torstai 31. tammikuuta 2019

JAUHOTTOMAT SUKLAAKEKSIT (VEGAANINEN +GLUTEENITON) JA ITSE TEHTY MANTELIVOI


Aina kun tekee mieli vähän keittiöluksusta, ostan pikkupurkin jotain erikoispähkinävoita (en maapähkinävoita, se on arkitahnaa), ja sitten syön pähkinävoin hitaasti nautiskellen yrittäen samalla olla ajattelematta että yksi ruokalusikallinen maksaa noin euron. Suosikkini ökytahnoista on mantelivoi.

Olin kyllä tietoinen että pähkinävoita on mahdollista tehdä myös itse (ja samalla säästää pitkän pennin), mutta kuvittelin että se on jotenkin vaikeaa tai hankalaa. Nyt kun viimein kokeilin tehdä mantelivoita itse, voin todeta että ei se ole! Alle puolessa tunnissa saat kokonaisista pähkinöistä ihanaa herkkutahnaa.

Mantelit kannattaa ehdottomasti paahtaa ennen jauhamista, niin niiden maku on parempi ja lisäksi ne muuttuvat lämpimänä helpommin tahnaksi. Crunchyn pähkinävoin tekemiseen menee noin 10 minuuttia ja sileän noin 15 minuuttia.

Seuraavaksi aion testata cashewvoita. Tai ehkä hasselpähkinävoita. Tässä aukesi ihan kokonaan uusi tahnamaailma.


Ja nyt kun tahna on valmiina, sitä raaskii käyttää myös leivontaan. Testasin tällaisia suklaakeksejä, joihin ei tule ollenkaan mitään jauhoja vaan pääosin mantelivoita, (raaka)kaakaojauhetta ja kookossokeria. Ihan superhyviä! Nämä ovat sellaisia aika pehmeitä ja jopa vähän fudgemaisia keksejä, ei siis super rapeita. Ja makuna on aavistuksen bitterinen tummasuklaa, ei makea maitosuklaa. Just hyvä! Jo taikina oli niin herkullista että olisin voinut syödä sitä sellaisenaan.

Toki ohjeessa voi käyttää myös muuta pähkinävoita kuten maapähkinävoita. Tsekkaa kuitenkin että voi on mahdollisen juoksevaa ja sekoita mahdollisesti erottunut öljy muun massan sekaan huolellisesti (esim. Lidlin luomumaapähkinävoi on sopivan juoksevaa). Jähmeällä pähkinävoilla kekseistä ei tule niin kosteita ja ne saattavat murentua helposti.


Mantelivoi

3 dl kuorellisia manteleita
n. 2 tl sulaa kookosöljyä tai muuta neutraalia öljyä
ripaus suolaa

Paahda manteleita ensin 175-asteessa n. 10 minuuttia. Aja niitä sen jälkeen monitoimikoneessa (tai esim. sauvasekoittimen lisäosalla) pitkään ja hartaasti, kunnes toivottu koostumus on saavutettu. Tähän menee n. 10–15 minuuttia. Pidä välillä taukoja ja sekoittele massaa lusikalla. Lisää öljyä tarpeen mukaan massaa notkistamaan.

Tähän keksireseptiin sopii parhaiten mahdollisimman sileä ja notkea voi. Kolmesta desistä pähkinöitä tulee n. 1,5 dl mantelivoita.

Jauhottomat mantelivoi-suklaakeksit (vegaaninen, gluteeniton, viljaton)

1,5 dl hyvin juoksevaa mantelivoita tai muuta pähkinävoita
1 tl sulaa kookosöljyä tai muuta neutraalia öljyä
1 tl vaniljauutetta
2 pellavamunaa (tai tavallista munaa) -> 2 rkl pellavansiemenrouhetta 
1/2 dl (raaka)kaakaojauhetta
1 dl kookossokeria
2 tl leivinjauhetta

n. 2/3 dl tummaa suklaata (esim. 80%) pieneksi pilkottuna

Tee ensin pellavamunat: sekoita 2 rkl pellavansiemenrouhetta ja 5–6 rkl vettä ja laita tekeytymään sivuun noin kymmeneksi minuutiksi.

Sekoita kaikki keksien ainekset yhteen tasaiseksi massaksi. Lisää lopuksi mukaan suklaahiput.

Nostele taikinasta nokareita, pyörittele ne palloksi ja paina keskeltä litteämmäksi. Taikinasta tulee n. 12 keksiä. Paista 175-asteessa leivinpaperin päällä n. 8–9 minuuttia, niin että reunat ovat aavistuksen kiinteytyneet. Älä paista vahingossa liikaa, muuten kekseistä tulee kuivia. Ne jähmettyvät vielä reilusti viilentyessään. Anna keksien olla paistamisen jälkeen pellin päällä vielä viitisen minuuttia ja siirrä ne sitten sivuun viilenemään. Rouhi päälle lopuksi hieman merisuolakiteitä.

SHARE:

2 kommenttia

  1. Moi! Olen tehnyt näitä ihanuuksia kerran onnistuneesti ja kahdesti epäonnistuneesti - keksinyt leviävät ja hajoavat "käyttökelvottomiksi". En ymmärrä mitä näillä kahdella epäonnistuneella kerralla olen tehnyt väärin. Pellavamunalla kaikki kerrat ja kookosöljyllä. Kun huomasin keksien liian leviämisen, laitoin ensin lisää kaakaota, sitten lisäsin tapiokatärkkelystäkin, pidin taikinan kylmässä ja sieltä suoraan pellille ja uuniin. Mikään ei auta. Olisiko neuvoja? Ihan parhaita herkkuja, jota tiedän! Ja sentään ensimmäisellä kerralla onnistuinkin, ristiöisjuhlien herkkun tarjoilimme. Ja tästä on jäänyt kova motivaatio yrittää vielä. Kiitos jo ennalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Harmi kuulla että keksit ei ole joka kerta onnistuneet! Ainoa mikä tulee mieleen niin onhan käyttämäsi pähkinävoi mahdollisimman juoksevaa..? Se saa nimittäin olla lähes nestemäistä. Mitään rapeita keksejähän näistä ei nyt muutenkaan tule, mutta kyllä niiden pitäisi koossa pysyä..

      Poista

Blogger Template Created by pipdig