sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

SEKALAINEN LAJITELMA ARKIRUOKIA

Raakakakkujen ja muun näpertelyn vastapainoksi tälläinen kokoelma arkisempia ruokia, varmaankin viimeisen kuukauden ajalta. Yksikään ateria ei ole niin erikoinen että ansaitsisi oman postauksensa joten tuupataan kaikki samaan settiin. Arkiruoassa maun lisäksi kiinnostaa erityisesti hinta ja aika. No aikaa näiden tekemiseen on mennyt vartista n. 45 minuuttiin, hinta per annos muutamasta eurosta vajaaseen kymppiin. Esim. iso kasa (reilu 30 kpl) silakkafileitä maksoi vaan kolme euroa, luomunauta (paahtopaisti) taasen reilusti enemmän. Mutta arvokkaampia ainesosia ei ostellakaan joka päivä. :) Annoksissa on lisäksi toteutettu vahvasti jääkaapin jämät hyötykäyttöön -taktiikkaa.


Uunifeta

Iso pala fetaa, oliiviöljyä, kuivattuja yrttejä (esim. oregano/rosmariini/timjami).

Laita feta paistoastiaan, heitä päälle pari rkl öljyä ja yrtit. Kaveriksi voi heittää vähän tomaattilohkoja. Paista 200-asteessa 20-30 minuuttia. Tarjoile esim. vihersalaatin kanssa.


Aasialaistyyppinen nauta-parsakaaliwokki

Pala (luomu)nautaa (paahtopaistia tai muuta), parsakaalia, valkosipulia, soijaa, seesaminsiemeniä, öljyä, suolaa, pippuria.

Paista kuumalla pannulla öljyssä lihaa kunnes se on pinnalta kypsä mutta sisältä vielä vaaleanpunaista. Leikkaa suikaleiksi. Paista (mieluiten yhtä aikaa lihan kanssa) pieneksi pilkotut parsakaalit ja valkosipulisiivut. Sekoita liha + kasvikset + siemenet keskenään ja mausta soijalla, suolalla ja pippurilla.


Silakkapihvit

Iso kasa silakkafileitä, ruohosipulia, mantelijauhoja, suolaa, pippuria, voita.

Testasin leivitykseen korppujauhojen tilalla mantelijauhoja ja mielestäni toimivat oikein hyvin, pintaan sai asiaankuuluvan rapeuden. Täytä fileet silputulla sipulilla ja mausteilla. Ripottele päälle molemmille puolille mantelijauhoa. Paista ruskistuneessa voissa (reilusti sitä voita) kunnes pinta on rapeutunut. Perinteisesti pihvit tarjoillaan kai perunamuusin kanssa, itse söin vain sellaisenaan.


Lampaanjauhelihapihvit ja kasviksia

Lampaanjauhelihapihvit (sis. kananmunaa, valinnaisia mausteita), diy-tomaattisosetta (aurinkokuivattuja tomaatteja ja pehmeää taatelia), valinnaisia kasviksia (salaatinlehtiä, avokadoa, kesäkurpitsaa, tomaattia, punasipulia).

Okei tämä ei ole ihan arki-illan nopea ruoka koska komponentteja on enemmän, mutta ei tähänkään hirveästi uponnut aikaa, alle tunti. Lisukkeet syntyi vähän sen perusteella mitä kaapista sattui löytymään. Jauhelihapihviin voi myös kätevästi piilottaa jääkaapinjämiä, kuten tässä tapauksessa puoliksi kuivahtaneita yrttejä, inkivääriä ja sipulia. Tee pihvit sekoittamalla jauheliha, yrtit, pieneksi pilkottu sipuli, mausteet ja kananmuna massaksi. Taputtele pihveiksi ja paista pannulla öljyssä/voissa haluttuun kypsyysasteeseen. Oheen voi paistella vähän kasviksia (kesäkurpitsaa, tomaattia, sipulia). Salaatin päälle kannattaa ripotella ainakin vähän öljyä ja suolaa, kukaan ei varmaan tykkää pelkistä kuivista salaatinlehdistä. :)


Snäkki-extra: Nachoja, guacamolea ja salsaa

Maissilastuja (kaupan valmiita), avokadoja, sipulia, korianteria, limeä, chiliä, kokonaisia tomaatteja, tomaattimurskaa, omenaviinietikkaa, hunajaa, suolaa, pippuria.  

Paheeni on sipsit, tosin olen viime aikoina ostellut nachoja ja teeskennellyt että ne ovat terveellisempi vaihtoehto. ;) Tarjoilen näiden kanssa yleensä guacamolea ja salsaa, match made in heaven. Ohjeet on aika peruskauraa mutta tässä vielä kertauksena. Guacamole: muusaa esim. morttelilla 3-4 kpl kunnolla kypsää avokadoa. Sekoita joukkoon pilkottua sipulia, tomaattia, chiliä, korianteria ja pieni loraus oliiviöljyä. Mausta suolalla, pippurilla ja puserruksella limeä. Salsa: pilko pieneksi 3-4 kunnolla kypsää tomaattia, poista siemenet. Valuta tomaattimurskasta ylimääräiset nesteet pois. Lisää sekaan pilkottua sipulia, chiliä, pieni loraus omenaviinietikkaa tai vastaavaa, pieni määrä hunajaa, suolaa ja pippuria. Nachoja ei kannata syödä joka päivä, guacamole ja salsa on ok. :)
SHARE:

2 kommenttia

  1. Hey, rakastan sun blogia! Täällä on aina niin inspiroivia ja kauniita kuvia.♥
    Etenkin tää postaus oli tosi kiva, koska välillä on jotenkin kauhean vaikeeta keksiä mitään simppeleitä arkiruokia, vaikka jääkaapista löytyisikin periaatteessa aineksia moneen. Kittos tästä! (nimim. vastikään paleon aloittanut)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta kiitti tosi paljon kivoista sanoista! Tässä olikin monta paleokelpoista ohjetta. :) Perus arkiruoasta postaaminen tuntuu siinä mieles vähän turhalta kun ruoissa ei yleensä ole mitään uutta ja ihmeellistä, mutta toki inspiraatiomielessä käteviä. Ehkä näitä vois tehdä useamminkin.

      Poista

Blogger Template Created by pipdig