perjantai 10. lokakuuta 2014

VILJATTOMAT APRIKOOSI-ROSMARIINIMUFFINSSIT


Söin kesällä Provencessa aivan älyttömän hyviä gluteenittomia muffinsseja, joissa oli kahta alueelle ominaista makua: aprikoosia ja rosmariinia. Makupari on jäänyt sen jälkeen kummittelemaan mieleeni, ja viimein (ei tässä mennyt kuin kolme kuukautta) päätin yrittää omaa versiotani näistä.

Ranska-muffareissa oli jauhoina käytetty muistaakseni riisijauhoja ja/tai kastanjajauhoja, itse laitoin mantelijauhoja koska niitä sattui valmiiksi kaapissa olemaan. Halusin muffinsseista mahdollisimman kosteita, mielellään jopa lusikoitavia, ja tätä varten laitoin taikinaan omenasosetta. Sose syntyy alle vartissa: pilko kotimaisia omppuja kattilaan, päälle vähän vettä, muutaman minuutin kiehautus ja sauvasekoittimella muusiksi. Silkkisempää sosetta saa tehokkaalla blederillä huristelemalla, mutta tässä pienet sattumat eivät haittaa.

Ainoa mikä näistä jäi puuttumaan oli leivinjauhe, jonka avulla muffinsseista olisi varmaan tullut vielä vähän muhkeamman näköisiä. Samoin paistoastiana olisi varmaan ollut parempi sellainen muffinssivuoka, nyt käytin vain paperivuokia. Mutta makunsa puolesta nämä olivat ihan onnistunut kokeilu! Muffinssit sopivat jälkkärin lisäksi hyvin aamu- tai välipalaksikin, koska ovat aika energiapitoisia, mutta eivät liian makeita.


Aprikoosi-rosmariinimuffinssit (n. 12 kpl)

3,5 dl mantelijauhoja
ripaus suolaa
n. 1 tl aitovaniljajauhetta
(n. 1 tl leivinjauhetta)

1 (luomu)muna
n. 1/2 dl hunajaa (tai maun mukaan)
2 dl omenasosetta 
1,5 dl aprikooseja (pieneksi pilkottuna)
1 rkl sulaa kookosöljyä
n. 1 rkl erittäin pieneksi pilkottua tuoretta rosmariinia (kuivattu varmaan myös ok)

muutama manteli

Tee ensin sose (jos et käytä valmista). Itse laitoin 5 omenaa, josta tuli n. 4 dl omenalohkoja. Vettä laitoin aluksi puolisen desiä ja lisäsin pariin otteeseen myöhemmin. Valmista omenasosetta syntyi n. 2,5 dl, josta sen ylimääräisen puolikkaan desin voi syödä vaikka aamupalajogurtin kanssa.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita loput aineet keskenään ja yhdistä kuivien aineiden kanssa. Maista seosta ja lisää hieman makeutusta jos tarpeen. Jos käytät kuivattua rosmariinia, sitä kannattaa laittaa vähän enemmän kuin voimakkaamman makuista tuoretta versiota. Lusikoi vuokaan/muotteihin. Ripottele pinnalle vähän mantelilastuja tai siivutettuja kokonaisia manteleita.

Paista 180-asteessa noin puolisen tuntia, testaa hammas/tulitikulla kypsyys (eli että taikinaa ei jää tikkuun) ja ota muffinssit jäähtymään. Koostumuksen pitäisi jäädä tosiaan hieman kosteaksi, mutta ei kuitenkaan raa'an taikinamaiseksi. Jäähtyessään muffinssit vielä hieman jähmettyvät lisää.

SHARE:

2 kommenttia

  1. Näyttää superhyvältä!
    Rosmariini ei oikein ole se mun juttu, mutta näitähän voisi tuunata :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu toki! Tilalle vois sopia vaikka timjami, tai sitten koko yrtin voi jättää kokonaan poiskin. :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig