perjantai 12. kesäkuuta 2015

MUSTIKKAINEN RAAKAKAKKU


Tein ensimmäisen tilauskakkuni! Ystäväni täytti kolmekymmentä ja tilasi päiväkahvittelun kylkeen yhden raakakakun, syöjien joukossa kun oli mm. yksi keliaakikko. Ainoa toive oli siis joku kiva raakakakku, muuten sain vapaat kädet.

Pakastimesta löytyi vielä pari pussillista viime syksyn metsämustikoita, joten ajattelin että hyödynnetään ne tähän. Koristeeksi ostin erikseen pensasmustikoita ja isoja syötäviä kukkia.

Tänä vuonna on muuten ollut poikeuksellisen hyvä keto-orvokkikevät, olen löytänyt näitä syötäviä villikukkia ihan jopa kotikatuni varresta missä niitä ei aikaisemmin ole ollut. Keräsin tähänkin kakkuun pienen kourallisen näitä suloisia minikukkasia.


Resepti pohjautuu vakkariini, mutta halusin kakusta tällä kertaa hieman tavanomaista korkeamman, joten lisäsin täytemassaan jääkaapissa jähmetettyä kookosmaitoa ja hieman banaania. Koska mustikoitakin tuli tavallista enemmän, laitoin kakkuun vielä psylliumia pitämään kokonaisuuden paremmin kasassa.

Valmista kakkua en tällä kertaa päässyt itse testaamaan, mutta vieraille oli kuulemma maistunut viimeistä murua myöten. En silti ajatellut perustaa mitään raakakonditoriaa, kamala stressi yhdenkin kakun teossa! :)


Mustikkaraakakakku (halkaisija 18 cm)

Pohja
1/2 dl pekaanipähkinöitä 

1/2 dl manteleita
1 dl pehmeitä taateleita (n. 7 kpl)
ropsaus suolaa

Täyte
3 dl cashewpähkinöitä (liota väh. 4h)

1 dl kookosmaitoa (jähmetä etukäteen jääkaapissa)
1/2 kypsä banaani
1/2 dl sulaa kookosöljyä
1 sitruunan mehu
1/2 dl - 1 dl nestemäistä makeutusta (esim. kookosnektaria tai ei-vegaanit hunajaa)

1 tl aitovaniljajauhetta 

1 tl hienoa psylliumjauhetta
4 dl mustikoita

Rouhi pähkinät pienemmäksi esim. blenderissä tai monitoimikoneessa. Muusaa taateleiden kanssa tasaiseksi (sauvasekoitin on tässä kätevä). Jos pohja tuntuu liian tahmaiselta, lisää pähkinämurua. Taputtele pohja irtopohjavuoan pohjalle ja laita hetkeksi pakkaseen.

Blendaa täytteen ainekset ilman mustikoita ja psylliumia sileäksi ja tasaiseksi massaksi. Tämä vaatii hetken tehokasta blendaamista – tampperista on apua, tai kaavi massaa välillä blenderin reunoilta alas. Maista makeusaste kohdilleen. Kaada n. 2/3 täytteestä pohjan päälle ja laita kakku takaisin pakkaseen.

Blendaa mustikat ja psyllium lopun täytteen kanssa. Jos käytät pakastemustikoita, sulata ja valuta ne huolellisesti etukäteen. Kaada mustikkakerros vaalean kerroksen päälle. Toki voit tehdä vain yhden, kokonaan mustikkaisen kerroksen, jolloin voit blendata kaikki täytteen ainekset kerralla.

Pidä kakkua pakastimessa noin tunnin-kaksi, tai jääkaapissa pidempään, kunnes se on kokonaan jähmettynyt. Koristele ja tarjoile hieman sulaneena.


SHARE:

15 kommenttia

  1. Superkaunis raakakakku, kuulostaa ihanalta ja nuo orvokit kruunaa kaiken.
    Vähän odottelin että viikonloppuna oltaisi nähty sinultakin jokin herkku raakakakku juhlilla. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna! Heh harkitsin kyllä asiaa mutta totesin sitten ettei kisan sponsori varmaan tykkää jos heidän tuotteitaan ei käytetä kakussa ollenkaan.. ;)

      Poista
    2. Eikun niin joo! Enhän mä tota ajatellut.. :D

      Poista
  2. Moikka! Juuri tyrkkäsin ihka ensimmäisen raakakakkuseni pakkaseen, nyt kauhulla odotan sainko mitään aikaiseksi. Semmoinen kysymys heräsi, että onko kookosta mahdollista korvata millään muulla? 😊 Kiitos ihanista ohjeista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Jos tarkoitat tuota kookosmaitoa niin sen voi ihan hyvin vain jättää pois, olen käyttänyt sitä tuomaan kakkuun vähän lisää massaa (eli korkeutta). Kookosöljyn taas voi korvata esim. kaakaovoilla. Toivottavasti tulee maistuva kakku! :)

      Poista
  3. Hei! Monelleko hengelle tämä kakku on? Vaikuttaa herkulliselta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, kakku ei ole hirveän iso kun halkaisija on vain sen 18cm, eli 6-8 palaa tuosta saa leikattua. Toisaalta raakakakut on yleensä niin tuhteja että pienempikin kakunpala riittää hyvin :)

      Poista
  4. KIITOS tästä ohjeesta, tein tämän muutoin tällä ohjeella, mutta mustikoitten tilalle laitoin mangoa ja kortsteeksi vadelmia. Tuli aivan ihanaa ja mieheni, joka on maistanut pari kertaa aiemmin raakakakkuja muualla ja todennut etteivät ne mitenkään vedä vertoja sokeriherkuille, suorastaan rakasti tätä kakkua. Jätin n. 3 viikkoa sitten pois sokerin ruokavaliostani mutta harrastan leipomista ja olen herkkusuu, joten tästä blogista tuli ehdottomasti ykkössuosikkini. Jes <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja kiva kuulla että tykkäsit! Tällaiset marjaiset tai hedelmäiset raakakakut yleensä maistuvat kaikille kun eivät ole niin kovin tuhteja. Mango-vadelmakakku kuulosta myös todella hyvälle :)

      Poista
  5. Mitä nuo pikkuiset hiutaleet koristeena ovat? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, ne ovat mehiläisen siitepölyä. Eivät sovi vegaaniseen ruokavalioon mutta muuten ovat mielestäni kivanmakuisia ja toki terveellisiä myös. :) Näitä pitäisi olla hyvin myynnissä Ruohonjuurissa yms vastaavissa kaupoissa.

      Poista
  6. Hei! Ajattelin tehdä tämän kakun juhliin valmiiksi pakkaseen. Kauankohan tällaisen sulattamiseen pakkasesta pitäisi varata aikaa? Kiitos! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, en enää muista ihan tarkalleen mutta ehkäpä noin kaksi tuntia on riittävä aika. Toki sen voi ottaa sulamaan jo hieman aiemminkin ja säilyttää sen jälkeen jääkaapissa tarjoiluvalmiina.

      Poista
  7. Hei, pitääkö tuon kookosmaidon olla tölkkitavaraa vai käykö kartonkipurkissa myytävä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, mä en itse asiassa tiedä jähmettyykö sellainen kartonkipurkissa myytävä kookomaito kylmässä ihan kovaksi, jotenkin olis sellainen mielikuva että ei jähmety..? Joten siinä tapauksessa kannattaa pelata varman päälle ja käyttää tölkkiversiota.

      Poista

Blogger Template Created by pipdig