keskiviikko 20. marraskuuta 2013

FISHPIE


Jaksan harvoin syödä samaa asiaa monena päivänä peräkkäin, vaikka ajan- ja vaivansäästön kannalta järkeväähän olisi tehdä kerralla ruokaa aina isompi satsi ja lämmitellä ylijäämää sitten seuraavana päivänä. Itse olen kuitenkin ruoan suhteen sen verran vaihtelunhaluinen, että en voi (halua) esimerkiksi syödä lounaaksi ja illalliseksi samaa ruokaa. Vai onko tämä nyt sitten joku neuroosi ;) Kaksi samaa illallista vielä menee jos siinä välissä on syönyt tarpeeksi eri ruokia. :) No kuitenkin, tästä johtuen teen hyvin harvoin esim. laatikkoruokia tai vastaavia joista tulee kerralla iso määrä sapuskaa. Mikä on vähän harmi, koska laatikkoruoat on yleensä (ainakin itsetehtynä) tosi hyviä.

Yksi vanha suosikkini on jo aiemmin blogattu Shepherd's pie, ja toinenkin lohturuokavakkarini on Englannissa asuttujen vuosien perintöä. Fishpie kääntyy suomeksi kalalaatikoksi, mutta ei ole kuitenkaan ihan sama kuin perinteinen suomalainen fisuloota. Suomalaisessa versiossa peruna on siivuina pinnalla, ja vetinen kastike on ainakin muistikuvissani täynnä kuivattua tilliä..hyh. Tämä suosikkini on siis IHAN ERI JUTTU.

What Katie Ate -kirjassa oli fishpie:sta hieman pidemmälle tuunattu versio, joten poimin sieltä muutaman idean perusversiooni. Katie mm. laittaa päälle pancetta/pekonimuruja, jotka sopivat kokonaisuuteen älyttömän hyvin, tulee vähän sellaista suolaista lisäpotkua. Mutta laatikosta voi siis tehdä puhtaasti kalaversion myös.

Pakastekala käy tähän hyvin, huomasinkin että kauppoihin oli tullut MSC-sertifioitua pakastekalaa (ainakin turska ja seiti), hieno juttu!

Tein laatikon pyöreään Uunikokkiin ( 23 cm), eli jos käytät tätä isompaa nelikulmaista paistoastiaa niin ainesten määrään kannattaa lisätä n. kolmannes.

Fishpie

Päällinen:
4 perunaa (rosamunda)
pieni loraus kermaa/maitoa
nokare voita 
suolaa

Väliin:
2 dl maitoa
400 g vaaleaa (pakaste)kalaa
suolaa + pippuria

Pohjalle:
1 sipuli
2 kevätsipulia (tai 1 purjo)
öljyä

Kastike:
1/2 dl kermaa
pieni nippu silputtua lehtipersiljaa
pari rkl sitruunamehua
pieni ripaus muskottipähkinää
1 rkl voita
suolaa

Lopuksi:
3-4 siivua (luomu)pekonia
n. 150 g (mature) cheddaria tai vastaavaa

Tee ensin päälle tuleva perunamuusi. Kuori ja lohko perunat, ja keitä vedessä kunnes ovat pehmenneet. Muusaa muiden ainesten kanssa. Itselläni on sellainen perunasurvin joka on kätevä tässä, sähkövatkaimella tulee liian liisterimäistä muusia. Haarukalla tai pullolla muusaminenkin käy hätätapauksessa. Tsekkaa että tulee tarpeeksi suolaa. Koostumus saa olla pehmeä muttei tosiaan liian löysä.

Leikkaa jonkin verran sulanut kala pienemmiksi paloiksi. Kaada maito isoon kasariin tai kattilaan ja laita levy miedolle lämmölle. Nosta kala maidon sekaan ja lämmittele sitä n. 10 minuuttia, kunnes kala alkaa olla kypsä ja hajoilla pienemmäksi. Varo ettei maito ala kiehumaan. Nostele esim. reikäkauhalla kalanpalaset sivuun hetkeksi ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Kalan pitäisi olla niin kypsää että voit helposti esim. lusikalla painamalla hajottaa ne muruksi.

Silppua sipuli ja kevätsipulit pieneksi ja paista pannulla miedolla lämmöllä n. viisi minuuttia tai kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Siirrä sipulit uuniastian alimmaksi. Nostele päälle murusteltu kala.

Kaada kalanpaistosta ylijäänyt maito siivilän läpi pieneen kattilaan. Lisää kerma ja muut mausteet, ja lämmitä matalalla lämmöllä kunnes voi on sulanut. Kaada kastike kalan päälle.

Lusikoi paistoastiaan viimeiseksi perunamuusi. Paista uunissa 200-asteessa n. 30-40 minuuttia.

Leikkaa sillä aikaa pekonit pieniksi paloiksi ja paista kuumalla pannulla kunnes ovat rapeita. Raasta juusto.

Kun paistos on ollut uunissa puolisen tuntia, ota se ulos ja ripottele pinnalle pekonimurut ja juustoraaste. Paista uunivastusten alla vielä muutama minuutti, kunnes juusto ruskistuu. Lopuksi päälle voi ripotella lehtipersiljasilppua. Anna ruoan vetäytyä hetken ennen tarjoilua.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig