maanantai 10. heinäkuuta 2017

TSEKIN YLLÄTTÄVÄT HELMET


Otsikko ei viittaa Prahaan, kaupungin kauneus tuskin on yllätys kenellekään.

Mutta monikaan ei varmaan tiedä, että etelä-Tsekeissä on useita viehättäviä pikkukaupunkeja, jotka hyvin vetävät vertoja monille kuuluisimmille alueille esimerkiksi Ranskan ja Italian maaseudulla.

Tsekki jaetaan kahtia: itäpuolen Bohemiaan (joka sisältää myös Prahan) ja länsipuolen Moraviaan. Bohemian puolella tunnetuin kohde Prahan ulkopuolella on Český Krumlov, mutta viime viikkoinen matkamme vei tällä kertaa etelä-Moraviaan, lähelle Itävallan rajaa Znojmon ja Mikulovin kyliin.

Mikulov

Bohemian ja Moravian suurin ero on siinä että Bohemiassa olut on kingi, Moraviassa taas viini. Etelä-Moravia onkin todella kukoistava viinialue, ja erityisesti paikalliset rosé- ja valkoviinit ovat erinomaisia eivätkä häviä maussa esim. italialaisille tai saksalaisille viineille. Ihmiset tsekkien ulkopuolella eivät yleensä tätä tiedä, joten alueella on hyvin vähän ulkomaalaisia turisteja (poislukien itävaltalaiset vierailijat joita on jonkin verran).

Znojmo 

Ja parasta on tietysti hinta. Praha ei ole enää kovin edullinen kaupunki turistinäkökulmasta – vierailin kaupungissa viimeksi kymmenisen vuotta sitten kengännauhabudjetilla ja hintataso on noussut sen aikaisesta reilusti. Mutta vähemmän tunnetut pikkukaupungit eivät tee isoa lovea matkakassaan.

Oluthan toki on halpaa joka puolella tsekkejä, pieni tuoppi laadukasta pilsneriä maksaa noin euron ja iso puolitoista euroa. Itse en kuitenkaan oluesta juurikaan välitä joten viinialue oli sikälikin kiinnostavampi kohde.


Alunperin tarkoituksemme oli harrastaa matkalla myös patikointia, mutta Prahassa sattunut epäonninen kohtaaminen katukivetyksen kanssa ja sen seurauksena puoliksi irtilähtenyt varpaankynsi tarkoitti sitä, että kaikki kävely oli pakko jättää aika minimiin. Myöskään pyöräillen tapahtuvat kierrokset viinitiloissa piti unohtaa.

Mutta onneksi niitä viinitiloja löytyi ihan kylän keskustastakin. Yksi upeimmista oli Znojmossa sijaitseva, kirkon takaa alkavan jokilaakson jyrkästä rinteestä löytyvä Lahoferin viinipuutarha (kuvat yllä ja alla). Aurinkoisella säällä laakson seinämästä nouseva terassi on aivan fantastinen spotti, ja maistelulasillinen (5cl) laadukasta viiniä maksaa keskimäärin 50 senttiä!


No entäs ruoka sitten.

Prahassa kävimme matkan ensimmäisenä iltana suositussa paikallisravintolassa nimeltä Lokál. Paikan interiööri oli aika kiva (vähän sellainen hipsterihtävän kantiinimainen) ja olut ilmeisesti huippulaatua, mutta ruoka taasen.. Lähinnä kuivia lihaklönttejä ison kastikelammikon keskellä, oheen tuli jotain kermavaahtohässäkkää ja sivuruoaksi tilaamani perunasalaatti oli valtava keko majoneesimössöä. Tämä olisi ollut ok jos maku olisi ollut kohdillaan, mutta aika valjuksi jäi elämys. Tilannetta ei varsinaisesti parantanut meille äyskinyt tarjoilija, jonka kipakkuus alkoi kyllä lähinnä naurattamaan. Teimme vielä myöhemmin toisen yrityksen syödä perinteistä tsekkiruokaa, mutta jälleen kuiva liha perunamätöllä jätti kylmäksi. Emme tämän jälkeen yrittäneet enää syödä tsekkiruokaa.


Muutaman paikan voin tosin nostaa suositeltavaksi. Znojmossa kasvisravintola Na Věčnosti tarjoili ainakin maukkaat ja edulliset risotot. Paikasta saa myös päivittäin vaihtuvaa lounasta noin 4 euron hintaan.

Prahassa parhaat kokemukset olivat kahvila Atriumissa (aamupalaa ja lounasta). Esim. yläkuvan erinomainen versio caprese-salaatista, herkullinen gazpacho ja itsetehty minttu-lemonade maksoivat yhteensä n. 10€.

Toinen Prahan ässäkokemus oli La Bottega Linkan illallinen, jonka savustettu turska-annos (kuva alla) oli niin herkullinen että teki mieli nuolla lautanen. Annos oli ylivoimaisesti reissun kallein (n. 17€), mutta täysin sen arvoinen. Eikä tietysti kotimaan hintoihin verrattuna edes kallis.


Suosittelen silti lämpimästi vierailemaan tsekeissä myös Prahan ulkopuolella. Paras tapa liikkua paikasta toiseen on bussit, joista useimmat ovat erittäin hyvin varusteltuja. Yhdellä bussimatkalla bussissa oli mm. jokaisella matkustajalla oma screeni mistä katsoa uusia elokuvia vähän samaan tapaan kuin lentokoneissakin.

Yksi varoituksen sana tosin: pikkukaupungeissa on pikkukaupunkien meininki ainakin mitä tulee aukioloaikoihin, eli kaupat saattavat mennä kiinni jo neljän aikoihin ja ravintoloiden aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen. Elämänmeno on muutenkin hieman hitaampaa ja rennompaa kuin turistien täyttämässä suurkaupungissa, mutta hyvä niin.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig