perjantai 8. maaliskuuta 2013

ENSIKERTALAISEN FALAFELIT JA TSATSIKIA


Tunsinpa itseni melkein sankariksi kun ostin ensimmäistä kertaa ikinä (!) palkokasveja ihan kuivatuotteena. Se on varmaan se liotus mikä on vaikuttanut jotenkin ylitsepääsemättömän vaivalloiselta. Tai se että joutuu olemaan suunnitelmallinen ja miettimään jo niinkin aikaisin kuin edellisenä päivänä mitä huomenna haluaisikaan syödä.

No joka tapauksessa näin, ostin ja liotin. Eikä ollut vaikeaa. Rapeiden ja murenemattomien (ja jauhottomien tai kananmunattomien) falafelien salaisuus on ilmeisesti juurikin siinä, ettei käytä niitä valmiiksi keitettyjä kikherneitä. Koska herneitä ei siis tarvitse keittää ollenkaan.

Näin ensiyriksellä onnistuin mielestäni falafeleissa tosi hyvin, parempaa tuli kuin useimmissa kebabmestoissa (mikä ei nyt sinällään ole kovin kunnianhimoinen tavoite ;). Hyvätkin falalfelit on kuitenkin yleensä vähän kuivakkaa syötävää sellaisenaan, joten tein oheen samaan makumaailmaan (minttu + sitruuna + valkosipuli) menevää tsatsikia.


Falafelit (n. 8 keskikokoista)

n. 4 dl kikherneitä (liotettuna)
n. 1 dl oliiviöljyä (laita aluksi vähän vähemmän)
puolikkaan sitruunan mehu
n. 1 valkosipulinkynsi
iso nippu tuoretta minttua
chiliä tai chilijauhetta
jeeraa
suolaa, pippuria

Laita ensin kikherneet likoamaan. Näille gogreeneille riitti n. 8 tuntia, eli aamulla jos laittaa niin illalla ovat valmistuskunnossa.

Laita kaikki ainekset joko (tehokkaaseen) blenderiin tai muusaa ne sauvasekoittimella. Lisää mausteita oman maun mukaan, mutta kuitenkin ihan reilusti, paistaessa maut kuitenkin aina pehmenevät. Itse taisin säätää mausteita jopa neljä kertaa ennenkuin olin tyytyväinen. Öljyn määrää ei kannata myöskään säikähtää, taikina saa olla melko pehmeää ja kosteaa. Kun taikina maistuu mielestäsi hyvältä on se valmista näin peukalosääntönä. :)

Taputtele massasta parin sentin paksuisia kiekkoja. Lämmitä pannulla reilu määrä öljyä (käytin kookosöljyä) kuumaksi ja paista falafeleita joku 3-4 minuuttia puoli, niin että ruskistuvat kunnolla mutta eivät pääse palamaan. Paras falafel on pinnalta rapea ja sisältä pehmeä, muttei ihan "raaka".

Tsatsiki

reilu pätkä kurkkua
3-4 rkl turkkilaista jogurttia
pieni määrä sitruunanmehua
iso nippu tuoretta minttua
loraus oliiviöljyä
1 raastettu/murskattu valkosipulinkynsi
suolaa, pippuria

Raasta kurkku (ja purista ylimääräiset nesteet pois), silppua minttu, ja sekoita kaikki ainekset keskenään.

EDIT: Kokeilin lisätä falafel-taikinaan n. desin kuorittuja pistaasipähkinöitä ja mielestäni se sopivat näihin hyvin, koostumuksesta tuli ainakin rapeampi. Lisää juttua täällä.

Falafel-ohje googleteltu ympäri interwebsiä.
SHARE:

4 kommenttia

  1. Kiitos tästä ohjeesta, falafeleista tuli aivan mielettömän hyviä! Uusi suosikkini :) Tein toisella kertaa näille dippikastikkeen tomaattipyreestä, avokadosta ja valkosipulista, ja sekin toimi oikein hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva :) Ovat omia suosikkejani myös, olen tainnut tehdä näitä jo jotain kymmenisen kertaa.

      Poista
  2. Täytyykin kokeilla näitä, kosk harvoin saa oikeasti hyviä falafeleja. Huippua!

    Minttu
    http://kivempiblogi.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä itsetehdyt on melkeinpä parhaimpia mitä olen syönyt (no oikei Fafa'sin falafelit on tosi hyviä kans) :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig