torstai 24. lokakuuta 2013

ERITTÄIN SUKLAISET (VILJATTOMAT) MUFFINSSIT MINTTUVAAHDOLLA


Nämä tuhdit muffarit sopivat erinomaisesti vakavaan suklaanpuutteeseen. Syö kolme ja halkea!

Koostumus on hieman mudcake-henkinen, eli sisus on kosteampi kuin ulkokuori. Ja ettei tule ihan hillittömät suklaaöverit, kaveriksi tarjoillaan piparmintulla maustettua kermavaahtoa.

Paistamiseen kannattaa käyttää joko sellaista metallista muffinssivuokaa tai alumiinisia yksittäisvuokia, paperiset ovat todennäköisesti liian heppoista tavaraa ja muffinssi ei pysy muodossaan.

Suklaana käytin stevialla makeutettua 75 %-suklaata, merkki jo unohtui mutta ostin sen K-Supermarketista. Siellä oli muuten yllättävän paljon muitakin stevialla tai xylitolilla tms makeutettuja suklaita, ja löytyi Reilua Kauppaa ja luomua myös.


Viljattomat suklaamuffinssit (n.10 kpl)

100 g mahdollisimman tummaa (sokeritonta) suklaata
4 rkl voita
2 (luomu)munaa
n. 4 rkl hunajaa
n. 1 tl vaniljajauhetta
ripaus suolaa

Minttuvaahto

1 dl kuohukermaa
(100%) piparminttuöljyä maun mukaan
makeutukseen hieman hunajaa

Laita uuni lämpenemään 180-asteeseen.
Sulata suklaa, voi ja hunaja kattilassa erittäin miedolla lämmöllä. Laita sivuun viilenemään.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vispaa (esim. sähkövatkaimella) keltuaiset paksuksi ja kuohkeaksi. Sekoita (käsivatkaimella) suklaaseos keltuaisvaahtoon. Lisää vaniljajauhe ja suola.

Vispaa (pestyillä ja kuivatuilla vispilöillä) valkuaiset vaahdoksi. Sekoittele vaahto varovasti muiden ainesten kanssa.

Nostele seosta lusikalla muffinssivuokiin niin että täyteen tulee n. 2/3 vuoasta. Paista uunissa n. 15 minuuttia. Testaa puutikulla kypsyys, jos tikkuun jää vain muutama kostea muru ovat muffinssit valmiita. Muffinssit lässähtävät jonkin verran kun ne otetaan uunista pois mutta se kuuluu asiaan. Ja syntyneeseen kuoppaan on hyvä laittaa se minttuvaahto. :)

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta oman maun mukaan. Odota kunnes muffinssit eivät ole enää niin kuumia että vaahto sulaa, ja lusikoi vaahtoa keskelle. Muffinssit maistuvat parhaalle hieman lämpimänä, eli jos säilytät muffareita jääkaapissa, niin ennen tarjoilua pikainen käyttö mikron kautta (ilman vaahtoa tietysti) on suositeltavaa.

Alkuperäinen ohje muokattuna Smitten Kitchen.
SHARE:

9 kommenttia

  1. Moi, en kyllä oikein osaa sanoa kun en ole kokeillut. Voisin veikata että muffinsseista ei tule sitten ihan yhtä kuohkeita..? Makuun se ei varmaan vaikuta kuitenkaan :)

    VastaaPoista
  2. Näitä tekisi mieli kokeilla! :) Pystyisiköhän tuota tummaa suklaata korvaamaan millään, esim. kaakaomassalla tai raakasuklaalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan sitä yrittää tehdä omaa suklaata kaakaovoista ja (raaka)kaakaojauheesta..tosin en osaa arvioida mittasuhteita. Raakasuklaan käyttäminen tässä on vähän turhaa siinä mielessä että kun muffinssit kuitenkin kuumennetaan uunissa niin se raaka-osuus menee ihan hukkaan :)

      Poista
  3. Olet oikeassa! Pitää siis vain yrittää etsiä suklaata, jossa olisi hyvät raaka-aineet eikä mitään turhaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kannattaa tsekkailla niitä ainesosaluetteloita.. hyvässä suklaassa on vain 3-5 raaka-ainetta. Esimerkiksi tämän (ksylitolilla makeutettu) Plamilin versio on mielestäni hyvä http://kauppa.ruohonjuuri.fi/sokeriton-tumma-suklaa/PLAMIL-5013092051459/dp

      Poista
    2. Kiitos vinkistä, tuo vaikuttaakin hyvältä! :) Näitä testataan itsenäisyyspäivän jälkkärinä :P

      Poista
  4. Moikka! Juuri tällä hetkellä testissä nämä herkullisen näköiset muffinsit mutta olisin halunnut vielä varmistaa että saitko miten kuohkeaa keltuaisista? Itse vispasin niitä lähes 10 min eikä mitään oikein tapahtunut. Valkuaiset kyllä niin kuin niillä onkin tapana tehdä kunnon vaahto :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, kymmenen minuuttia kuulostaa kyllä ihan riittävältä, keltuaisistahan ei kuitenkaan saa samanlaista "kovaa" vaahtoa kuin valkuaisista. Varmaan kuitenkin sait jonkinverran ilmakuplia sinne sekaan :)

      Poista
    2. Joo kyllä niistä ainakin herkullisia tuli :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig