tiistai 3. marraskuuta 2015

KURPITSA-MANTELIKEKSIT (G, V)


Tuoreen uutisen mukaan kurpitsan myynti on kasvanut 13-kertaiseksi verrattuna normaaliin syksyyn, hienoa! Tästä on suurelta osin kiittäminen Satokausikalenterin ja Prismojen & S-markettien Kuukauden satokausituotekampanjaa, mutta olen huomannut että myös esimerkiksi K-Supermarkettien kurpitsavalikoima on ollut tänä syksynä tavanomaista parempi.

Kurpitsa on todella monipuolinen raaka-aine esimerkiksi salaatteihin, keittoihin ja paistoksiin. Soseutettu kurpitsa sopii yllättävän hyvin myös ei-suolaisiin ruokiin. Soseen valmistat helposti paahtamalla ensin kurpitsan pehmeäksi (täällä mm. ohje) ja ajamalla sen sileäksi esim. monitoimikoneella.

Aiemmin olen leiponut mm. kurpitsaraakakakkua, ja nyt kokeilin testata kurpitsakeksejä Food52:sta löytyneellä ohjeella. Kekseistä tuli mukavan pehmeitä ja hennon mausteisia, ja herkullinen karamellikuorrute viimeistelee kokonaisuuden. Jouluisemman version näistä saisi lisäämällä piparkakkumaisten maustein määrää.

Älä säikähdä pitkän oloista raaka-ainelistaa, näiden valmistaminen on todella helppoa: sekoitat vain kaikki ainekset samassa kulhossa ja pyörittelet kekseiksi!


Kurpitsa-mantelikeksit (n. 18 kpl)

1 rkl pellavansiemenrouhetta
3 rkl vettä
1 dl soseutettua myskikurpitsaa 
1/2 dl mantelivoita tai esim. maapähkinävoita
2 rkl sulaa kookosöljyä
ripaus aitovaniljajauhetta
1–1 1/2 dl kookossokeria
1 1/2 dl (gluteenittomia) kaurajauhoa (voi valmistaa myös blendaamalla kaurahiutaleita)
2 dl mantelijauhoa
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
1/2 tl muskottipähkinää
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Päällyste
1/2 dl mantelivoita
n. 3 rkl kookosnektaria
ripaus kanelia
useampi rkl vettä
ripaus suolaa

paahdettuja ja murskattuja pekaanipähkinöitä



Sekoita pellavansiemenrouhe ja vesi keskenään ja laita sivuun n. viideksi minuutiksi.

Sekoita kurpitsasose, mantelivoi, kookosöljy, vanilja ja kookossokeri keskenään. Itse laitoin sokeria vain desin ja kekseistä ei tullut kovin makeita, jos tykkää hieman makeammista kekseistä, laita enemmän sokeria. Lisää sekaan jauhot ja mausteet. Massan tulisi olla hieman kosteaa, mutta kuitenkin helposti käsiteltävissä. Jos taikina tuntuu liian tahmealta, lisää sekaan hieman lisää jauhoja.

Pyörittele taikinasta palloja, laita ne uunilevylle leivinpaperin päälle, ja painele esim. lusikalla litteämmiksi. Paista 180-asteessa n. 10–12 minuuttia. Laita sivuun jäähtymään.

Valmista karamellipäällyste vispaamalla aineksia voimakkaasti keskenään, kunnes se muuttuu hieman vaaleamman ruskeaksi ja notkeaksi. Tähän tarvitsee mantelivoin jäykkyydestä riippuen useamman ruokalusikallisen vettä. Levitä tahna hieman jäähtyneiden keksien päälle, ja ripottele kekseille lopuksi pekaanipähkinämurua.


PS. Lukijatutkimus ja siihen liittyvä kilpailu on vielä käynnissä.
SHARE:

2 kommenttia

Blogger Template Created by pipdig