että tumman suklaan (väh. 70% kaakaota) kohtuullinen syöminen laskee kehon stressitasoja (lähde). Alla oleva suklaamousse sopii siis nautiskelun lisäksi myös stressiä alentamaan:

Stressiä alentava suklaamousse

1 avokado
1/2 pakastettu banaani
1 rkl raakakaakaota
1 rkl pähkinävoita
1 tl makeutusta (esim. kookosnektari)
ripaus suolaa
+ loraus kaura- tai kookosmaitoa

lisäksi halutessa: pieni ripaus tai pari tippaa (koostumuksesta riippuen) adaptogeenejä kuten ruusujuurta, ashwagadhaa tai reishiä

Laita kaikki ainekset blenderiin ja aja sileäksi. Lisää nestettä sen mukaan miten paksun koostumuksen haluat. Maista ja lisää esim. kaakaota tai makeutusta tarvittaessa. Koristele haluamallasi tavalla esimerkiksi marjoja käyttäen.


PPS. GDPR:n mukaisesti arvonnan säännöistä: saadakseni yhdeyden voittajaan, arvontaan osallistuvan henkilön on jätettävä kommenttiin sähköpostiosoitteensa. Käytän sähköpostiosoitetta ainoastaan viestiäkseni arvonnan voittajan kanssa ja osoitteita ei kerätä talteen muuta tarkoitusta varten. Osallistumalla kilpailuun hyväksyt nämä säännöt. Mikäli haluat kommenttisi poistettavan kilpailun jälkeen, mainitsethan siitä erikseen.
SHARE:

45 kommenttia

 1. Rauhalliset kävelylenkit ja pieni puuhastelu mielijuttujen parissa, esim. kasvit ja leipominen

  anniina.lang96@gmail.com

  VastaaPoista
 2. Metsässä kävely on minulle tehokkainta stressin hallintaa. Myös värikäs ruoka ja keittiössä hääriminen rauhoittaa. Osallistun kirjan arvontaan: bjorklundcarola@gmail.com

  VastaaPoista
 3. Paras stressinhallintakeino itselleni on tähän hetkeen ja hengitykseen keskittyminen. Myös luonnossa oleminen auttaa.

  annukkasaulio99@gmail.com

  VastaaPoista
 4. Paras keino hallita stressiä on lähteä kävelemään rauhalliselle luontopolulle ja ottaa mukaan eväsleivät, jotka voi syödä sopivassa kannonnokassa ilman mitään kiirettä ja häiriöitä!

  xevex82(at)gmail.com

  VastaaPoista
 5. Silloin kun lähtee ylikierroksille on parasta tiedostaa asia ja raivata itselleen kalenterista tilaa rentoutumiselle. Sauna, hieronta, hyvä seura tai kävelylenkki toimivat aina. Tärkeintä saada myös ajatuksen muualle. jarkkyjarvinen@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Metsässä ulkoilu :)
  anna_88@luukku.com

  VastaaPoista
 7. Ulkoilu ja jooga :) tiplatti@hotmail.com

  VastaaPoista
 8. Lempi sarja netflixistä kun oma pienokainen nukkumassa.
  jonna.tiittanen@elisanet.fi

  VastaaPoista
 9. Hengitysharjoitukset, musiikki, luonto. Silti on vielä paljon opeteltavaa! anniina.erkkila@hotmail.com

  VastaaPoista
 10. Paras stressinhallintakeinoni on lepo: mitä enemän lepää, sitä enemmän kestää stressiä.

  VastaaPoista
 11. Neulominen on parasta stressinhallintaa! samonkko@gmail.com

  VastaaPoista
 12. Sielu lepää pohjoisen Suomen luonnossa, jokivarressa samoillessa tai tunturin huipulle kiivetessä. Aina se ei ole mahdollista, joten kotioloissa erityisesti näin syksyisin takkatuli ja lukuisat kynttilät rauhoittavat mieltä. Virtaava vesi - elävä tuli - nukkuva lapsi. Siinä vanha viisaus.

  sa44hy@gmail.com

  VastaaPoista
 13. Kaiken rauhoittaminen ja keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan, heti kun huomaa stressin puskevan päälle.

  olivia.uldriika@hotmail.com

  VastaaPoista
 14. Iltakaakao, hyvät unet, venyttely, hetkeen keskittyminen.
  emmi.hast@hotmail.com

  VastaaPoista
 15. Lyhyt lenkki ulkoilmassa rauhoittaa!
  Jenna

  jeccunen@gmail.com

  VastaaPoista
 16. Olen oppinut kirjoittamaan kaikki tehtävät ylös ja näin minun ei tarvitse miettiä niitä enää mielessä kun asiat on paperilla ylhäällä; keskityn yhden asian hoitamiseen kerralla, enkä enää kauhistele kaikkea kokonaisuutena! Aamuisella Juoksulenkillä saa pään täysin tyhjäksi ja uutta energiaa päivään!

  minnajuusela@hotmail.com

  VastaaPoista
 17. Jooga, meditointi ja metsä.

  jenniloviisa at gmail.com

  VastaaPoista
 18. Ulkoilu luonnossa ja kaikenlainen liikunta on hyvä. Kuuntelen lempimusiikkia ja laulan. Rauhoittaa myös kun lukee tilattua viikkolehtiä. Rentoudun kun lepään ihanan filtin kanssa ja jos on tuuria niin kissa tulee viereen kehräämään. Lepo ja riittävä yöuni on tärkeä.

  riitta.niemelan@gmail.com

  VastaaPoista
 19. Sanoisin, että metsässä kävely ja joskus olen yrittänyt tehdä myös hengitysharjoituksia.
  apsulih@gmail.com

  VastaaPoista
 20. Kirjoittaminen ja luonnossa kulkeminen auttaa aina!
  tiina.heikkinen99@hotmail.com

  VastaaPoista
 21. Ulkona liikkuminen, päiväkirjan kirjoittaminen, lukeminen, musiikin kuuntelu ja ystävien kanssa juttelu. <3
  annikajokinen95@gmail.com

  VastaaPoista
 22. Ulkoilu luonnossa koiran kanssa <3
  oonasallamaaria@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, voitit tämän arvonnan! Laitan sinulle vielä mailia. :)

   Poista
 23. Parasta on päästä pelaamaan lentopalloa, joka kerta kun pääsen oman lajini pariin niin kaikki muu unohtuu ja elämä kirkastuu. Myös tärkeille ihmisille puhuminen ihan mistä vaan on parasta!
  vilma.salminen at hotmail.com

  VastaaPoista
 24. Metsässä kävely tai maastoratsastus on itselle hermolepoa kiireisen arjen keskellä. riiti81(at)gmail.com

  VastaaPoista
 25. Ulkoilu säässä kuin säässä ja rentouttava musiikki.

  liina.mamma(a)gmail.com

  VastaaPoista
 26. rauhallinen,ei-suorittava lenkkeily metsässä. vapaapäivät jotka ei oo täysin ylibuukattuja. nykyään on kyllä koko ajan ihan kauhee stressi. ���� kikinlahettipalvelu@gmail.com

  VastaaPoista
 27. Hengitysharjoitukset ja metsässä kävely. Olen ottanut myös käyttöön tuon Biohakkerin stressivitamiiniyhdistelmän, odotetaan niiden vaikutusta. Tärkeää itselläni on ollut myös kahvin vähentäminen ja sokerin välttely.

  VastaaPoista
 28. Yleensä stressaavat asiat helpottavat, kun niistä saa puhuttua jollekin. Pyrin rentouttamaan kehoa ja sitä kautta mieltä venyttelemällä ja muulla kehonhuollolla. Luonnossa liikkuminen on myös must:)

  ssuvi__@hotmail.com

  VastaaPoista
 29. Stressi hälvenee, kun käyn kävelyllä ja kuuntelen lempimusiikkiani.

  Eve_95@windowslive.com

  VastaaPoista
 30. Parasta stressinhallintaa on urheilu ja arjen organisointi niin, että päivissä on tilaa myös ihan vaan olemiselle :)
  sirja.s@hotmail.com

  VastaaPoista
 31. Ulkoilu ja jooga �� kiia.pajula@gmail.com

  VastaaPoista
 32. Uni. Liikunta. Läheiset.
  valtanen.vilma.e@student.uta.fi

  VastaaPoista
 33. Jooga ja meditaatio. Lenkkeily (juosten ja välillä monen tunnin mittaiset rauhalliset kävelyt metsässä). Se, ettei suorita elämäänsä ja tee elämästään liian kiireistä. Päivään täytyy jättää ns. tyhjiä hetkiä, joita ei täytä esim. somella. Hyvään kirjaan tai leffaan uppoutuminen on myös hyvä keino. Hyvän ruoan valmistaminen ja syöminen. :)

  cisumiau@gmail.com

  VastaaPoista
 34. Saan laskettua stressitasoja kun keskityn olemaan tietoisesti hetkessä. Kun menen luontoon halaan puuta ja hengittelen sen kanssa. Otan kengät pois ja tunnen juurtuvani maahan. Luen kirjaa eläytymällä tarinaan. Kuuntelen musiikkia syventymällä melodioihin. Laitan ruokaa haistaen maut ja tuntemalla raaka-aineiden rakenteen. Olemalla läsnä toiselle ihmiselle keskustelussa, antautuessa kosketukselle.

  VastaaPoista
 35. Ulkoilu ja kaikenlainen liikunta, sauna, lukeminen (=on ainakin hyvä mittari; jos pystyy keskittymään ja heittäytymään tarinaan, niin tilanne on suht hyvä). Laiskottelu, leipominen ja perheen kanssa hengailu.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 36. Liikunta! :)
  minna1995(at)gmail.com

  VastaaPoista
 37. Riittävä, jopa runsaskin nukkuminen auttaa itseäni. Ja kun on jokin tiukka paikka, ajattelen yleensä kuinka lyhyt aika esim. se puoli tuntia/tunti kuitenkin on, niin mitättömän lyhyt aika elämässä, siitä selviää vaikka päällään seisten :)
  netteri@gmail.com

  VastaaPoista
 38. Kovasti tämä teema nyt itsellä pinnalla ja harjoitusta vaatii. Itsellä käytössä nyt rauhalliset kävelylenkit ja meditaatio. Sanna.little@gmail.com

  VastaaPoista
 39. Tanssitunnit, luonnossa liikkuminen koiran kanssa, kokkaaminen. anforste@abo.fi

  VastaaPoista
 40. Ulkoilu ja lukeminen
  Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

  VastaaPoista
 41. Jooga, meditaatio ja ulkoilu. anu.roverato(at)gmail.com

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig