sunnuntai 15. joulukuuta 2019

RAPEA PÄHKINÄKARAMELLI (BRITTLE)


Onkos brittlelle olemassa suomenkielistä termiä..? En ainakaan äkkiseltään keksinyt tai löytänyt. Kyseessä on kuitenkin rapea karamelli joka jähmetetään levyksi ja siitä murretaan paloja syötäväksi. Vähän niinkuin se kova juttu Dajmin sisällä. Hyvin makeaa, rapeaa ja melko tahmaista. Ja tietysti tosi herkullista!

Karamellinameja voi muokata helposti moneen suuntaan omien mieltymysten mukaan, klassiseen versioon tulee maapähkinöitä mutta itse käytin tällä kertaa cashewpähkinöitä. Joihinkin ohjeisiin massaan ei tule pähkinävoita, mutta mielestäni sillä saa makuun kivan paahteisen vivahteen. Ja tietenkään ei ole pakko käyttää kookossokeria vaan mikä vaan sokeri käy, itse kuitenkin tykkään kookossokerin jo valmiiksi hieman karamellimaisesta mausta. Jouluisemman tästä saa maustamalla karamellin esim. kanelilla.

Varmin tapa valmistaa onnistunutta karamellia on käyttää lämpömittaria, mutta itse en sellaista omista ja karamelli onnistuu ilmankin. Kätevä tapa valmistaa massan tarpeeksi korkea lämpöpiste on tiputtaa tippa karamellia viileään veteen. Jos massa muuttuu kiinteäksi, on se valmista.

Yksi tärkeä huomio: karamelli jähmettyy viilentyessään supernopeasti, joten ota pähkinät, suola ja leivinpaperilla päällystetty alusta heti valmiiksi. Sekoita myös ainekset nopeasti ja levitä massa samantien leivinpaperille, muuten se jähmettyy kiinni kattilanpohjaan.

Rapea cashew-karamelli 

2 dl kookossokeria
1/2 dl kookossiirappia, hunajaa tai vastaavaa juoksevaa makeutusta
1/2 dl vettä 
1 dl cashewpähkinöitä
2 rkl (maa)pähkinävoita
suolaa

Laita sokeri, siirappi ja vesi paksupohjaiseen keskikokoiseen kattilaan (älä käytä ihan pientä kattilaa sillä massa laajenee kiehuessaan). Sulata ainekset ja anna poreilla matalalla lämmöllä välillä sekoitellen. Itselläni valmiin karamellin valmistumiseen meni n.15 minuuttia. Testaile onko karamelli valmista tiputtamalla pisara viileään veteen – jos massa muuttuu kiinteäksi on se valmista. Sekoita joukkoon pähkinävoi (tähän sopii parhaiten juokseva pähkinävoi) ja sekoittele kunnes se on sulautunut massaan. Sekoita pähkinät ja suola nopeasti joukkoon ja kaada massa samantien leivinpaperilla päällystetylle alustalle. Levittele massaa hieman levymäisemmäksi. Tässä kannattaa toimia todella nopeasti sillä karamelli alkaa jähmettyä saman tien. 

Laita levy esim. jääkaappiin viilenemään noin puoleksi tunniksi, kunnes siitä saa napsautettua paloja irti. Säilytä karamellia jääkaapissa. Palaset tahtovat hieman takertua toisiinsa, joten voi olla parasta säilyttää karamelleja leivinpaperilla erotettuna. 

SHARE:

2 kommenttia

  1. Hyvä idea vaikka lahjaksi! Ps. brittle = Krokantti. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan krokanttihan se olikin, kiitos! :D Ja lahjaksi tämä sopii myös, pitää vaan muistaa pakata palaset erikseen (esim. leivinpaperiin) etteivät takerru toisiinsa kiinni. :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig