keskiviikko 8. lokakuuta 2014

ERITTÄIN SUKLAINEN RAAKASUKLAA-VADELMAKAKKU


Tämä kakku uppoaa taatusti suklaan suurille ystäville, se on nimittäin erittäin suklainen. Voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta en tarkoita suklaisuudella mitään hentoa maitosuklaamoussea, vaan sellaista minimissään 70%:sta, tuhtia tummaa suklaata. Vadelmakerros välissä onkin aika oleellinen raikastin, ettei kakku ole sentään liian suklainen (sekin lienee mahdollista). :)

Ohje (muokattuna) löytyi Maria Lönnqvistin Raakaleipurin parhaat kakut -kirjasta. Tein hieman pienemmän kakun kuin alkuperäisessä ohjeessa, mutta tästä riitti hyvin syötävää kahdeksalle hengelle. Pienet palat mutta tuhti maku!

PS. Kevyemmän suklaanmaun ystäville suosittelen tätä suklaaraakakakku-ohjetta.Vadelma-suklaa-raakakakku

Taikina
2,5 dl pähkinöitä (esim. saksan- tai pekaanipähkinöitä)
3 dl pehmeitä mulpereita
n. 1/2 dl raakakaakaojauhetta
pieni ripaus suolaa
tarvittaessa pieni määrä nestemäistä makeutusta

Täyte 1
n. 3 dl vadelmia (sulatetut ja valutetut pakastevadelmat käyvät tähän)
valinnaisesti pieni määrä hienoa psylliumjauhetta

Täyte 2 & kuorrute
1/2–1 dl sulaa kookosöljyä (osan voi korvata sulalla kaakaovoilla)
useita ruokalusikallisia raakakaakaojauhetta
n. 1/2 dl nestemäistä makeutusta (ei-vegaanit esim. hunajaa)
1 tl aitovaniljajauhetta
pieni ripaus suolaa

Mulpereissa on aika paljon eroja riippuen merkistä, eli jos omasi ovat sitä kuivakkaampaa sorttia niin liota niitä aluksi n. 10 minuuttia.

Jauha pähkinät nopeasti pienemmäksi esim. tehosekoittimessa. Yhdistä pähkinöihin mulperit, kaakaojauhe ja suola, ja muusaa tahnaksi. Itselläni tämä vaihe onnistuu parhaiten sauvasekoittimella. Kaakaojauhetta voi laittaa enemmänkin oman maun mukaan (maistele välillä). Massa voi tarvita hieman nesteytystä, joten laita sekaan hieman nestemäistä makeutusta tai esimerkiksi vettä.

Jaa taikina kahtia, pyöritä palloiksi ja taputtele kahdeksi kiekoksi (pohja ja kansi). Tällä taikinamäärällä kakusta tulee aika pieni, ehkäpä noin 15 cm halkaisijaltaan. Toisen kiekon (kannen) keskiosan voi halutessa muotoilla vähän korkeammaksi, niin kakkuun tulee sellainen keskeltä korkeampi silhuetti.

Jos käytät sulatettuja pakastevadelmia, niiden sekaan voi ripotella pienen määrän psylliumia imemään nestettä pois. Tämä ei siis ei ole pakollista, mutta helpottaa käsittelyä. Tuoreet vadelmat voi muusata vaikka haarukalla hillomaiseksi. Levitä vadelmatäyte pohjakiekon päälle.

Valmista suklaatäyte. Tässä laitoin aineksia oman makuni mukaan, eli maistele koko ajan onko kaakao-makeutus -suhde mielestäsi hyvä. Tarkkaile myös koostumusta; suklaalevitteen on hyvä olla sen verran paksua että pysyy kasassa, mutta ei niin paksua että se on vaikea levittää. Laitoin kookosöljyn lisäksi sulaa kaakaovoita (2 osaa kookosöljyä ja 1 osa kaakaovoita), mielestäni maku on tällöin "aitosuklaisempi". Levitä n. 1/3 täytteestä vadelmakerroksen päälle.

Nosta kansi täytteen päälle (tästä vaiheesta ei ole kuvaa). Levitä loput suklaakuorrutteesta kakun päälle ja reunoille.

Koristele kakku haluamallasi tavalla. Koristelun jälkeen laita kakku pakkaseen noin vartiksi, (jonka aikana voit siivota leipomissotkut pois) ja sen jälkeen jääkaappiin odottamaan syömistä.


Tässä välissä oli tarkoitus ottaa vielä kuvia valmiista jähmettyneestä kakusta, mutta sitten pitikin (paniikki)siivota, aurinko pääsi laskemaan ja vieraat saapuivat. Seuraava ajatukseni oli säästää yksi pala seuraavalle päivälle, että saisin otettua edes yhdestä siististi leikatusta kakku-slaissista kuvan. Kakun kuorrute leikkaantui kuitenkin kiireisissä käsissä hieman murtuen, ja en siinä illan aikana huomannut varjella yhtä kaunista kakkupalaa, joten tämä alla oleva jäi illasta jäljelle. Siitä ei nyt ihan erota kakun hienoja kerroksia, mutta ovat ne siellä. :D

SHARE:

2 kommenttia

  1. Tämä muistuttikin sopivasti, että omasta edellisestä raakakakkupalastani on aivan liian kauan aikaa..... :)

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig