perjantai 26. huhtikuuta 2013

RIISITÖN RAAKASUSHI, ELI MITEN SYÖDÄ 24 MAKIRULLAA ILMAN ÄHKYÄ


Näin jokin aika sitten dokumentin nimeltä Jiro Dreams of Sushi. Filmi kertoo japanilaisesta 85-vuotiaasta sushi-senseistä, joka on omistanut elämästään n. 70 vuotta täydellisen sushin tekemiseen. Hyvä dokkari, suosittelen. Luulen että Jiro ei kuitenkaan hyväksyisi sitä mitä tein eilen, eli sushia ilman riisiä. Eihän oikeastaan voida enää edes puhua sushista. No onneksi hän ei ole näkemässä tätä pyhäinhäväistystä..

Vastaus otsikon kysymykseen on siis yksinkertaisesti seuraava: vaihdetaan riisi kukkakaaliin. Ideahan syntyi aluperin superfood-kurssilta, jossa maistoin raakasushia. Valitettavasti Kate Magicin reseptit ovat maksumuurin takana, joten päätin lähteä kokeilemaan ihan perinteistä settiä, ainoa muutos tavallisiin makirulliin on tosiaan riisin vaihto kukkakaaliin.

Kukkakaali onkin loistava korvike, ei pelkästään ulkonäön perusteella, vaan se on myös maultaan erittäin neutraali. Maustoin "kukkakaaliriisin" ihan normisushiriisi-mausteilla eli makukin oli lopulta aika lähellä alkuperäistä, rakenne vaan hieman rapeampi.

Aion ehdottomasti tehdä näitä uudestaan, tosin vähän eri täytteillä. Lohella ja ravulla pitää ainakin testata. Tällä kertaa rullista tuli kokonaan vegejä.


Raaka-makirullat

iso kukkakaali (riittää 3-4 norilevyyn)
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa

täytteet oman maun mukaan, esim:
avokadoa
porkkanaa
kurkkua
kevätsipulia
romainesalaattia

norilevyjä
(gluteenitonta) soijaa
wasabia

Valmista "riisi" monitoimikoneessa tai blenderissä vetämällä kukkakaali pieneksi silpuksi, kunnes muistuttaa ulkonäöltään riisiä. Itse tein pienissä osissa kerrallaan niin onnistui paremmin. Sekoita mausteet joukkoon. Hieman nopeampaa ja helpompaa kuin oikean sushiriisin tekeminen. :)

Leikkaa täyteet ohuiksi siivuiksi. Valmista makirullat normaaliin tapaan eli taputtele norilevyn karhealle puolelle kukkakaaliriisiä n.3/4 levystä (lisäsin riisiä vielä hieman lisää kuvan oton jälkeen), ja asettele täytteet päälle.

Pyöritä rulla normaalisti kasaan ja kiinnitä pääty kastelemalla reuna. Leikkaa paloiksi terävällä kostealla veitsellä. Ripottelin lopuksi päälle hieman seesaminsiemeniä. Nauti soijan ja wasabin kanssa.

Raakarullat eivät säily freesinä kovin kauaa eli ne kannattaa syödä aika pian valmistamisen jälkeen. Nämä ovat tosiaan kevyempiä kuin tavalliset makirullat eli syöjää kohden kannattaa varata normaalia isompi määrä. Ja ähkynvaara on silti pieni. :)

SHARE:

6 kommenttia

  1. Tämä niin menee kokeiluun! Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Jes toivottavasti onnistuu (ja miksei onnistuis :)

    VastaaPoista
  3. Siis kukkakaalia ei kypsennetä ollenkaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei. Paitsi jos haluaa hieman pehmeämpää ja "tarrautuvampaa" riisiä niin kukkakaalta voi esim. höyryttää 1-2 minuuttia. Mutta täysin raakana onnistuu myös oikein hyvin. :)

      Poista
  4. Kiitos, menee kokeiluun täälläkin. Sushia on ollut pakko aina välillä syödä, vaikka hiilareita välttelen. Tää on mun pelastus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nigireitä ei varmaan kovin hyvin saa näin tehtyä, mutta makirullia kaikilla mahdollisilla täytteillä nyt ainakin :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig