Aiemmin söin aika paljonkin kaupoista valmiita ostettavia välipalapatukoita. En tarkoita nyt mitään questbareja, vaan sellaisia missä on hyvät ja puhtaat raaka-aineet, ei sokeria (tai glukoosi-fruktoosisiirappia tai kumppaneita) eikä lisäaineita ja niin edelleen.
Mutta jossain vaiheessa tuli sitten totaalistoppi. Tuntui että melkein jokaikinen patukka maistui lähinnä taatelille, tai oli muuten liian makeaa, oikeastaan enemmän jälkiruoka kuin mikään välipala.
Sittemmin olen taas vähän innostunut tekemään patukoita itsekin. Ajatuksena itsetehdyt patukat saattavat kuulostaa työläiltä, vaikka oikeasti niitä on nopea ja helppo valmistaa, ja samalla ne sisältävät täsmälleen niitä asioita mistä itse pidät.
Näin jossain patukan ohjeen missä oli käytetty paahdettua kvinoaa ja päätin kokeilla samaa itsekin. Hyvä valinta! Kvinoapalleroihin tulee paahdettuna mukavan pähkinäinen maku, ja ne tekevät patukkaan mukavan rapean koostumuksen. Kvinoa on myös hyvä vaihtoehto mikäli olet hieman kyllästynyt pelkästään pähkinää ja siemeniä sisältäviin patukoihin.
Nämä patukat eivät ole kovin makeita, koska halusin nämä nimenomaan välipalakäyttöön, en jälkkäriksi. Toki voit halutessasi lisätä makeutusta vaikka tuplat. Valmiit patukat ovat hauskasti hampaissa rouskuvia, johon viikunasattumat tuovat hieman sitkeyttä. Crunchy and chewy niinkuin englanninkielisit sanoisivat.
Kvinoa-viikunapatukat (n. 8–10 kappaletta)
1 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
1 dl kvinoaa
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl kurpitsansiemeniä
1 dl (juoksevaa) maapähkinävoita
1/2 dl nestemäistä makeutusta (esim. kookosnektaria ei-vegaanit hunajaa)
1 dl kuivattuja viikunoita (tai muuta kuivattua hedelmää)
1 rkl chiansiemeniä
1 tl aitovaniljajauhetta
1/2 tl kanelia
pieni ripaus suolaa
halutessa: 1–2 rkl raakasuklaata tai erittäin tummaa suklaata
Huuhtele ensin kvinoaa hetki juoksevan veden alla ettei siitä tulee kitkerää.
Laita kaurahiutaleet, kvinoa, auringonkukan- ja kurpitsansiemenet paistoastiaan. Paahda 180-asteessa 8–10 minuuttia, tai kunnes kvinoa on saanut hieman väriä. Heiluttele astiaa paistamisen puolivälissä.
Mittaa kulhoon maapähkinävoi, makeutus, vaniljajauhe, kaneli ja suola. Sekoita yhteen. Mikäli maapähkinävoi on jähmeää, notkeuta massaa vispaamalla sekaan hieman vettä tai sulatettua kookosöljyä (tai molempia). Massan ei tarvitse olla juoksevaa, mutta sen verran notkeaa että saat muut ainekset sekoitettua joukkoon vaivattomasti.
Lisää paahdetut ainekset ja chiansiemenet astiaan ja sekoita kaikki keskenään.
Painele massa n. 10 x 20 cm kokoiseen, leivinpaperilla vuorattuun astiaan. Jos haluat päälle suklaakoristelun, sulata hieman suklaata ja sirottele sitä massaan päälle.
Laita astia pakastimeen noin puoleksi tunniksi ja leikkaa patukoiksi. Säilytä patukoita jääkaapissa. Evästarkoitukseen kääräise patukat vaikka voipaperiin.
Tosi kiva varmasti tuo kvinoa! Sitä oon käyttäny tuolla tavoin paahdettuna kyllä koristeena niin suolaisissa kuin makeissa tuomaan crunchya ja pähkinäisyyttä :)
VastaaPoistaMä olen aiemmin vain keitellyt kvinoaa, mutta tosi kiva tuli paahtamalla! Pitää tehdä useamminkin :)
PoistaVitsit, en oo ees aatellu että kvinoaa vois käyttää keittämättäkin! Testiin menee patukat, nam.
VastaaPoistaTulisiko mieleen, mihin muuhun tätä paahdettua kvinoaa vois käyttää?
Ekana tulee ainakin mieleen että vois laittaa itse tehdyn granolan tai myslin sekaan, ajattelin ainakin testata :)
PoistaPaahdettu kvinoa kuulostaa niin hyvältä välipalapatukoissa!
VastaaPoistaOon ihmetellyt hieman samaa, kun nuo kaupan valmiit välipalapatukat alkaa oikeasti toisamaan niin herkästi itseään. Hiljattain kokeilin jotain muka chilillä maustettua patukkaa siinä toivossa, että siinä olisi hieman potkua, mutta ei. Maistui samalta kuin saman merkin jokin muu maku. Missä on luovuus!
Siksi välipalapatukoiden teko itse on tosi kivaa kun saa oikeasti niihin sitä makua :)
Totta kyllä, suurin osa valmispatukoista on tosi samanmakuisia keskenään. Puhdistamon Snack-patukoissa on jo vähän yritystä, mutta nekin ovat kyllä turhan makeita omaan makuuni. Siis välipalamielessä, jälkkärinä/herkkupalana tykkään niistä kyllä! ;) Mutta onneksi voi tehdä itsekin omaan suuhun maistuvia patukoita. :)
PoistaKiva idis! Pitää kokeilla. Itse tehtynä välipalapatukoista saa omaan makuun sopivat. Paahdettu kvinoa kuulostaa tosi herkulle. Pitää kokeilla heittää granolan sekaan seuraavalla kerralla. Tuo varmaan siihen mukavaa vaihtelua :).
VastaaPoistaJoo mä ajattelin kanssa seuraavaksi kokeilla tuota granolajuttua :)
PoistaHerkullisen näköisiä. Kvinoa varmaan maistuukin noissa mukavan pähkinäiseltä.
VastaaPoistaKyllä, tulee hieman pähkinän makua ilman sitä pähkinää :)
PoistaHerkullisen näköisiä! Mulla ois kuivattuja taateleita. Kävisiköhän ne viikunan tilalle?
VastaaPoistaVarmasti käy hyvin! Tai vaikkapa kuivattu aprikoosi tai rusinat. :)
PoistaOnpa herkullisen näköisiä. En oo koskaan mitään patukoita itse tehnyt, mut monesti käynyt mielessä kokeilla!
VastaaPoistaSuosittelen kyllä testaamaan diy-patukoita, ei ole ollenkaan niin vaivalloista mitä voisi luulla. :)
PoistaOnpa herkullisen näköisiä patukoita! en ole mikään välipalapatukoiden suurkuluttaja, juuri siksi kun ne kaupan kaikki maistuu niin samalle. Olisi kiva että laukussa kulkisi aina jonkinlainen hätävarapatukka mukana, ehkä pitää tehdä omia :)
VastaaPoistaErilaiset patukat on kyllä kivaa vaihtelua niille iänikuisille laukunpohjalla pyöriville pähkinäpusseille. Olen siis niitä ihmisiä joilla on pakko olla joku pieni emergency-välipala aina matkassa :)
PoistaSama juttu, muuten voi tulla kanssaihmisille paha mieli jos mulla yllättää nälkä eikä ole mitään laukussa :D
PoistaTuttu fiilis :D
PoistaIhanat, kun sisältävät kvinoaa!
VastaaPoistaJoo, kiva keksiä kvinoallekin uusia käyttötapoja :)
Poista