Tietoa mainostajalle ›

tiistai 30. huhtikuuta 2013

PARSAA VIELÄ KERRAN


Kun raaka-aineet on loistavia, käsittely on parempi pitää yksinkertaisena.

Parsaa ja karitsankaretta

vihreää parsaa
karitsankaretta
jotain tuoreyrttiä (esim. rosmariinia tai korianteria)
voita
suolaa
pippuria

Leikkaa parsasta kuiva kanta pois ja kuori vartta vähän halutessasi.

Leikkaa kareet luiden välistä.

Laita yhdelle isolle tai kahdelle pienemmälle pannulle reilusti voita ja paahda kunnes voi alkaa ruskistua. Paista kareita molemmilta puolilta n. pari minuuttia, varo ettei mene ylikypsäksi. Mausta suolalla, pippurilla ja silputulla yrtillä. Tee sama parsalle, ja mielellään yhtä aikaa niin kumpikaan osapuoli ei pääse jäähtymään.

maanantai 29. huhtikuuta 2013

(RAAKA)MINTTUSUKLAA


Rakastan minttusuklaata (kukapa ei), mutta en kumma kyllä ollut tajunnut edes kaivanneeni sitä ennenkuin näin Swiss Paleon sivuilla minttusuklaakuutioiden ohjeen. Jonka jälkeen olin tietysti sitä mieltä että minun on aivan PAKKO saada minttusuklaata, ja mahdollisimman pian kanssa. Onneksi tämä ohje on nopea toteuttaa (valmistusaika alle 10 minuuttia + jähmettäminen) ja makukin oli ihanan minttusuklaisa. Jes taas uusi ohje *köh* terveyskarkkien *köh* valikoimaani! :)

Ainoa ongelma näissä oli se, että vihreä osio meinasi kovasti irtoilla ruskeasta osiosta. Alkuperäisen ohjeessa mainitaan, että kuutiot kannattaa ehkä koota toisinpäin, eli pohjalle vihreä ja päälle ruskea, näin pysyvät paremmin kasassa..(?) Pitää kokeilla ens kerralla sitten niin.

Edit: Tein myöhemmin myös minttukuutiot kolmella kerroksella.

Raakaminttusuklaat

Suklaakerros:
0,5 dl raakakaakaojauhetta
0,5 dl (juoksevaa) kookosöljyä
2 rkl hunajaa (vegaanit esim. kookosnektaria) 
1 tl vaniljajauhetta
n. 4 tippaa (100%) minttuöljyä 

Minttukreemikerros:
1 pieni kypsä avokado
0,5 dl kookosöljyä
pieni ripaus suolaa
1/2 tl vaniljajauhetta
n. 6 tippaa minttuöljyä (tai maun mukaan)
2 rkl hunajaa (vegaanit jotain muuta) 

Valmista suklaakerros yksinkertaisesti sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Mikäli kookosöljy on päässyt kovettumaan, sulata sitä ensin esim. vesihauteessa.

Minttukreemi valmistuu sekoittamalla ainekset blenderissä tai sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Tarkista mintun voimakkuus ja lisää sitä halutessasi. Omasta mielestäni mitä minttuisempi, sen parempi!

Itse tein siis koostamisen niin, että valmistin ensin suklaakerroksen, kaadoin sen nelikulmaiseen rasiaan ja laitoin hetkeksi pakkaseen jähmettymään. Sitten tein minttukreemin ja kaadoin sen jähmettyneet suklaakerroksen päälle ja koko paketti pakkaseen n.tunniksi. Ensi kerralla kokeilen sitten toisinpäin, jos pysyisivät siten paremmin kasassa.

Kuutiot sulavat sitten erittäin nopeasti, eli kannattaa ottaa vasta juuri ennen tarjoilua esille, ja säilyttää muutoin jääkaapissa/pakkasessa.

perjantai 26. huhtikuuta 2013

RIISITÖN RAAKASUSHI, ELI MITEN SYÖDÄ 24 MAKIRULLAA ILMAN ÄHKYÄ


Näin jokin aika sitten dokumentin nimeltä Jiro Dreams of Sushi. Filmi kertoo japanilaisesta 85-vuotiaasta sushi-senseistä, joka on omistanut elämästään n. 70 vuotta täydellisen sushin tekemiseen. Hyvä dokkari, suosittelen. Luulen että Jiro ei kuitenkaan hyväksyisi sitä mitä tein eilen, eli sushia ilman riisiä. Eihän oikeastaan voida enää edes puhua sushista. No onneksi hän ei ole näkemässä tätä pyhäinhäväistystä..

Vastaus otsikon kysymykseen on siis yksinkertaisesti seuraava: vaihdetaan riisi kukkakaaliin. Ideahan syntyi aluperin superfood-kurssilta, jossa maistoin raakasushia. Valitettavasti Kate Magicin reseptit ovat maksumuurin takana, joten päätin lähteä kokeilemaan ihan perinteistä settiä, ainoa muutos tavallisiin makirulliin on tosiaan riisin vaihto kukkakaaliin.

Kukkakaali onkin loistava korvike, ei pelkästään ulkonäön perusteella, vaan se on myös maultaan erittäin neutraali. Maustoin "kukkakaaliriisin" ihan normisushiriisi-mausteilla eli makukin oli lopulta aika lähellä alkuperäistä, rakenne vaan hieman rapeampi.

Aion ehdottomasti tehdä näitä uudestaan, tosin vähän eri täytteillä. Lohella ja ravulla pitää ainakin testata. Tällä kertaa rullista tuli kokonaan vegejä.


Raaka-makirullat

iso kukkakaali (riittää 3-4 norilevyyn)
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa

täytteet oman maun mukaan, esim:
avokadoa
porkkanaa
kurkkua
kevätsipulia
romainesalaattia

norilevyjä
(gluteenitonta) soijaa
wasabia

Valmista "riisi" monitoimikoneessa tai blenderissä vetämällä kukkakaali pieneksi silpuksi, kunnes muistuttaa ulkonäöltään riisiä. Itse tein pienissä osissa kerrallaan niin onnistui paremmin. Sekoita mausteet joukkoon. Hieman nopeampaa ja helpompaa kuin oikean sushiriisin tekeminen. :)

Leikkaa täyteet ohuiksi siivuiksi. Valmista makirullat normaaliin tapaan eli taputtele norilevyn karhealle puolelle kukkakaaliriisiä n.3/4 levystä (lisäsin riisiä vielä hieman lisää kuvan oton jälkeen), ja asettele täytteet päälle.

Pyöritä rulla normaalisti kasaan ja kiinnitä pääty kastelemalla reuna. Leikkaa paloiksi terävällä kostealla veitsellä. Ripottelin lopuksi päälle hieman seesaminsiemeniä. Nauti soijan ja wasabin kanssa.

Raakarullat eivät säily freesinä kovin kauaa eli ne kannattaa syödä aika pian valmistamisen jälkeen. Nämä ovat tosiaan kevyempiä kuin tavalliset makirullat eli syöjää kohden kannattaa varata normaalia isompi määrä. Ja ähkynvaara on silti pieni. :)

keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

USKOMATON KOLMEN RAAKA-AINEEN MANSIKKA-JOGURTTIPEHMIS

Banaanipehmisvillitys on nähtävästi vallannut internetin. Kokeilin ohjetta tietysti itsekin, tosin lähdin vähän soveltamaan. Itseasiassa alunperin halusin testata saisiko maailman parasta jäätelöä eli frozen yoghurtia tehtyä itse. Vastaus on: ei ihan (ainakaan ilman jäätelökonetta). Lisäämällä seokseen jäätynyttä banaania sain kuitenkin aikaiseksi jogurttijäätelöä mikä ei ole ihan froyo:a, mutta silti superhyvää. Ja tämä kaikki ainoastaan kolmella raaka-aineella!


Mansikka-banaani-jogurttijäde (2:lle)

1 (jäinen) banaani
n. 1 dl pakastemansikoita
n. 1 dl turkkilaista jogurttia

valinnaisesti:
vähän hunajaa
vaniljajauhetta

Laita banaani hyvissä ajoin pakastimeen jähmettymään. Kannattaa muuten kuoria ja paloitella ensin, köh..

Kun banaani on jäätynyt, surauttele se pakastemansikoiden ja jogurtin kanssa sauvasekoittimella sileäksi muusiksi. Itse olen ihan ronskisti vetänyt kovat jäiset marjat ja banaaninpalat sauvasekoittimella, vaikka siitä lähteekin aluksi hirveä meteli ja voimaakin saa käyttää. Jos banaania/marjoja sulattaa liikaa niin siitä katoaa vähän tuo jäätelön idea..se on sitten vain kylmää smoothieta. :)

Jäätelö sulaa aika nopeasti joten kannattaa syödä se heti!

maanantai 22. huhtikuuta 2013

TOFU-AVOKADO-SEESAM -SALAATTI

Nyt on taas rikottu yksi "en-ole-koskaan". Ostin nimittäin ensimmäistä kertaa ikinä tofua. En hirveästi välitä soijatuotteista, ovat vähän niinkuin eineksiä mielestäni, mutta tofu on tästä poikkeus ja sitä syön välillä esim. aasialaisissa ravintoloissa. Tässäkin on tosin eroja, esim. savutofu on mielestäni aika.. noh pahaa, mutta sitten taas hauskasti hytkyvä silken tofu on satunnaisesti syötynä ihan hyvääkin.

Maailman paras reseptikirja eli Google toi tietoisuuteni ohjeen helposta ja nopeasta salaatista, johon tulee tofua, avokadoa, seesamia ja vähän yrttejä. Seesamöljy on tosiaan aika ehdoton, oliiviöljyllä (tai muulla) ei tule ihan samaa paahteista makumaailmaa.


Tofukado-salaatti (2:lle)

1 paketti silken tofua
2 avokadoa
n. puolikkaan sitruunan mehu
pari rkl seesamöljyä
pari rkl seesamsiemeniä
ruohosipulia
puntti tuoretta korianteria
n. 1 tl hunajaa (vegaanit jotain muuta) 
suolaa ja pippuria

Kuutioi tofu (siivilöi ensin ylimääräinen neste pois), viipaloi avokadot, silppua ruohosipulit ja korianteri, ja yhdistä loppujen ainesten kanssa. Sekoittele. Mainitsinko jo että tämä on helppo ja nopea ohje. :)

sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

EI MITÄÄN TAVISTOMSKUJA


Nauratti vähän kotona kun vilkaisin tarkemmin ostamieni tomaattien punnitustarraa.. superkurkkua odotellessa.

TOSIN, nuo oli kyllä ihan sairaan maukkaita tomskuja, joten ehkä nimi oli ihan ansaittu.


Supertomaattien kanssa lautasella: reilussa voissa paistettua kuhaa, kesäkurpitsaa & paahdettua valkosipulia, ja vuonankaalta & murskattuja cashewpähkinöitä.

torstai 18. huhtikuuta 2013

RAAKATOFFEE

Jatketaan snäkkiosastolla. Olen tehnyt näitä superkuutioita nyt oikein urakalla, melkein koko ajan pakastimessa on vähintäänkin muutama (tai muutamia kymmeniä) odottamassa. Kuutioiden tekeminen on sikäli helppoa että reseptiä voi muokata aina sen mukaan mitä kaapissa sattuu olemaan. Yleensä noihin kuitenkin tulee jotain pähkinää, taateleita, raakakaakaota, vaniljajauhetta, kookosöljyä, hunajaa/steviaa, ja kuivattuja marjoja.


Noh, yleensä kun jotain ahkerasti syö, se alkaa pidemmän päälle vähän tökkiä, eli aloin kaivata vaihtelua näihin peruskuutioihini. Onneksi löysinkin Kitchenchameleon-blogista ohjeen raakatoffeeseen. Nämä toffeet ovat tosin jo aika lähellä karkinsyöntiä, mutta kai voi sanoa että liikutaan vielä hiuksenhienosti terveellisen purtavan puolella. :)

Tein taas alkuun tälläisen pienemmän testiversion, eli ohjeen voi helposti tuplata tai triplatakin.
Alkuperäiseen ohjeeseen tuli lisäksi tocoa ja lucumaa mutta niitä ei nyt itselläni ollut, toimii mielestäni hyvin ilmankin.


Raakatoffee

n. 1/2 dl kaakaovoita
n. 1/2 dl mulpereita
n. 1/2 dl cashew-pähkinöitä
1 rkl hunajaa (vegaanit esim. kookosnektaria) 
ripaus suolaa
1 tl vaniljajauhetta
reilu kourallinen seesaminsiemeniä

Jauha blenderissä mulperit ja pähkinät. Sekoita mukaan suola ja vaniljajauhe. Sulata kaakaovoi (esim. vesihauteessa) ja sekoita mukaan hunaja. Yhdistä jauheseoksen kanssa. Kaada suorakulmaiseen rasiaan ja ripottele pinta täyteen seesaminsiemeniä. Laita pakastimeen jähmettymään n.tunniksi ja leikkaa sen jälkeen kuutioiksi. Yritä olla syömättä koko satsia kerralla. :)

EDIT: Testasin myös toisenlaista raakatoffeen ohjetta, lisää täällä.

tiistai 16. huhtikuuta 2013

SUPERFOODTIETOUTTA LISÄÄMÄSSÄ

Kävin viikonloppuna Four Sigma Foodsin järjestämässä tilaisuudessa kuuntelemassa juttuja superfoodeista, lääkinnällistä sienistä ja sen sellaisesta. Eventti kesti koko viikonlopun mutta itse olin paikalla vaan yhtenä päivänä. Luennoimassa oli kansainvälinen raw food -guru Kate Magic, ja lisäksi smootheja pyörittämässä mm. Four Sigma Foodsin Lari Laurikkala.

Tilaisuus oli vain muutaman tunnin pituinen, joten aiheita ehdittiin vain vähän raapaista pinnalta, mutta tässä pähkinänkuoressa mitä jäi mieleen:

Katen mukaan suositeltavaa olisi nauttia päivittäin ainakin yhtä adaptogeeniä (esim. aloe veraa, macaa, reishia, ashwagandhaa, sumaa tai gingsengiä.) Adaptogeeneillä on kokonaisvaltaisesti parantava ja tasapainottava vaikutus, eli eivät ole varsinaisesti mitään täsmärohtoja johonkin tiettyyn vaivaan.

Tämän lisäksi olisi hyvä syödä päivittäin ainakin yhtä "vihreää pulveria" (esim. chlorellaa, spirulinaa, klamath lake algaeta eli AKA:ta tai vehnänorasta.). Tällä yhdistelmällä elääkin sitten satavuotiaaksi ilman vaivoja tai ainakin melkein. ;)

Alkuun on hyvä pitää annostus hyvin pienenä, esim. vain lusikankärkeen pieni hippunen. Kaikki foodit eivät sellaisenaan varsinaisesti maistu hyvältä, joten parhaiten ne tulee syötyä esimerkiksi smoothien seassa. Lisäksi superfoodeja pitäisi jaksaa käyttää pitkään (vähintään 3-4 kuukautta) että niiden vaikutuksen huomaa.

Itse en käytä mitään ns. eksoottisia superfoodeja säännöllisesti, paitsi kookosöljyä päivittäin ja satunnaisesti jälkkäreissä ja superkuutioissa raakakaakaota. Aiemmin tein vihersmootheja johon laitoin mm. macaa ja spirulinaa, mutta jossain vaiheessa kyllästyin. Tämän kurssin jälkeen kiinnostus koki kyllä taas pienen uudelleenheräämisen, joten enköhän kaiva pussit esiin kaapinperältä.


Lisäksi Lari esitteli erilaisia lääkinnällisiä sieniä: entisestään tutun pakurikäävän (chaga) lisäksi reishin (lakkakääpä), lion's manen ja cordycepsin. Sienet mm. parantavat syövältä ja muuta hyödyllistä. ;) No vitsit sikseen, lääkinnälliset sienet ovat olleet esimerkiksi kiinalaisen lääketieteen perustana jo tuhansien vuosien ajan ja ovat erittäin tutkittuja kasveja, joten ei kyllä ihan humpuukista voida puhua. Täällä on avattu lajikkeet kattavasti joten en niistä näpyttele enempää. Ostimme kokeiluun muutaman Four Sigma Foodsin instant sienijuomaboksin. Juomiin on lisätty mm. steviaa aika reilulla kädellä, joten ovat omaan makuuni vähän turhan makeita sellaisenaan (tai siis kuuman veden kanssa), mutta esim smootheihin nuo uppoavat hyvin.

Parasta kurssilla oli kuitenkin oheisnaposteltavat (tietty). Esimerkiksi Katen tekemä raakasushi (kuva ylhäällä) oli erittäin kiinnostava uusi tuttavuus, makirullassa mm. riisi korvataan kukkakaalilla! Raportoin tästä lisää jos onnistun kotona tekemään jotain vastaavaa. Saimme ahtaa napamme täyteen myös Raw Dessert Collectionin Maria Lönnqvistin tekemiä raakakakkuja (mulperi-suklaakakkua ja sitruuna-juustokakkua). Ensimmäinen oma raakakakkukokeiluni oli nimenomaan Marian reseptin mukaan, tosin täytyy sanoa että kakkumaakarin itsensä tekemät kakut olivat kyllä himpun verran parempia. Eli lisää harjoitusta meikäläiselle!

Elävän Ravinnon Yhdistyksen Facebook-sivuilta kannattaa käydä vakoilemassa mikäli kiinnostaa osallistua tämäntyyppisille luennoille tai workshopeille. Nyt keväällä tulossa mm. raakapizzakurssi!

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

NAPOSTELUVINKKI MARJAFANEILLE


Uusi loistava löytö snäkkien maailmasta on mm. Punnitse ja Säästä -liikkeessä myytävät pakastekuivatut marjat. Valmissekoituksesta löytyy mansikkaa, vadelmaa, punaherukkaa ja mustikkaa. Näissä ei siis ole mitään extraa (säilöntäaineita, väriaineita tai makeutusta), pelkkää kuivattua sitä itseään.

Pakastekuivaamalla vitamiinit säilyvät erittäin hyvin, minkä huomaa marjojen kirpeydestä. Kiinnostavaa on myös miten se marjan oma maku on vielä entistä korostuneempi. Lisäksi koostumus on hauskan rapea, tulee vähän mieleen marenki (maku tietty eri).

Hinta oli aika kova (muistaakseni yli 12e/100g), mutta toisaalta eivät nämä marjat paina paljon mitään. Tykkään syödä näitä ihan sellaisenaan, menevät varmaan hyvin myös esim. turkkilaisen jogurtin päälle tai jälkiruokiin. Rousk rousk.

perjantai 12. huhtikuuta 2013

PARSA OSA 2: KEITTO

Ostin nyt sitten vielä toisenkin kerran parsaa ja tein siitä tällä kertaa keittoa. Nestemäisiä juttuja varten kannattaa muuten vähän kuoria niitä varsia ettei koostumuksesta tule säikeistä, paitsi jos tykkää säikeisestä parsakeitosta.

Täytyy jälleen kerran hehkuttaa Puljongin kasvislientä, en usko että pelkällä fondi/liemikuutio + vesi -kombolla saisin yhtä maukkaita keittoja aikaan. Näin kun tyypit Top Chefissäkin käytti näitä! Toki kaikki arvostus niille jotka jaksavat keittää itse omat liemensä..


 Parsakeitto (2 pienehköä annosta)

1 nippu parsaa
1 iso sipuli
n. 5 dl kasvislientä
öljyä/voita
1 dl kookoskermaa
sitruunaa
suolaa, pippuria

Kuullota pilkottuja sipuleita hetki öljyssä/voissa. Lisää neste ja kiehauta. Lisää pilkotut parsat (leikkaa juuresta pätkä pois, ja kuori vähän vartta mikäli parsa ei ole supertuoretta). Keitä n. 15 minuuttia tai kunnes parsat ovat kunnolla pehmenneet.

Soseuta keitto, mausta suolalla, pippurilla ja puserruksella sitruunamehua. Lisää kookoskerma ja lämmitä keitto tarvittaessa uudelleen. Koristele parsannupuilla, mikäli muistit säästää niitä. :)

keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

PARSA JA KAVERIT

Kevään ekat parsat bongattu kaupan hyllyltä! Eli todistettavasti ainakaan Italiassa (näiden parsojen lähtömaa) ei sada enää lunta, onnekkaat.

Toinen bongaus liittyi possunlihaan, jota ostan kotiin ehkä pari kertaa vuodessa ja nyt oli sellainen hetki. Ihan aidosti savustettu luomupalvi maistuu kyllä niin eri tavaralle kuin sellainen vakuumipakattu savuaromilla täytetty lärpäke.

Näitä yhdistämällä syntyi siis rapea parsa-salaatti, tai lisuke, tai mikä onkaan. Annoksesta riittää yhdelle sellaisenaan tai kahdelle lisukkeena. Alkuperäinen resepti Food52-sivulta.


Parsajuttu 

1 nippu parsaa
n. 100 g saunapalvea, savukylkeä tai vastaavaa, pekonikin varmaan käy
1 rkl voita
3-4 kevätsipulia 
2 valkosipulinkynttä
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori
2 rkl paahdettuja siemeniä (pinja+kurpitsa)
nippu lehtipersiljaa
suolaa, pippuria

Paahda aluksi siemeniä hetki kuumalla pannulla ja laita sivuun.

Leikkaa kinkku sopivankokoisiksi palasiksi. Paahda keskilämmöllä kunnes pinta alkaa rapeutua.

Lisää pannulle voita, pilkotut sipulit ja parsat. Paistele (edelleen keskilämmöllä) reilu 5 minuuttia. Huom. tuoretta vihreää parsaa ei siis tarvitse erikseen kuoria tai esikypsentää, mutta leikkaa toki pois pätkä puisevaa tyveä.

Lisää raastettu sitruunankuori (suosittelen tosiaan luomua kun on kuoresta kysymys), silputtu lehtipersilja ja siemenet. Sekoita kaikki keskenään, poista pannu levyltä, tarkista suola (lisää tarvittaessa) ja rouhaise päälle hieman pippuria.

perjantai 5. huhtikuuta 2013

KATKARAPUINEN PAD THAI

Neitsytsukellusmatka ja mahtavat korallit on nyt koettu, ja matka niin vedenalla kuin päälläkin oli kaikinpuolin onnistunut tauko arkeen. Haikin tuli bongattua, tosin turvallisen välimatkan päästä (siis riutalla, ei keitossa).

Egyptiläisestä ruoasta ei ole mitään ihmeempää raportoitavaa, kovasti tykkääväät grillata kaiken ruokansa, välillä onnistuneesti ja välillä osastoa kengänpohja. Voi olla että kesäkurpitsa-tomaatti-vihreä paprika-munakoiso -kiintiö on nyt hetkeksi täynnä.

Kotiin tullessa tekikin mieli syödä jotain ihan muuta. Ei kuitenkaan lihapullia ja perunamuusia vaan tulisenkirpeää thaimaalaista. Sikäläinen pyttäri eli pad thai on juuri sopivan rento sekoitus vähän kaikkea, epäonnistumisen vaara on pieni ja maku suuri.


Pad Thai jättikatkaravuilla (2:lle)

200 g riisinuudeleita

3 rkl tamarind-tahnaa
3 rkl kalakastiketta
1 rkl hunajaa
1 limen mehu

1-2 dl maapähkinöitä
2 valkosipulinkynttä
1 chili
4 kevätsipulia

n. 20 jättikatkarapua (kuori ja poista suolet)
2 kananmunaa
pätkä raastettua porkkanaa
korianteria

(plus mungopapuja joita ei tullut omaan annokseeni koska lähi-alepa)

Keitä riisinuudelit valmiiksi ohjeen mukaan. Voit leikellä niitä vähän lyhyemmiksi niin ovat helpompi syödä. Laita odottamaan sivulle (=los).

Tee kastike sekoittamalla tamarind, kalakastike, hunaja ja kahden limen mehut. (los).

Murskaa maapähkinät ja paahda ne pannulla (los).

Pilko sipulit ja chili ja kuullota niitä hetki reilussa määrässä (kookos)öljyä. Lisää ravut ja paista niitä n.minuutti molemmilta puolilta. Riko päälle kananmunat ja anna niiden paistua hetki. Lisää sekaan nuudelit ja pyöräytä kaikki kunnolla sekaisin.

Kaada pannulle kastike, kuumenna hetki ja lisää porkkanat, suurin osa pähkinöistä ja reilu annos pilkottua korianteria. Siirrä pannu pois levyltä. Kippaa lautasille ja ripottele pinnalle loput pähkinät ja vähän lisää korianteria.