keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

SUKLAINEN VADELMA-MANTELIKAKKU (VEGAANINEN & GLUTEENITON)


En hirveän usein tee kakkuja, koska ne vaativat useampia syöjiä, ja yksi tai kaksi henkilöä ei ihan oikein vielä yhden kakun tuhoamiseen riitä. Onneksi erilaiset illanistujaiset ja muut kekkerit ovat hyviä tilaisuuksia koetestata uusia reseptejä. Tässä on toki se vaara, että lopputulos ei olekaan hyvä ja ihmiset joutuvat syömään pahanmakuista tai muuten epäonnistunutta jälkkäriä. Mutta onneksi nämä kokeilut ovat yleensä menneet ihan hyvin.

Viime viikonlopun Sideways-etkot olivat taas oiva tilaisuus testailla uutta jälkkäriä. Ja kun paikalla on useampi erikoisruokavalioihminen niin saa vähän lisää haastetta.

Tässä suklaisessa vadelma-mantelikakussa jujuna on kanamunan valkuaisen korvaava aquafaba eli säilykekikerneiden tai -papujen liotusliemi. Aquafabavaahto toimikin ohjeessa tosi hyvin ja teki koostumuksesta kiinteän ja mukavan kuohkean, jopa hieman fudgemaisen. Sekään ei varmaan haittaa että kakussa on reilu annos manteleita ja öljyä, joten kuivaksi sitä ei voi sanoa.

Kakku ei ollut ihan täydellinen, sillä makeutta olisi saanut olla aavistuksen enemmän. Toki sekin vaikutti että käytin tähän 80%-prosenttista suklaata, jossa oli itsessään hyvin niukasti makeutusta. Uskallan kuitenkin julkaista reseptin pienillä muokkauksilla, sillä muuten siinä ei ollut mitään vikaa. Eli reseptiin on lisätty puoli desiä lisää sokeria, lisäksi kannattaa käyttää suklaata joka ei ole ihan kitkerimmästä päästä (ellet nimenomaan tykkää ei-makeasta).

Kakku ei ole kovin korkea, mutta päälle kannattaa pinota keko vadelmia jolloin se näyttää hieman muhkeammalta. Voisin kuvitella että tämä maistuisi myös todella hyvin esimerkiksi vaniljajäätelön kanssa.

Suklaa-vadelma-mantelikakku (vuoan halkaisija 18 cm)

2 dl (gluteenittomia) kaurajauhoja
2 dl mantelijauhoja
1 1/2 dl kookossokeria (tai vielä enemmän jos pidät makeammasta)
1/2 tl leivinjauhetta 
1/4 tl suolaa

1/2 dl kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa
1 dl miedon makuista oliiviöljyä
5 rkl aquafabaa eli papujen liotuslientä

50 g tummaa suklaata rouhittuna
2 dl vadelmia (myös pakastevadelmat käyvät tähän)

päälle: tuoreita vadelmia

Levitä irtopohjavuoan pohjalle ja reunojen alaosaan hieman öljyä ja kaurajauhoa.

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Vispaa aquafaba nopeasti valkoiseksi vaahdoksi (esim. nopea surautus sauvasekoittimella toimii hyvin). Lisää jauhojen sekaan vaahto, öljy ja maito, ja sekoita kaikki yhteen.

Kaada taikina vuokaan ja ripottele päälle (sulatetut ja valutetut pakaste)vadelmat ja suklaa. Paista 180-asteessa 30 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä kokonaan ennen kuin irrotat sen vuoasta. Tarjoile tuoreiden vadelmien kanssa.

Säilytä kakkua jääkaapissa. Kakku maistui myös tosi hyvin seuraavana päivänä jääkaappikylmänä.


Alkuperäinen ohje muokattuna: Baked.
SHARE:

2 kommenttia

  1. Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Hyvä vaihtoehto silloin jos ei halua mitään sellaista äkkimakeaa jälkkäriä. :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig