tiistai 11. joulukuuta 2012

LOHTURUOKAA

Kun ulkona liikkueessa pitää välillä sormin tarkistaa onko nenä vielä tallessa, tietää että on viimeistään aika siirtyä sellaisten tukevampien ruokalajien pariin, jotka lämmittävät sisältä ja tuovat ohessa hyvän mielen. Rustiikkisen kotiruoan sesonki on siis käynnissä.

Omia suosikkejani on brittituliaisena tuotu Shepherd's pie tai Cottage pie. Periaatteessa tämä on kai aikalailla samantyyppinen juttu kuin lihaperunasoselaatikko, paitsi että kerroksia ei sekoiteta keskenään. Ja tämä on jostain syystä miljoona kertaa maistuvampaa (johtuu varmaan juustosta, kaikki maistuu paremmalta kun siinä on juustoa). Mitään reseptiä en varsinaisesti seuraa, vaan yritän tehdä ulkomuistista samanlaista kun tuli syötyä niinä monina koleina iltoina siellä rajallisen keskuslämmityksen maassa.


Shepherd's pie (isohko vuoallinen)

Lihakerros
n. 400 g jauhelihaa (luomunauta tai lammas)
1-2 sipulia
valkosipulia
tölkki kokonaisia kuorittuja tomaatteja
muutama kypsä tuoretomaatti
1 tölkki papuja (esim. butter beans)
tuoretta timjamia
pieni ripaus viinietikkaa ja hunajaa
suolaa, pippuria

Perunakerros
n. vajaa kilo perunoita (karkea arvio)
maitoa/kermaa
voita
suolaa

Päälle
reilusti raastettua cheddaria (mature cheddar) tai muuta voimakasta juustoa

Kuullota pilkotut sipulit ja ruskista jauheliha. Lisää tomaatit. Tekstuuriksi voi pilkkoa mukaan vielä tuoretomaattia. Lisää huuhdellut pavut, mausteet ja timjami. Tähän sopii hyvin myös esim. rosmariini tai oregano. Anna hautua noin 15 minuuttia.

Tee perunamuusi normaalisti (kaikki varmaan osaa tämän), muista tsekata että suolaa tulee tarpeeksi! Hyvä koostumus on pehmeä ja notkea, muttei liian löysä.

Laita uunivuoan pohjalle ensin jauheliha-tomaattiseos, kauho päälle perunamuusi ja päälle lopuksi reilu kerros juustoraastetta. Ripottele pinnalle vielä timjamia ja laita uuniin n. 20 minuutiksi (225 astetta) tai kunnes pinta on hieman ruskistunut.

Sitten vaan villasukat jalkaan ja haarukkaa ääntä kohti. :)
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig