maanantai 18. maaliskuuta 2019

VÄLIPALAHERKKU: MUSTIKKA-VALKOSUKLAAMUFFINIT (GLUTEENITON & VEGAANINEN)


Otin näitä muffinsseja mukaan taannoiselle työporukan mökkireissulle ajatuksena että näitä voi sitten napsia välipalaksi siinä parin päivän reissun ajan. Kävi kuitenkin niin että kaikki katosivat parempiin suihin jo ensimmäisen päivän aikana. Eli jaetaanpas resepti tännekin kerta menestys oli niin hyvä.

Koostumukseltaan muffinit ovat mukavan pehmeitä ja keskeltä hieman kosteita. Maultaan leivonnaiset ovat aavistuksen makeita mutta eivät mitenkään överisokerisia, eli sopivat mainiosti sellaiseksi hieman makeaksi välipalaksi. Pähkinät ja kaura tekevät muffineista tavallisia versioita ruokaisampia ja nämä pitävätkin nälkää aika hyvin.

Muffineissa maistuu hienoinen banaaninmaku – jos et pidä banaanista sen tilalla voi käyttää sokeroimatonta omenasosetta. Lisävinkki: vaaleasta ja vähän raa'asta banaanista tulee miedompi banaaninmaku kuin (yli)kypsästä ruskeasta hedelmästä. Ohjeessa voi myös kuivatut marjat korvata tavallisilla marjoilla, tällöin koostumuksesta tulee hieman kosteampi ja hajoavampi.

Tämä ohje on testattu voilla, kananmunalla ja turkkilaisella jogurtilla, sekä oliiviöljyllä, pellavamunalla ja kaurajogurtilla, joten molempien ei-vegaanisen ja vegaanisen version pitäisi onnistua hyvin.

Ohjeessa voi käyttää tavallisia paperisia muffinimuotteja, mutta ne on hyvä laittaa esimerkiksi metalliseen muffinivuokaan niin leivonnaiset pysyvät paremmin muodossaan.


Mustikka-valkosuklaamuffinit (n. 10 kpl)

1 1/3 dl pekaanipähkinöitä (tai saksanpähkinöitä)
1 1/3 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
2/3 dl tattarijauhoja, tai esimerkiksi riisijauhoja
1 rkl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 dl kookossokeria
1 tl (aito)vaniljajauhetta tai vaniljauutetta
ripaus suolaa

2/3 dl turkkilaista jogurttia TAI kasvipohjaista jogurttia
1/3 dl sulaa voita TAI oliiviöljyä
1 kypsä banaani
1 luomumuna TAI 1 pellavamuna (1 rkl pellavansiemenrouhetta + 3 rkl vettä)

1 dl kuivattuja tai tuoreita mustikoita
80 g valkosuklaata (tavallaista tai vegaanista valkosuklaata, esim. iChoc)


Aja pähkinät ja kaurahiutaleet blenderissä tai monitoimikoneessa karkeaksi jauhoksi. Sekoita mukaan muut kuivat aineet.

Soseuta banaani esimerkiksi sauvasekoittimella. Sekoita banaanisose jogurtin, voin tai öljyn ja munan tai pellavamunan kanssa.

Lisää kosteat aineet kuiviin. Lisää lopuksi pieneksi pilkottu valkosuklaa ja marjat taikinaan ja sekoita mahdollisimman tasaiseksi massaksi. Halutessasi voit säästää pienen määrän marjoja ja suklaata ja painella ne muffinien päälle lopuksi ikäänkuin koristeeksi. Valkosuklaa kannattaa painaa kunnolla sisään ettei se pääse palamaan.

Lusikoi taikina muotteihin n. 3/4 tilavuudelta, jätä yläreunaan hieman kohoamisvaraa.

Paista muffineita 200-asteessa noin 18–20 minuuttia uunin alaosassa, tarkkaile samalla ettei valkosuklaa pääse tummumaan liikaa. Muffinit voi tarjoilla heti lämpimänä tai syödä viileänä. Muffinit jähmettyvät hieman lisää viilentyessään. Muffinit säilyvät muutaman päivän suljetussa rasiassa.

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig