lauantai 25. elokuuta 2018

NEKTARIINIPIIRAKKA (GLUTEENITON & VEGAANINEN)


Oletteko katsoneet Netflixistä sarjaa nimeltä Nailed It? Siinä ei-kovin-lahjakkaat kotikokit yrittävät luoda uudelleen mielettömän näyttäviä leivonnaisia lyhyessä ajassa, ja lopputulos näyttää lähinnä sarjalta Pinterest-faileja. Hauska sarja kun kaipaat aivojen nollausta, kannattaa tsekata!

Oma ensimmäinen versioni tästä piirakasta oli ulkonäöltään vähän samaa luokkaa (en huomannut ottaa kuvaa, harmi). Olin siis nähnyt kuvan kauniista piirakasta, johon oli kieputettu päälle kymmenittäin pieniä nektrariiniruusuja, vähän samaan tyyliin kuin esim. avokadoruusut tehdään. Yritin itse samaa, mutta hedelmälohkoni olivat auttamatta liian paksuja ja ne eivät taipuneet nätisti rullalle millään, joko pysyivät itsepäisesti suorana tai katkeilivat vaan. Päädyin lopulta laittamaan lohkot suoraan limittäin – tuli tästä näinkin ihan tarpeeksi kaunis.

Kauramaisessa murupohjassa voi käyttää joko voita, tai vegaanisessa versiossa kookosöljyä. Huomaa kuitenkin että kookosöljyn tulee olla jähmeää, eli jos se on huoneenlämmössä sulanut juoksevaksi, pidä purkkia hetki jääkaapissa.

Täytteeseen tulee hieman pekaanipähkinätahnaa, koska a) se maistuu hyvältä ja b) se auttaa pitämään nektariinilohkot paremmin paikoillaan. Leikkaamisen kannalta piirakkaan sopii nektariinit jotka ovat kypsiä, mutta ei vielä liian pehmeitä.

Tarjoile piiras esimerkiksi vaniljajäätelön tai paksun maustamattoman jogurtin kanssa. Tosin se on kyllä tosi hyvää myös sellaisenaankin.


Nektariinipiiras (gluteeniton ja vegaaninen, vuoan halkaisija n. 25 cm)

Pohja
1 1/2 dl (gluteenittomia) kaurajauhoja
1 dl riisijauhoja (tai esim. tattarijauhoja, jolloin mausta tulee hieman rukiisempi)
1/2 dl kookossokeria
3/4 dl voita tai jähmeää kookosöljyä 
1–2 rkl kylmää vettä
rouhaisu suolaa

Täyte
1 dl pekaanipähkinöitä 
2 rkl voita tai jähmeää kookosöljyä
1 rkl kookosnektaria tai muuta nestemäistä makeutusta
n. 1 tl vettä
ripaus suolaa

Päälle
3–4 nektariinia
1–2 rkl kookosnektaria tai muuta nestemäistä makeutusta
halutessa: 1/2 tl vaniljauutetta 

Valmista pohja sekoittamalla kuivat aineet keskenään. Nypi voi tai jähmeä kookosöljy sormin sekaan. Lisää hieman vettä niin, että massasta saa taputeltua kasassa pysyvän pallon. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Valmista täyte ajamalla ainekset esim. monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella tahnamaiseksi massaksi. Massasta ei tarvitse saada ihan täysin sileää, toki mitä sileämpää niin sitä helpompi se on levittää. Levitä täyte piirakkapohjan päälle ohuesti esim. veitsellä varovasti levittäen.

Leikkaa nektariinit niin ohuiksi lohkoiksi kun saat, ja asettele ne täytteen päälle limittäin ulkoreunalta aloittaen. Sirottele lopuksi päälle hieman vaniljalla maustettua makeutusta.

Paista piirakkaa 200-asteessa n. 20 minuuttia. Anna hieman jäähtyä ennen tarjoilua, tai piirakan voi tarjoilla myös viileänä.

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig