sunnuntai 28. joulukuuta 2014

HERKULLISET GLUTEENITTOMAT NÄKKÄRIT


Voinemme pikkuhiljaa siirtyä joulusapuskoista arkiruokien pariin ja mikäs sen arkisempaa kuin näkkileipä. Paitsi että nämä ovat niin hyviä että arkinen tylsyys on kaukana – kutsuisin ennemmin juhlanäkkäreiksi.

Törmäsin gluteenittomiin näkkileipiin ystäväni järjestämällä kotibrunssilla, ja mikä löytö! Olen tehnyt aiemmin siemen&pähkinä-vuokaleipää, mutta jostain syystä en ole ikinä tullut ajatelleeksi tehdä itse myös rapean rouskuvaa näkkäriä. No mutta nyt löytyi uusi vakkariohje.


Pohjana näissä on maissijauho, mikä tarkoittaa että nämä ovat vähän niinkuin nachoja siemenillä. ;)
Siemeniä voi varioida oman maun mukaan, älä kuitenkaan jätä pellavansiemeniä pois, sillä ne toimivat tässä ns. kiinnitysaineena. Laitoin päälle vielä lopuksi kuminansiemeniä mutta tiedän etteivät ne ole kaikkien mieleen, joten etene oman harkinnan mukaan.

Omia suosikkipäällysteitäni on kunnon perinteisen kirnuvoin lisäksi muusattu ja suolalla maustettu avokado. Nämä on niin törkeän hyviä että pitää varoa ettei vedä koko pellillistä kerralla. Hehkutan vielä kerran: kokeile ja et kadu!


Gluteenittomat siemennäkkärit (n. pellillinen)

2 dl maissijauhoja
1 dl siemensekoitusta (esim. auringonkukan-, kurpitsan- ja pinjansiemeniä)
1 dl pellavansiemeniä (käytin osittain rouhetta)
1/4 dl seesaminsiemeniä
2 dl kuumaa vettä
1/2 dl öljyä
suolaa
valinnaisesti mausteita kuten kuminan- tai fenkolinsiemeniä

Sekoita kuivat aineet ensin keskenään, ja lisää vesi ja öljy. Öljynä voi käyttää mitä vain öljyä, mutta kannattaa ottaa huomioon että sen maku tulee esille leivässä, eli mahdollisimman neutraalinmakuinen öljy on paras.

Painele massa leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille tasaiseksi ohueksi levyksi. Jos taikina tuntuu tarttuvan sormiin, laita käsi muovipussiin ja painele sen avulla. Määrän pitäisi riittää vähän vajaalle pellilliselle.

Sirottele lopuksi päälle hieman suolaa, pari hyppysellistä seesaminsiemeniä ja valinnaisia mausteita.
Levyn voi leikata paloiksi jo tässä kohtaa, tai murtaa paloja valmiista näkkäristä.

Paista 160-asteessa n. 40 minuuttia, tsekkaa välillä ettei näkkäri pääse palamaan. Murra hieman jäähtynyt leipä paloiksi.


Ohje mm. maissijauhopussin kyljestä ja myös täältä.
SHARE:

14 kommenttia

  1. Avokadonäkkäri kuulostaa kyllä aivan syntisen hyvältä. :) Pitääkin testata näkkäriä pitkästä aikaa, tämä vaikutti kivalta ohjeelta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parin kokeilukerran jälkeen vaikuttaa kyllä siltä että tätä tulee tehtyä vielä usein :)

      Poista
  2. Kookosöljyllä nimenomaan ihan herkkua. Lisäksi tuorechiliä ja -inkivääriä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai ok, mä jotenkin ajattelin että kookosöljy huoneenlämmössä jähmettyessään jättäisi näkkäreihin rasvaisen pinnan tms.. en kylläkään testannut, eli jos se toimiikin hyvin niin ei sitten mitään! Korjaan tekstiin :)

      Poista
  3. Niin hyvää! Kiitos Lotta reseptin vinkkaamisesta, onneksi luin tämän nälkäisenä kotimatkalla niin päätin tehdä pellillisen jo tänään ja voi pojat, mitä herkkua! Minustakin nämä ovat oikeasti aika nachomaisia :) En kyllä varmaan voi tehdä näitä toiste, kohta ollaan jo 1/3 peltiä syöty... ja siemenet ovat tunnetusti aika energiatiivistä tavaraa, niin saattaa kohta tulla aika tukala olo mahaan yöksi jos vielä napsimista jatkaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha joo näissä on kyllä just tuo ylensyömisen vaara :D Onneks siellä on mukana sitä pellavansiementä jonka pitäis edesauttaa ruoansulatusta jos meinaa mennä överiksi.. Harkitsen parhaillaan et pitäiskö ostaa avokadon lisäksi mahdollisimman montaa eri lajia juustoa niin sais monipuolisempia päällysteitä. :)

      Poista
  4. Ai kun nämä ovatkin hyviä! Kaverini luona pääsin maistamaan maissijauhopaketin ohjeella tehtyjä näkkäreitä ja hän kertoi salaisuutensa niiden mahtavaan makuun. Näkkärit olivat unohtuneet uuniin ja paahtuneet aivan popkornin makuisiksi :D Aivan ihania!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uu popkorninmakuista näkkäriä, ei kuulosta ollenkaan pahalta! :D

      Poista
  5. Tätä olen tehnyt kymmeniä, ellen jo satoja kertoja. Aina toimii. Gluteenia välttelevän ihmisen paras "leipä", jota päällysteillä ja mausteilla voi muokata loputtomiin. Olen kokeillut myös maissijauhon korvaamista muilla, jolloin crackerista tulee vähemmän nachomainen eikä ihan niin koukuttava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitäs jauhoja olet kokeillut korvikkeeksi..? Varmaan voisi käyttää pelkkiä siemeniä ja jauhaa osa niistä jauhoksi asti, mutta ehkä näkkäristä tulee silloin vähän turhan raskasta..(?) Joku vähemmän koukuttava versio voisi nimittäin kyllä olla ihan hyödyllinen. ;)

      Poista
    2. Esim. manteli- + kookosjauhokombolla tulee hyviä, myös kookos ja hirssi, lisäksi olen tehnyt esim. idätetystä amarantista ja tattarista ja kvinoasta. Aina vähän eri maku - sen mukaan mitä sattuu olemaan tarjolla. Nams.

      Poista
    3. Jes, jotain mantelijauhoa mietinkin, kiitos vinkeistä! :)

      Poista
  6. Vautsi! Tosi hyvä ohje. Oon tehnyt miljoona kertaa pirkka helppo siemennäkkäri-ohjeella. En saanu tähä nyt linkattuu mut kandee tsekata. Tää on kyl kivasti vegaanimpi versio :) ehdottomasti jää käyttöön !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, pitää tsekata toi Pirkka myös! Mun mielestä on kiva että tähän ei tule kananmunaa, tekee ohjeesta jotenkin vähäen kevyemmän (plus sopii tietty vegaaneillekin). :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig