keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

SLOOOW FOOD ELI OSSO BUCO


Jos hetki sitten kirjoitin arjen pikaruoista, niin nyt on vuorossa sitten erittäin hidasta ruokaa. Sain nimittäin viimeinkin aikaiseksi sen mitä on pitänyt jo pitkään tehdä, eli kokkailla jotain halvemmista ruhonosista luineen ja ytimineen!

Olin elänyt käsityksessä, että tälläisten palojen hauduttamiseen menee vähintään puoli päivää, mutta ainakin naudan potkasta tehty osso buco valmistui muutamassa tunnissa. No okei sekin on paljon aikaa, mutta esim. viikonloppusapuskana menee vielä siedettävän rajoissa. Ja ns. aktiivista valmistusaikaa ei ole kuin puolisen tuntia.

Ohje ei ole mikään klassisista klassisin versio, vaan yhdistelmä useampaa googletettua reseptiä. Potkasta irtoaa pitkään hauduttamalla ihanan rasvainen liemi, joka imeytyisi hyvin esim. riisiin tai maissijauhoista tehdyn polentaan, mutta itse keittelin oheen varhaisperunoita kun niitä nyt kaapissa sattui valmiina olemaan. Ylimääräisen kastikkeen voi dippailla esim. johonkin maalaispatonkiin, tai kuten minä, maissilastuihin. :)

Tavallisissa ruokakaupoissa en ole hirveästi nähnyt halvempia eläintenpaloja (hallissa toki), mutta nämä omani ostin taannoin Kauppahalli24:stä, 500 g maksoi muistaakseni reilu 5 euroa eli ei tosiaan hirveästi.


Osso Buco

 1 potka/syöjä
1 sipuli
1 iso porkkana
muutama valkosipulinkynsi
muutama laakerinlehti
yrttejä esim. timjamia
1 tölkki kokonaisia kuorittuja tomaatteja
voita
paprikajauhetta
suolaa+pippuria
n. 1 tl omenaviinietikkaa
n. 1 tkl hunajaa
valkoviiniä (tai jos ei ole niin esim. kuivaa omenasiideriä)
1/2–1 dl liha/kasvislientä (tai vettä ja fondia)

Sulata isossa kattilassa voi ja paista potkiin ruskea pinta molemmille puolille (minuutti–pari/puoli). Lisää pilkotut sipulit ja porkkana. Paistele keskilämmöllä vielä muutamien minuuttien ajan. Lisää muutama loraus viiniä ja hauduta hetki. Lisää mausteet, tomaatit nesteineen ja liemi, ja kiehauta nopeasti (painele samalla tomaatit rikki). Nestettä saa olla sen verran että potkat juuri ja juuri peittyvät. Tässä kohtaa kannattaa testata suola ja muut mausteet.

Kaada keitos uunivuokaan, peittele kannella ja hauduta 170-asteessa n. 1,5 tuntia, kunnes liha alkaa irtoilemaan luusta. Itselläni ei ollut kannellista uunivuokaa joten peitin tavallisen uunivuoan foliolla. Hyvää ja mureaa lihaa tuli silti. :)

SHARE:

4 kommenttia

  1. Osso bucco on helposti yks parhaimpia ruhonosia. Hyvännäköistä settiä kyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Pakkasessa olis odottamassa seuraavaksi häränhäntää, nyt kun pääsin tän hauduttelun makuun. :)

      Poista
  2. Nam, osso bucco on myös yksi omista suosikeistani. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu oli tosi hyvää ja yllättävän helppo valmistaa (joskin aikaa vaativaa) :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig