tiistai 31. maaliskuuta 2020

TÄYDELLISEN PUURON SALAISUUS


Kaupallinen yhteistyö: Knehtilän Pieni Puro ja Babler


Näinä taloudellisesti (ja muutenkin) hyvin epävarmoina aikoina on painotettu miten on erityisen tärkeää tukea kotimaisia pienyrityksiä. Tämä on yksi syistä miksi nostan erityisen mielelläni Knehtilän Pienen Puron esille, erinomaisten tuotteiden lisäksi. Hyvinkäällä sijaitsevalla luomutilalla on keskitytty viljelyyn noudattaen kestävän ruoantuotannon periaatteita ja tilalla on kehitetty ainutlaatuinen ekologinen viljelymenetelmä: agroekologinen symbioosi. Tuotantoprosessissa ravinteet ja energia kierrätetään, hiiltä sitoutuu maahan, pelloilta ei huuhtoudu ravinteita niiden läpi virtaavaan pieneen puroon ja siitä mereen. WWF onkin palkinnut Knehtilän Itämeren ympäristöystävällisimpänä maatilana vuonna 2015.

Kotimaisuuden, ekologisuuden, luomulaadun ja pienyrittäjyyden tukemisen lisäksi hyvä syy poimia tuote kaupan kuivatarvikehyllyltä kotiin on toki hyvälaatuinen ja maukas sisältö. Pienen Puron elintarvikkeet eivät sisällä lisäaineita tai muita täyteaineita, vaan ovat pääosin täynnä sitä itseään. Valikoimasta löytyy hyvin aamiaispöytään tarjoiltavaa: hunajalla makeutettua granolaa, maustamattomia tattarimuroja ja tuorekaurahiutaleita. Välipaloiksi voi syödä hauskoja ja rapeita tattarisnäksejä.

Oma suosikkini tuotteista on tuorekaurahiutaleet eli mahdollisimman vähän käsitellyt ja höyryttämättömät luomukaurahiutaleet. Näiden avulla sopiikin valmistaa sitä täydellistä puuroa, joka on niin samettisen pehmeää että se suorastaan sulaa suuhun.


Täydellistä puuroa on mahdollista valmistaa kahdella tapaa: joko pitkään (tuntikaupalla) hauduttamalla, tai sitten helpommin ja omalla suosikkitavallani eli laittamalla kaurahiutaleet nesteeseen jo edellisenä iltana. Tässä jälkimmäisessä on vähän sama idea kuin tuorepuurossa, paitsi että nestemäärä on suurempi ja puuro kuitenkin lopuksi keitetään nopeasti ja tarjoillaan lämpimänä.

Suosittelen käyttämään nesteenä rasvapitoista juomaa, esim kaurajuomaa, jolloin puurosta tulee mahdollisimman pehmeän makuista. Vesipuuro on sitten sellainen nopea arkipuuro mihin käytetään pikahiutaleita ja se on aivan eri juttu. Puuron voi syödä joko voisilmän kanssa suolaisena versiona tai marjoilla ja hedelmillä kuorrutettuna makeampana versiona. Tein puuron päälle vielä hieman pikakaramellikastiketta niin kokonaisuus on varsinainen herkkupuuro. Itse puuroahan voi halutessaan vielä maustaa erikseen esimerkiksi erilaisilla marjajauheilla tai kanelilla, vaniljalla yms.

Aamiaisbaariin voi lisäksi laittaa tarjolle esimerkiksi jogurttia ja granolaa, tattarimuroja ja kaurajuomaa, ja erilaisia marjoja ja hedelmiä. Hauskannäköisiä annoksia saat kun leikkaat (esim. muotilla) hedelmistä kivoja muotoja. Tarjottavat ja oheishärpäkkeet voi laittaa kaikki vaikka omiin kulhoihinsa ja jokainen voi poimia omalle lautaselleen mistä eniten tykkää.


Täydellisen pehmeä puuro (2 pienehköä annosta)

2 dl isoja (höyryttämättömiä) kaurahiutaleita
1/2 l kaurajuomaa (täysrasvainen paras) tai muuta kasvijuomaa/maitoa
ripaus suolaa 

Sekoita kaurahiutaleet ja kaurajuoma kattilassa jo illalla ja laita kattila jääkaappiin yöksi.

Kuumenna puuroa aamulla muutaman minuutin ajan koko ajan sekoitellen, kunnes seos paksuuntuu. Lisää lopuksi ripaus suolaa. Tarjoile puuro esimerkiksi marjojen, hedelmien, hillon tai karamellikastikkeen kanssa.

Nopea karamellikastike
n. 1 rkl pähkinävoita
n. 1 rkl nestemäistä makeutusta
tilkka vettä

Valmista karamellikastike vispaamalla aineet keskenään. Lisää makeutusta tarpeen mukaan (maistele), ja nestettä sen verran että kastike on sopivan juoksevaa. Tarjoile kastike puuron kanssa.

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig