tiistai 24. marraskuuta 2015

LOHTUJUUSTOA ELI KUKKAKAALI-MAC 'N' CHEESE


Juusto on nyt sesongissa.

Haha ei sentään. Juustohan on aina sesongissa.

Mac 'n' cheese eli macaroni and cheese on englanninkielisten maiden klassikkolohturuoka. Meillä kotonakin oli silloin joskus 80–90-luvulla usein lohtu-makaroniruokaa eli makaronivelliä (mummin tekemä oli parasta!). Makaronivelli on pitkään maidossa hautunutta makaronia, eli ei ihan sama juttu kuin juustoisen rasvainen jenkkimakaroni, mutta samaa lohturuoan kategoriaa, eli melko vaivaton, lämmin ja täyttävä.

Mac 'n' cheesestä on toki kehitetty myös terveellisempiä vaihtoehtoja, tässä versiossa on kukkakaali pääosassa. Ei tämä ole sentään liian terveellistä, koska juustossa ei ole säästelty.

Ensivilkaisulla ruoka saattaa näyttää melko tavalliselta kukkakaaligratiinilta. Mikä tekee tästä erilaisen? Annos on pehmeämpi, kermaisempi ja siinä on paljon enemmän juustoa.

Kukkakaalijuusto

1 kg kukkakaalia
50 g voita
4 rkl maissijauhoa
2 tl dijon-sinappia
suolaa + pippuria
4 dl maitoa (täysirasvainen paras)
150 g + pari rkl voimakasta juustoa (esim. mature cheddar) raastettuna
halutessa: kuivayrttejä (esim. timjamia)

Pilko kukkakaali pienemmiksi paloiksi. Huomaa että kukkakaalin painosta lähtee aika paljon pois kun kannan leikkaa pois, eli kokonainen kaali saa olla yli kilon painoinen. Höyrytä kaalipaloja n. 10 min (tai keitä n. 6-7 min).

Sulata kattilassa keskilämmöllä voi ja vispaa sekaan maissijauhot. Lisää sinappia, suolaa + pippuria, ja lopuksi maito ohuena nauhana koko ajan vispaten. Anna seoksen poreilla ja paksuuntua hetken ajan. Sekoita lopuksi juustoraaste sekaan niin, että se sulaa kokonaan. Jätä pari rkl juustoraastetta sivuun. Tsekkaa kastikkeen suolapitoisuus.

Kaada kukkakaalit uunivuoan pohjalle, kaada päälle juustokastike ja ripottele lopuksi ylimääräinen raaste. Paista 200-asteessa n. 30 minuuttia, tai kunnes päällä oleva juusto on mukavasti ruskistunut.
Ripottele lopuksi päälle halutessa kuivattuja yrttejä.


Ohje muokattuna Smitten Kitchen.
SHARE:

2 kommenttia

  1. Vastaukset
    1. Moi, käytin maissijauhoja ja mielestäni kastike suurustui ihan mukavasti, toki maizenaa voi varmaan myös käyttää. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty vehnäjauhoja eli jos se sopii ruokavalioon niin sitäkin voi tietysti laittaa.

      Poista

Blogger Template Created by pipdig