torstai 30. tammikuuta 2020

VERIAPPELSIINI-KEIKAUSKAKKU (GLUTEENITON)



Aina sama juttu kun olen ostamassa veriappelsiineja: pitää ostaa varmuuden vuoksi useampaa laatua ja mielellään vielä eri kaupoista, sillä on keskimäärin n. 50 % mahdollisuus (oma mutu-arvio) että kun appelsiinin leikkaa auki niin se onkin sisältä keltainen eikä punainen. Muutenhan sillä ei olisi niin väliä, mutta ruokakuvien näkökulmasta olisi suotavaa että olisi edes vähän sitä punaista väriä.. Toki tässä kohtaa muutama keltainen veriappelsiini ei edes haittaa vaan tuo vaan monipuolisuutta värimaailmaan.

En ole koskaan aiemmin yrittänyt tehdä keikauskakkua, koska ajattelin että se on jotenkin tosi vaikeaa, mutta vielä mitä - tämähän oli tosi helppo nakki! Ja lopputulos tosi hauskan näköinen. Eikä ole niin väliksi vaikkei appelsiineista saa leikattu superohuita viipaleita, vähän paksummatkin ovat ihan päteviä.

Tähän kakkuun tulee aika paljon oliiviöljyä, joten kakku on just sellainen hyvällä tavalla hieman rasvainen ja mehevän kostea, ei ollenkaan kuiva. Kokeilin tarjoilla tämän myös mascarponen kanssa, oikein hyvä pari! Huom. käyttämäni vuoan halkaisija on 16 cm, isompaan vuokaan lisää samassa suhteessa raaka-aineiden määrää. Ja tietysti kakun voi tehdä hyvin myös ihan tavallisista appelsiineista jos veriappelsiinit eivät ole sesongissa tai kauppa myy ei-oota.


Veriappelsiini-keikauskakku (gluteeniton, maidoton)

n. 3 veriappelsiinia
1 1/3 dl kookossokeria
1 dl mantelijauhoja
1 dl riisijauhoja
1 dl kaurajauhoja
1/2 dl perunajauhoja
halutessa: 1/2 tl psylliumjauhetta (sidosaine)
1 1/2 tl leivinjauhetta
2/3 dl neutraalinmakuista oliiviöljyä
1/2 dl kasvimaitoa
1/2 dl veriappelsiinimehua
2 luomumunaa
2 tl vaniljauutetta
1 rkl raastettua appelsiininkuorta

Appelsiineja käytetään tässä reseptin kolmeen tarkoitukseen: siivuina, mehuna ja kuoresta raastetaan osa. 

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Leikkaa appelsiineista ohuita viipaleista ja asettele ne vuoan pohjalle niin, että pohjaan jää mahdollisimman vähän koloja (leikkaa pienempiä appelsiininpaloja tilkitsemään kolot).

Sekoita kuivat aineet yhteen (jauhot, sokeri), sekoita kosteat aineet yhteen (öljy, maito, mehu, munat, vanilja, appelsiininkuori) ja yhdistä nämä keskenään. Kaada taikina vuokaan appelsiininviipaleiden päälle, laita vuoka leivinpaperilla päällystetyn uuninpellin päälle (tämä siksi että vuoasta saattaa karata hieman hedelmämehua) ja paista 175-asteessa n. 40 min tai kunnes tikulla kokeiltaessa siihen ei jää taikinaa kiinni.

Anna kakun jäähtyä n. 10min, käännä se ympäri ja irrota vuoka, pohja ja leivinpaperi. Sivele halutessa päälle hieman nestemäistä makeutusta (esim kookossiirappia) niin kakku saa kauniin kiillon. Syö sellaisenaan tai tarjoile esim. mascarponen tai turkkilaisen jogurtin kanssa.


SHARE:

4 kommenttia

  1. Tässäpä oiva ehdokas synttäritarjoilujani varten! Ehkäpä myös maapähkinävoibrownieita tarjolle....? Tunnustan vielä, että teen aivan samaa kaupparumbaa veriappelsiinien kohdalla ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo joku brownie sopii hyvin kaveriksi niin tulee raikkaampaa ja vähän tuhdimpaa tarjoiltavaa! Onneksi veriappelsiineissa maku on aina melko sama vaikka ei osuisikaan niin punainen yksilö kohdalle. :)

      Poista
  2. Moikka! Resepti vaikuttaa ihanalta 😍 En tiedä osaatko vastata tähän, mutta mua ihmetyttää monesti miksi joissakin resepteissä munat vain sekoitetaan taikinaan, eikä vatkata vaahdoksi joko sokerin kanssa tai valkuaiset erikseen? Se ei kuitenkaan ole kovin suuri vaiva, ja lisää kuohkeutta 🤔Mietin lähinnä voikohan siitä olla haittaa jonkun reseptin onnistumisen kannalta, vai onko se vain vaivan säästämiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! En ole ihan niin leivontaekspertti että osaisin varmasti sanoa, mutta ainakin tämmöisissä ns. rasvaisemmissa leivonnaisissa missä käytetään esimerkiksi mantelijauhoja ei munien vaahdottamisesta ole varsinaisesti mitään extrahyötyä. Eli lähinnä kyse juurikin vaivan säästämisestä :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig