perjantai 5. kesäkuuta 2015

SITÄ PAREMPI SOPPA 2: VADELMARAAKAPALLOT


Tykkäsin todella paljon viime vuonna loppusyksystä ilmestyneestä Sitä Parempi Soppa -ruokakirjasta, mm. sieltä löytynyttä erinomaista kesäkurpitsalasagnea olen tehnyt jo useita kertoja.

Tuskin ehti painomuste kuivua edellisestä julkaisusta, kun kirjan kirjoittaja ja Jotain maukasta -bloggari Mari pyöräytti ulos jo jatko-osan, aikamoista! Sitä Parempi Soppa - puoli kuuta nokkosesta, perunasta ei päivääkään* keskittyy tällä kertaa kesäisiin ja alkusyksyisiin resepteihin.

Edellinen kirja oli jaoteltu värien mukaan, tämä taasen hieman erilailla mutta yhtä hauskasti. On osiot juurevaa, aromikkasta, villiä, kirpeää ja makeaa. Jokaisessa osiossa on 4–5 raaka-ainetta, ja jokaisesta raaka-aineesta on 4–5 reseptiä. Pidän siitä että yhdelle raaka-aineelle on kehitetty useampi käyttötapa, ja ohjeista löytyykin paljon kekseliäitä oivalluksia kun sama raaka-aine on makean ja suolaisen annoksen pääosassa.

Kirjan ulkoasu on runsas ja herkullinen, ja Marin itsensä ottamat kuvat jälleen todella upeita. Painotus on gluteenittomassa kasvisruoassa, ja trendejäkin on haisteltu kiitettävästi. Itselleni tällaiset uusia ideoita tarjoilevat ruokakirjat ovat aina hieman inspiroivempia kuin perinteisiä ohjeita kokoavat (niitäkään tietenkään väheksymättä).

Lisäksi olen hyvin iloinen siitä että Mari on innostunut raakaleivonnasta! Jälkkäripuolelta testasinkin vadelmaisten raakatryffeleiden ohjetta (hieman muokattuna), jotka maistuivat nopeana välipalana oikein kivasti.


Vadelmaiset raakatryffelit (n. 14 kpl)

2 dl kaurajauhoja
3 rkl (raaka)kaakaojauhetta
3 rkl sulaa kookosöljyä tai kaakaovoita
3 rkl kookossiirappia tai ei-vegaanit esim. hunajaa
1 dl tuoreita vadelmia
ripaus suolaa

vadelmajauhetta
pistaasipähkinöitä

Itse tein kaurajauhon jauhamalla gluteenittomia kaurahiutaleita blenderissä jauhoksi. En tiedä vaikuttiko tämä, mutta lopullinen massa jäi mielestäni turhan löysäksi ja lisäsin jauhoja vielä noin puoli desiä (eli yht. 2,5 dl).

Sekoita kaikki ainekset vadelmia lukuunottamatta esim. monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Kääntele lusikalla lopuksi mukaan vadelmat. Laitoin massan tässä välissä jääkaappiin jähmettymään n.vartiksi niin sitä on helpompi käsitellä.

Pyörittele taikinasta pienehköjä palloja ja pyörittele ne vadelmajauheessa. Itse pyörittelin pallot pakastekuivatussa vadelmamurussa kun jauhetta ei ollut käsillä, palaset ovat hieman suurempia mutta hyvin nekin tarttuivat. Koristele pallot pistaasinsydämen puolikkaalla. Säilytä herkkupaloja jääkaapissa.

* Kirja saatu arvostelukappaleena.
SHARE:

6 kommenttia

  1. Ovat kyllä tosi kauniita ja herkullisen näköisiä! En olekaan käyttänyt ennen tuoreita marjoja raakatryffeleissä, pitää kyllä kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pipsa :) En mäkään tällä tavalla, joskus tosin olen blendannut marjoja cashewspähkinöiden kanssa (raakakakkutyyliin). Mut kiva aina saada uusia ideoita!

      Poista
  2. Tätä kirjaa minäkin olen vilkuillut (pääsemättä oikeasti käsiksi), vaikka keittokirjahyllyni notkuukin. Tuo nimen sanaleikittely osuu niin minuun, että en kai voi pitempään vastustaa.. Kirjasta on varmasti iloa vegaanillekin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nopeasti selaillen vajaa puolet ohjeista on vegaanisia, ja lopuista osa on helposti vegaanisiksi muunneltavia (tyyliin vaihtamalla kerman kasvipohjaiseksi). Ainoastaan kaksi osiota on selkeästi vegaanille sopimattomia (grillattu liha ja kala), mutta tuo on tosiaan hyvin pieni osa sisällöstä. Joten näillä puheilla suosittelen pienin varauksin. :)

      Poista
  3. Yritetään vielä kerran laittaan kommentti...jonnekin katoavat..

    Kiitos ihanasta arvostelusta! Olet jotenkin täysin sisäistänyt koko kirjani idean ja omat ajatukseni siitä. Aivan mahtavaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Pidin tästä kirjasta kyllä todella paljon, hyvää työtä :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig