Tähän aikaan vuodesta kotimaisia omenoita tursuaa joka tuutista, taisipa joku jakaa niitä ilmaiseksikin Kampin Narinkkatorilla jokin aika sitten.
Tein jo yhden satsin omena-crumblea, mutta omppuja riittää joten kokeilin tuupata niitä myös raakakakkuun. Tuli yhtään liioittelematta superhyvää! Resepti on tällä kertaa ihan oma sävellys, tosin tuon pähkinävoista tehdyn karamellikastikkeen idean näin jossain päin nettiä ja hyödynsin sen tässä. Omena + maapähkinävoi = yllättävät bestikset!
En muista käyttämieni omenoiden lajiketta, mutta eivät ainakaan olleet valkeita kuulaita (ainoa kotimainen lajike jonka tunnistan ;). Maku oli kuitenkin makea ja hieman kirpeä, ja koostumus ei ollut jauhoinen vaan kiinteä.
Vuoka jälleen hieman tavallista pienempi (⌀ 18cm) eli laita isompaan vuokaan vähän enemmän aineksia.
Omena-raakakakku
Pohja
1 dl pähkinöitä (käytin pekaanipähkinöitä)
n. 1 dl eli about 7 kpl pehmeitä (tuoreita) taateleita
1/2 tl kanelia
pieni ripaus suolaa
Täyte
3 dl cashew-pähkinöitä (liota etukäteen vähintään 4 tuntia)
4 kpl kotimaisia (pienehköjä) omenoita
1/2 - 1 dl nestemäistä maketusta (käytin kookosnektaria, ei-vegaanit voivat laittaa myös esim. hunajaa)
n. 1/2 dl sulaa kookosöljyä
muutama rkl sitruunanmehua
1/2 tl kanelia
1 tl aitovaniljajauhetta
mahdollisesti pieni määrä vettä
valinnainen: 1 tl hienoa psylliumjauhetta (jos et käytä niin laita pari rkl enemmän kookosöljyä)
Karamellikastike
n. 1 osa makeuttamatonta pähkinävoita (esim. maapähkinävoita)
n. 1 osa nestemäistä makeutusta (käytin kookosnektaria)
pari tl vettä
Koristeeksi: muutama omena
Laita ainekset blenderiin ja blendaa täydellä teholla kunnes seos on sileää. Jos sinulla ei ole tampperia (ja megatehokasta blenderiä) auta varovasti lusikalla seosta silenemään painelemalla sitä reunoilta alas. Jähmeäntuntuiseen seokseen voi laittaa muutaman ruokalusikallisen vettä. Maistele seosta ja säädä makeutta ja happamuutta (sitruuna), itse olen huomannut että seos ei mene oikeastaan koskaan heti kerralla oikein, vaan makujen tasapainoa saa aina vähän säätää. :)
Laitoin täytteeseen lisäksi psylliumia, sillä tykkään sen kiinteyttävistä ominaisuuksista; sen avulla kakkua voi helposti säilyttää muutaman päivän jääkaapissakin pakastimen sijaan jolloin se on heti tarjoiluvalmista. Mutta psyllium ei tosiaan ole mitenkään pakollinen tässä.
Kaada ja tasoita täyte pohjan päälle, ja laita muutamaksi tunniksi pakastimeen jähmettymään.
Tee karamellikastike sekoittamalla pähkinävoi ja makeutusaine keskenään. Oma maapähkinävoini oli aika jähmeää, joten laitoin sekaan 1-2 teelusikallista vettä. Kookosnektari toimii tässä tosi hyvin, koska sen oma maku on jo valmiiksi hieman karamellimainen, vastaavalla tavalla voisi toimia esim. vaahterasiirappi. Hunajakin tietysti käy. Maistele omaan makuusi sopiva makeusaste.
Koristele kakku omenanpaloilla ja valuta päälle hieman kastiketta. Leikkaa paloiksi ja valuta annospalojen päälle vielä lisää kastiketta (koska se on vain niin hyvää). :)
Ooh, jestas miten hyvältä näyttää!!
VastaaPoistaSaisikohan tuon taatelin vielä korvattua jollain?
Joo taatelin tilalle voi laittaa mitä vaan muuta kuivahedelmää, esim. aprikooseja, viikunoita tai vaikka rusinoita jos niistä tykkää! :)
PoistaVoin lähes maistaa kakun mielessäni - ja miten upea se on! Taidan lähteä tästä taatelikauppaan...
VastaaPoistaMä usein dippailen omenalohkoja maapähkinävoihin jos yllättävä välipalan tarve (tai maapähkinävoin himo) iskee. Ne on kyllä hyvät yhdessä.
Kiva välipalaidea! Mun mielestä kannattaa aina hyödyntää tilaisuudet yhdistää maapähkinävoita johonkin. :)
PoistaOot kyllä ihmeellinen! Tää näyttää niin hyvältä, ja just viime viikolla itekin suunnittelin tekeväni jotain raakaherkkua, missä hyödyntäisin omenoita - ehdit kuitenkin ensin ;) Tää menee ehdottomasti heti viikonloppuna kokeiluun! :)
VastaaPoistawww.trainingdrama.blogspot.fi
Epäilin eka et omenat on liian mietoja sopiakseen raakakakkuun, mutta ne toimikin tosi kivasti tässä. Ja kastike tietty kruunaa kokonaisuuden. Tsemppiä kokkailuun! :)
PoistaNo morjens, mikä kakku! Mulla onkin edellinen mustikkaraakakakku huvennut pakkasesta (kakkua pitää aina olla saatavilla!), joten tämä ohje tuleekin heti viikonloppuna kokeiluun. Iso kiitos inspiraatiosta! :)
VastaaPoistaOmalla kohdallani olis aika vaarallista, jos kakkua olis aina hollilla. :) Syötin tämänkin melkein kokonaan kavereille, tosin nyt ehkä vähän harmittaa.. ;)
PoistaOnpa tyrmäävän upee ilmestys! :)
VastaaPoistaKiitti! Onneksi näitä kotimaisia omppuja ei tarvi kuoria niin ulkonäkökin on kivempi :)
PoistaIhan mielettömän näkönen kakku! Pitää toivoa, että tulis jotkut kissanristiäiset lähiaikoina niin sais tekosyyn pyöräyttää tämmösen. Yksinasuvalle muuten vähän liian iso kakku purtavaksi :)
VastaaPoistaNo kyllä hyvä kakku on jo itsessään syy pitää pienet kestit! ;)
PoistaTämä on ehkä nätein näkemäni kakku ikinä! Ja tuo täyte näyttää samettisen herkulliselta. Ihana blogi sulla!
VastaaPoistaOho aikamoinen kehu, kiitos! Sinulla on myös hirmu kaunis blogi :)
PoistaAi että näyttää hyvältä, slurps! Aloin myös juuri seuraamaan blogiasi ja reseptejäsi :)
VastaaPoistaKiva, tervetuloa! :)
PoistaTein kakkua vkoloppuna ja se oli herkullista :) tuli joulu mieleen kanelin ja omenan yhdistelmästä ja kakku sopisikin joulupöytään mainiosti :D
VastaaPoistaMukavaa et tykkäsit! Jouluisemman version tästä sais varmaan just mausteita lisäämällä, eli kanelin lisäksi esim. kardemummaa, inkivääriä ja neilikkaa sekaan. :)
PoistaSiis vau! Ihanan näköinen! Ihan pakko tehdä joku päivä tällaista <3
VastaaPoistaKiitos! Kannattaa tehdä pian kun kotimaisia omppuja on vielä hyvin saatavilla. :)
PoistaOi miten herkullisen näköinen ja kuuloinen! Pakko kyllä viimeinkin kokeilla raakakakkuja, en ole vielä uskaltautunut tekemään niitä itse. :)
VastaaPoistaKiitos paljon! Tämä ei ollut mielestäni mitenkään erityisen vaikea valmistaa, ja ainekset on aika peruskauraa eli voisi olla hyvä kakku aloittaa kokeilut. :)
PoistaPARAS RAAKAKAKKU IKINÄ. Ihan täydellistä. Kiitos.
VastaaPoistaHienoa, kiva kuulla! :)
PoistaTästä tuli kyllä todella hyvää! Valkeakuulas oli tähän kakkuun ehkä vähän turhan mieto omena, mutta pitää kyllä ehdottomasti kokeilla uudestaan vähän kirpakammalla lajikkeella. :)
VastaaPoistaKiva että tykkäsit! Valkea kuulas taitaa olla miedoimmasta päästä omenoita, kakun makumaailmaa voi tosiaan vähän säätää käyttämällä joko selkeästi makeita tai sitten kirpeitä lajikkeita. :)
PoistaRed delicious -lajike toimi muuten älyttömän hyvin joulukakussa. :) Linkkasin ohjeesi blogiini. Hyvää joulua. ^_^
PoistaKauniin kakun olit tehnyt! Hyvää joulua myös sinulle :)
PoistaMinkä kokoinen vuoka sulla oli?
VastaaPoistaMoi, vuoan koko lukee tuolla tekstissä eli halkaisija on 18cm.
Poista