perjantai 22. syyskuuta 2017

HAUSKAT SATEENKAARI-KASVISLEIVÄT (GF)


Kaikesta teknologiamyönteisyydestäni huolimatta vanhat kunnon paperikirjat on yksi sellainen asia mihin syydän rahaa kymppikaupalla joka kuukausi. Ruokakirjoja, romaaneja, taidekirjoja.. näitä ostan eniten.

Kiitos Adlibriksen ja Bookdepositoryn maailman kirjakaupat valikoimineen ovat vain parin klikkauksen päässä. Toki old school kirjakaupoissakin selailu on mukavaa hommaa.

Ostin hetki sitten Green Kitchen Stories -blogin Green Kitchen at Home : Quick and Healthy Food for Every Day -keittokirjan. Omistan myös sarjan kaksi aiempaa kirjaa, ja tämäkin on kyllä tosi hyvä. Korvamerkkailin kiinnostavia reseptejä, kunnes totesin että voisin korvamerkitä n. 70 % kirjan sisällöstä. Tässäpä erinomainen kirja kaikille innovatiivisesta vegekokkailusta kiinnostuneille.


Ensimmäiseksi halusin testata hauskannäköisiä vegetable flatbreads eli kasvisleipiä. Näihin uppoaa ihan huomaamatta aimo annos kasviksia – sopii siis erityisen hyvin perheisiin, joissa lapset pitää huijata syömään lisää kasviksia.

Tein leipiä kolmea eri väriä. Alkuperäisessä ohjeessa mausteita oli aika minimaalisesti, itse lisäsin mukaan vähän enemmän makuja: vihreään tuoretta basilikaa, pinkkiin chiliä, ja oranssiin kurkumaa ja savupaprikaa. Itse leivät ovat hyvin miedoin makuisia joten lisämaustaminen kannattaa! Niitä voi laittaa jopa vielä reilummin mitä ohjeessa lukee. Omaksi suosikikseni näistä nousi oranssi leipä, tämä johtuu ehkä savupaprikasta koska mihinkäs se ei sopisi.

Koostumus leivissä jää hieman pehmeäksi, joten ne kannattaa päällystellä vasta juuri ennen tarjoilua etteivät pehmene lisää. Päälle laitoin mm. lehtikaalipestoa, punajuurihummusta, buffalomozzarellaa ja avokadoa. Harvoinpa saavat voileivät näin hyvälle tuulelle. :)



Sateenkaari-kasvisleivät (n. 12 kpl)

Vihreä
3 dl parsakaalimurua (n. 1/2 parsakaalin kukinnot)
3/4 dl mantelijauhoa
1 luomumuna
reilu kourallinen tuoretta basilikaa
1/2 tl kuivattuja yrttejä (esim. timjami, rosmariini, oregano)
reilu rouhaisu suolaa

Oranssi
2 dl kukkakaalimurua (n. 1/4 kukkakaalia)
1 dl raastettua porkkanaa (n. 1 iso porkkana)
1 dl mantelijauhoa
1 luomumuna
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl savupaprikaa
1/2 tl kuivattuja yrttejä (esim. timjami, rosmariini, oregano)
reilu rouhaisu suolaa

Pinkki
2 1/2 dl kukkakaalimurua (n. 1/4 kukkakaalia)
1/2 dl raastettua punajuurta (n. 1 punajuuri)
1 dl mantelijauhoa
1 luomumuna
1/2 tl chiliä
1/2 tl kuivattuja yrttejä (esim. timjami, rosmariini, oregano)
reilu rouhaisu suolaa

Mikäli teet vaan yhtä makua/väriä, määrät kannattaa laittaa seuraavasti: n. 1 litra kasvisraastetta, 2 1/2 dl mantelijauhoa, 2 tl kuivattuja yrttejä, 4 luomumunaa.

Aja parsakaali esim. monitoimikoneella hienoksi muruksi. Sama juttu kukkakaalille.

Raasta porkkana ja punajuuri. Punajuuresta kannattaa puristaa ylimääräiset nesteet pois.

Pinkistä leivästä värit vähän haalistuvat paistettaessa, tummemman sävyn saat laittamalla enemmän punajuurta.

Sekoita kaikki ainekset keskenään yhteen (per väri). Oranssiin ja pinkkiin tulee hieman enemmän mantelijauhoa, koska niiden massa on vihreää kosteampaa.

Taputtele massoista leivinpaperin päälle hieman yli puolen sentin paksuiset levyt. Paista 200-asteessa n. 25 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ja irrota paperi varovasti. Leikkaa levyt pienemmiksi leiviksi. Ulommaisia reunoja voi halutessaan leikata hieman siistimmäksi.

Tarjoile leivät haluamasi täytteiden kanssa. Leivät säilyvät hyvin muutaman päivän jääkaapissa.

SHARE:

12 kommenttia

  1. Ihanan näköisiä.
    Minäkin kulutan rahaa kirjoihin - tosin romaanit ostan nykyisin sähköisinä (arvostelukappaleet täyttävät hyllyjä jo ihan tarpeeksi), mutta keittokirjoja tulee hankittua edelleen painettuina. Jotenkin sekä ruokalehdet että keittokirjat pitää saada hypisteltävinä keittiöön. Tai sitten olen vaan niin sottainen kokki, etten uskalla viedä mitään digitaalista keittiön puolelle (paitsi vaa'an)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munkin pitäis alkaa suosia romaaneissa sähköisiä versioita, koska vähänkin jos on pidempi matka niin niitä kirjoja pitää pakata mukaan 2–3 kpl, ja kyllähän se vie laukusta tilaa. Pitäis vaan ensin hankkia uudempi lukulaite, tuo ikivanha Gen1 iPad on niin rasittava käyttää että vie kaiken lukuilon.. :D

      Poista
  2. Aivan ihanan näköisiä. Olen törmännyt tämän kaltaisiin leipiin ennenkin ja ne on pitänyt höyryttää kypsäksi. Ovat siis sellaista ehkä hieman sitkeämpää sorttia. Jo silloin innostuin ajatuksesta tehdä värikkäitä leipiä. Mutta nyt tässä tuli helppo ressepti joka valmistuu ihan uunissa, mahtavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho höyrytettäviin versioihin en olekaan törmännyt aiemmin, tulee lähinnä vaan mieleen jotkut dimsumit. Voisin kuvitella että koostumus on tosiaan höyryleivissä hieman erilainen kuin näissä.

      Poista
  3. Ihanan värikästä, näitä täytyy testata! :)

    VastaaPoista
  4. Aah! Ihailin näitä värejä jo sun IG:ssä, vau! Testiin jotain tämäntapaista ehdottomasti <3 (sateenkaaret kiinnostaa)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Ja satenkaarijutut on todellakin nousussa tällä hetkellä :D

      Poista
  5. Hauska idea. Syötävä sateenkaari! ;-)

    VastaaPoista
  6. Hei! Ihanan näköisiä. Mikä näistä oli mielestäsi paras maun suhteen jos pitäisi valita yksi? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Mä tykkäsin eniten tuosta oranssinkeltaisesta versiosta. Kannattaa ottaa huomioon että itse kasvikset ovat (kaikissa versioissa) aika neutraaleja, joten mausteilla voi vaikuttaa makuun aika paljonkin. :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig