maanantai 13. helmikuuta 2017

GLUTEENITON *JA* VEGAANINEN SUKLAAKAKKU


Vietimme ystävien kanssa esi-ystävänpäivä-illallisjuhlia jo viikonloppuna, jolloin pääsin testamaan kahta uutta asiaa. Ruokapöytää, johon ääreen mahtuu istumaan enemmän kuin kolme henkeä, ja tätä erilaisiin tonton-ruokavalioihin sopivaa suklaakakkua. Molemmat läpäisivät testin mukavasti. Ei nimittäin ole kovin helppo löytää kakkureseptiä, joka on SEKÄ gluteeniton ETTÄ vegaaninen, mutta EI raakakakku, vaan ihan sellainen tavallinen uuniin laitettava.

Kakun alkuperäinen ohje on Minimalist Bakerilta, tosin muokkasin ohjetta hieman ja tein kakkuun vain kaksi kerrosta. Raaka-ainelista on toki edelleen pitkä kuin nälkävuosi, mutta raaka-aineet eivät onneksi ole kovin kummallisia. Kuorrutteeksi ja päällysteeksi tein omaa sävellystäni, mistä tulikin tosi kivanmakuinen, eikä siinä mielestäni maistunut ollenkaan avokado tai kookos, pelkkä täyteläinen suklaa.

Kakun rakenne on melko kiinteä, mutta ei missään nimessä kuiva, vaan mukavan kostea, olematta kuitenkaan mutakakkumainen. Alla olevasta kuvasta, jossa kakku on leikattu viipaleeksi (ja kuorrute/täyte jähmettynyt) rakenteen näkee aika hyvin.

Kakku ei itsessään ole kovin makea, joten täytteestä/kuorrutteesta kannattaa tehdä hieman makeampi. Väliin sopisi todella hyvin myös esimerkiksi vadelmahillo, ja itse asiassa olisi sinne voinut laittaa marjojakin. Joka tapauksessa marjat ovat kakkuun hyvä lisä ja tuovat siihen hieman raikkautta.

Tässä siis ohje, joka on toistaiseksi paras kaikista kokeilemistani kakkuviritelmistä. Seuraavaksi sitten etsimään hyvää gluteenitonta JA vegaanista, mutta EI suklaista kakkuohjetta. :)


Kaksikerroksinen suklaakakku (GF, V)

1 1/2 dl kasvimaitoa (esim. mantelimaito)
1 tl omenaviinietikkaa
3 rkl pellavansiemenrouhetta + 8–9 rkl vettä
3/4 dl öljyä (esim. sulaa kookosöljyä)
2 dl kookossokeria
2 1/3 dl makeuttamatonta omenasosetta
1 tl vaniljauutetta

1/2 tl suolaa
1 1/2 dl makeuttamatonta (raaka)kaakaojauhetta
1 1/2 dl mantelijauhoa
1 dl (gluteenittomia) kaurajauhoa (voi valmistaa kaurahiutaleista niitä hienoksi blendaamalla)
1 dl riisijauhoa
1 dl tattarijauhoa
2 tl leivinjauhetta
1/4 tl hienoa psylliumjauhetta

Sekoita etikka ja maito keskenään.

Sekoita pellavansiemenrouhe veteen ja anna tekeytyä n. 5 minuuttia.

Lisää öljy, sokeri, omenasose ja vaniljauute pellavansiemenseokseen ja sekoita rivakasti kaikki sekaisin. Sekoita lopuksi maito sekaan.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan (siivilän kautta halutessa). Sekoittele niin ettei taikinaan jää möykkyjä. Taikina saa olla aika paksua, mutta kuitenkin lusikoitavaa. Jos se on liian jähmeää niin lisää hieman kasvimaitoa.

Kaada taikina kahteen öljyttyyn irtopohjavuokaan. Paista 180-asteessa n. 30 minuuttia, kunnes tikulla kokeiltaessa siihen ei jää taikinaa. Anna kakkujen jäähtyä noin vartti ja irrota sitten vuoasta. Laita täyte vasta kunnolla viilentyneiden kakkupohjien väliin ja päälle.

Suklaatäyte

1 avokado
n. 50 g tummaa, laadukasta suklaata (väh. 70 %)
2 rkl (maa)pähkinävoita 
1–2 dl kookosmaidon jähmettynyttä osaa (jääkaapissa säilytetystä purkista)
1–2 rkl kookosnektaria, tai oman maun mukaan 

Sulata suklaa varovasti. Sekoita joukkoon pähkinävoi. Jos et pidä pähkinävoin mausta niin sen voi jättää poiskin. Anna seoksen jäähtyä hetken.

Laita esim. monitoimikoneeseen kaikki ainekset ja surauta sileäksi massaksi. Täytteen paksuutta voi säädellä kookosmaidon määrällä. Maista ja lisää makeutusta halutessa.

Lusikoi puolet täytteestä kakkupohjien väliin ja loput päälle. En ehtinyt antaa oman kakkuni jäähtyä kunnolla, joten kuorrute suli jonkin verran, mutta tuli siitä ihan kiva noinkin. Ripottele päälle marjoja. Laita kakku hetkeksi jääkaappiin niin että kuorrute jähmettyy leikkaamiseen sopivaksi. Kakku säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

SHARE:

26 kommenttia

  1. Osaatko sanoa pystyisikö omenasoseen korvaamaan jollain? Omena ja päärynä ovat pannassa :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisin kuvitella että sileäksi soseutettu banaani voisi ainakin koostumuksen osalta toimia samalla tavoin, eli tuo kakkuun kosteutta ja mehevyyttä, ja samalla toimii sitojana. En toki osaa sanoa että maistuuko banaani sitten kuinka lopputuloksessa..

      Poista
  2. Näyttää hyvältä! Mitäs jos korvaisi kookossokerin intiaanisokerilla ja kookosnektarin vaikka hunajalla? Sittenhän se ei ole vegaaninen, mutta itseäni ei haittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu makeutuskorvaajat on ihan ok! Meidänkään illallisella ei ollut yhtään vegaania, mutta kananmuna-allerginen ja laktoosi-intolerantikko oli, niin vegaaninen kakku oli aika luonnollinen seuraus tästä. :)

      Poista
  3. Kananmunaton, maidoton ja gluteeniton yhdistelmä leivonnassa ei todellakaan ole mikään iisi juttu. Tämä kakku näyttää ihanalle. Tuoreet marjat on aina ihan sydänsydän <3 Olispa kesä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eipä tosiaan ja tämä ei ollut todellakaan mikään ensimmäinen yritys, pari aiempaa on saanut mennä melkeinpä suoraan roskiin. Tuoreet marjat ovat näin talvella vähän sellaista hintavaa luksusta, joten senkin takia saisi jo kesä tulla :)

      Poista
  4. Oi joi miten herkullisesti nuo mustikat uppoavat kuorrutteeseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ideaalisti tuo kuorrute olisi pitänyt jäädä paljon paksummaksi kerrokseksi kakun päälle, mutta toimii se noinkin. :)

      Poista
  5. Kakku näyttää ihan mielettömän hyvälle! Marjat ovat tuossa koristelussa niin ihanan näköisiä. Pitää laittaa tää(kin) resepti muistiin :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä oli musta hyvä perusohje kun tarvitsee about kaikkiin ruokavalioihin sopivan kakun :)

      Poista
  6. "ihan sellainen tavallinen uuniin laitettava." Ihanaa <3 Näyttää todella herkulliselta, vaikka onkin toniton!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, ei tämäkään nyt ihan samalle maistu kuin sellainen *täysin* tavallinen kakku, mutta hyvää silti :)

      Poista
  7. Herkullisen näköinen kakku! Tuosta maistaisin mielelläni palasen!

    VastaaPoista
  8. herranjumala miten kaunis! rakennekin näyttää juuri täydelliseltä! kelpaa ihan varmasti nirsommallekin sekasyöjälle :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, rakenne oli tässä kyllä tosi hyvä! Luulis että kakku kelpaa aina kaikille ;)

      Poista
  9. Ikuinen haaste yhdistää gluteeniton ja vegaaninen, mutta hyvin näyttää onnistuneen - ihanan suklaisen näköistä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saara! Kakun leipominen erityisesti ilman kananmunaa on osoittautunut mulle haasteeksi, mutta koko ajan oppii uutta. :)

      Poista
  10. Ihan älyttömän hyvännäköinen kakku ja hieno rakenne myös. Niin haluaisin maistaa, että mikä on maku <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ei varmaan auta kuin leipaista itse niin saa selville ;)

      Poista
  11. Tosi herkullisen näköinen kakku! Joskus kokeillut raakakakkua ja oli kyllä positiivinen ylläri tuo avocado makeissa herkuissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo avokado sopii kyllä tosi hyvin just suklaisiin juttuihin, kun suklaan oma voimakas maku peittää avokadon maun, ja toisaalta koostumuksesta tulee mukavan silkkinen :)

      Poista
  12. Hyvältä näyttää, mutta sehän täytyisi kuitenkin muistaa jos tätä suunnittelee leipovansa, että kaikki gluteeninta ruokavaliota noudattavat eivät voi syödä kauraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin noh.. jos on gluteenittomalla ruokavaliolla niin silloin ei kyllä periaatteessa ole mitään syytä miksi gluteeniton (puhdas)kaura ei kävisi. Viljaton ruokavalio (ja muut henkilökohtaiset preferenssit) on asia erikseen, mutta siitä ei tässä ohjeessa olekaan kysymys.

      Poista
  13. Onko ideaa kun pitäisi olla vielä pähkinätön/manteliton? Voiko nämä vielä korvata jollain?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitten meneekin jo aika haastavaksi.. Periaatteessa kai mantelijauhon voisi korvata vain lisäämällä muiden jauhojen määrää, mutta samalla mantelijauhon tuoma rasvaisuus ja kosteus katoaa kakusta. Eli en uskalla varsinaisesti suositella tätä vaihtoehtoa kun en ole sitä testannut, mutta jos kokeilet niin kerro miten onnistui!

      Poista

Blogger Template Created by pipdig