torstai 2. elokuuta 2018

3 X VIILENTÄVÄ GAZPACHO


Palasin lomamatkoilta vajaa viikko sitten ja kotona odotti hautova +29-asteen sisälämpötila. Tämä tuntui sikälikin hieman kuin kuumalta rätiltä kasvoille, koska olin juuri viettänyt vajaa pari viikkoa mukavan viileillä Alpeilla, ja sen jälkeen viikon maalla, jossa ilmalämpöpumppu pitää asunnon lämpötilan siedettävänä.

Kaivoin kellarivarastosta tuulettimen, jota ei ole tarvinnut käyttää ainakaan kolmeen vuoteen (onneksi sellainen kuitenkin löytyi!), ja vaikka viilentävä ilmavirta liikkuu asunnossa niin ei se ole lämpötilaa mainittavasti laskenut alemmas.

En ole myöskään pystynyt käyttämään uunia tai edes hellaa kotona kertaakaan, ettei asunnon lämpötila pääse enää entisestään nousemaan.

Jotenkin absurdi tilanne, ja vaikka ikuisena vilukissana normaalisti lämpimästä pidänkin, niin on se aika ärsyttävää kun asunto ei viilene edes yöllä. Jos minulla olisi parveke niin nukkuisin siellä. Ja toki harmittaa lemmikkien puolesta kun niillä on niin tukalat oltavat (omani viettää suurimmat osat päivistä tuulettimen edessä makoillen). Voi olla että talven pakkasilla näitä sitten muistellaan hieman epäuskoisestikin, että oliko muka kesällä liian kuuma..!

Ruokapuolella on siis edetty lähinnä ulkona syöden, ja kotona mutusteltu voileipiä, smootheita, jogurttia, jäätelöitä ja kylmiä sosekeittoja. Onneksi näitä keittojakin voi varioida aika mukavasti niin ei tarvitse syödä päivästä toiseen sitä yhtä ja samaa.

Tässä kolme eri versiota gazpachosta: hieman makea kirsikkagazpacho, aavistuksen potkua sisältävä vesimeloni-chili-gazpacho ja suolaisempi vihreä gazpacho. Tässä viimeisessä ei ole tomaattia ollenkaan, mutta kutsun sitä silti gazpachoksi. Ohjeista tulee yksi isohko annos tai kaksi pienempää.

Vinkki: kannattaa käyttää jo valmiiksi jääkaappikylmiä aineksia niin viilentämiseen ei mene niin paljon aikaa. Tai sitten keiton mukana voi soseuttaa (tehokkaalla blenderillä) pari jääpalaa.


Vesimeloni-chili-gazpacho

500 g vesimelonia
250 g kypsiä tomaatteja
1 punainen paprika
1/2 kurkku
1/4 sipuli
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl srirachaa tai muuta chilikastiketta
rouhaisu suolaa

Kirsikkagazpacho

500 g kypsiä tomaatteja
250 g kirsikoita (poista kivet)
1 punainen paprika
1/2 kurkku
1/4 sipuli
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
rouhaisu suolaa

Vihreä gazpacho

1 keltainen paprika
1/2 vihreä paprika
1 kurkku
1 selleri
1 pieni avokado (tai 1/2 iso)
1/2 puntti tuoretta minttua
1 valkosipulinkynsi
1/4 sipuli
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
rouhaisu suolaa
n. 1/2 dl kylmää vettä (keiton paksuudesta riippuen)

Pilko ja blendaa kaikki ainekset tasaiseksi keitoksi. Keitot voi halutessaan vielä siivilöidä esim. tiheän siivilän tai harson läpi. Itse siivilöin vihreän keiton ja muut söin sellaisenaan.

Viilennä keittoja hetki jääkaapissa ennen tarjoilua. Päälle voi halutessa kuutioida osan raaka-aineista tai ripotella esimerkiksi siemeniä tuomaan tekstuuria.


SHARE:

1 kommentti

  1. Me olimme aikoinaan mökillä, josta löytyi ilmalämpöpumppu. Sen myötä mekin olemme haaveilleet sellaisen hankkimisesta. Kotiin tullessa olikin sitten hieman tuskaista, kun piti taas totutella siihen, ettei saanut lämpötilaa niinkään säädettyä. Voin siis samaistua. Ihanan näköisiä ruoka-annoksia!

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig