maanantai 23. kesäkuuta 2014

SUKLAA-PISTAASI JÄÄTELÖKAKKU


Olen säästellyt tämän ohjeen julkaisemista odottaen sesongille sopivaa hetkeä, mutta kunnon kesä se ei meinaa startata millään.. No toisaalta suomalaiset tykkäävät syödä jäätelöä talvellakin, joten ehkäpä tämä uppoaa nytkin.

Mobiiliappis nimeltä Flipboard on kätevä tapa viettää tylsiä minuutteja julkisissa, kun Facebookit ja vastaavat on selattu läpi. Koska eihän siitä mitään tulisi jos olisi vain toimettomana muutaman hetken.. Olen tilannut siihen useita eri ruoka-aiheisia “lehtiä”, ja löytänyt tätä kautta useita kivoja reseptejä. Tämä suklaa-pistaasi semi-freddo on viimeisin löytö. Semifreddo tarkoittaa puolikylmää jälkiruokaa. Paras tulos syntyy kun pitää jälkkäriä jääkaapissa vain muutaman tunnin ajan, eikä anna sen jäätyä läpikotaisin. Oma kakkuni oli pakkasessa yön yli, joten kutsuisin sitä ehkä ennemmin jäätelökakuksi. 

Alkuperäinen ohje oli jotenkin todella sekavasti kirjoitettu, ja se piti lukea vaikka kuinka monta kertaa ennenkuin sain siitä jotain selkoa (jos edes sain).. Siis jouduin kirjaimellisesti piirtämään paperille kaavion siitä, missä vaiheessa yhdistetään 1/2 kuppia makeutettua pistaasia suklaaseen, vai oliko se sittenkin 1/2 kuppia sitruunalla maustettua pistaasia kermaan. Päätin tehdä lopuksi vähän suoraviivaisemman version, lopputulos on varmaan ihan sama.

Keittiössäni on hieman vajetta keskikokoisista vuoista, joten käytin sellaista puolen litran pakasterasiaa. Näillä ainesmäärillä rasia meni ihan täyteen.


Suklaa-pistaasi jäätelökakku

n. 2 dl kuorittuja (paahdettuja ja suolattuja) pistaaseja
3 dl kermaa
150 g (sokeritonta) tummaa suklaata
hunajaa
halutessa: hieman sitruunaa

Kuori ensin pistaasit. Tähän annokseen meni kaksi 125 g pussia kuorellisia pähkinöitä. Vedä pähkinät monitoimikoneella tai vastaavalla pienemmäksi muruksi, mutta ei ihan jauhoksi asti. Ota sivuun n. 1/2 dl pähkinämurua.

Sulata suklaa varovasti. Itse käytin ksylitolilla maustettua 72 % suklaata, joka ei kaivannut enää lisää makeutusta. 

Vispaa kermaa pehmeäksi vaahdoksi (eli ei kovin kauaa).

Jaa kerma puoliksi kahteen astiaan. Lisää toiseen sulatettu suklaa ja puolet pistaaseista (jos käytit täysin sokeritonta suklaata, lisää tähän vähän makeutusta). Lisää toiseen kerma-astiaan loput pistaaseista, vähän hunajaa ja halutessa pieni puserrus sitruunanmehua. Sitruuna tuo vähän raikkaamman maun (ylläri).

Kaada astian pohjalle ensin vaalea kerma-seos ja päälle suklainen versio. Yritä saada levitettyä kerrokset tasaisesti. Ripottele päälle sivuun laitetut pistaasimurut. Laita pakkaseen vähintään pariksi tunniksi. Leikkaa kuumassa vedessä lämmitetyllä (ja kuivatulla) veitsellä/kakkulapiolla.


SHARE:

9 kommenttia

  1. Apua, pistaasi-suklaahullulle tämä on kyllä paha pala! Onneksi en oo mieletön jäätelö-addikti, muuten lähtisin vääntämään tätä tältä istumalta. Tälläisiä ihanuksia siellä "pihtaat". Hyi, Lotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah no ei tämä ole ollut plakkarissa kuin muutaman viikon. :D Maistui muuten oikein hyvältä myös ennen pakastamista, varmaan tästä saisi jonkun moussemaisen jälkkärinkin sävellettyä :)

      Poista
  2. Mistä saa ksylitolilla maustettua suklaata?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Plamililla on valikoimissaan, olen nähnyt ainakin joissain K-Supermarketeissa ja Ruohonjuuressa, tämmöinen tuote: http://kauppa.ruohonjuuri.fi/sokeriton-tumma-suklaa/PLAMIL-5013092051459/dp

      Poista
    2. Ja lisätään vielä että tuo on muuten hyvä tuote, mutta omaan makuuni hippasen turhan makea, eli ideaalisti yhdistäisin tuon kanssa täysin makeuttamatonta suklaata. Mutta kukin oman makunsa ja makeustasonsa mukaan :)

      Poista
    3. Kiitos paljon tästä! Täytyykin mennä ostamaan mahdollisimman pian. :)

      Poista
  3. Heippa! Luuletko että tällä ohjeella saisi hyvää vanilijajäätelöä? Miten siis kerman käy kun sen pakastaa jos tekisi vain kerma, vanilijajauhe ja sitruuna yhdistelmällä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, ei siitä ihan tavallisen vaniljajäätelön kaltaista saa, mutta sinnepäin. Ns. oikeaoppinen jäätelö taitaa tarvita ainakin kananmunaa että koostumuksesta tulee oikeanlainen, tämä versio pakastettuna on tiiviimpi ja hieman hileinen. Mutta ei siitä mitään haittaa ole jos kokeilee :)

      Poista
  4. Oli ihan helppo tehdä, puolessa tunnissa pakkasessa. Kaksi tuntia siellä ja sitten ääntä kohden. Kohtalaista omaan makuun. Puolikas annos tuli nautittua ja puolet siitä olisi riittänyt. Kannattaa kokeilla meneekö omaan makuun. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig