keskiviikko 19. joulukuuta 2018

PIPARKAKKULATTE JA LAKUPIPARIT (GF)


Leivoin viime viikolla pipareita ja kaivoin varastosta sen yhden ainoan jouluvalon minkä omistan. Ja miten ollakaan, samalla hetkellä koko asuntoon (ja omaan mieleeni) tuli ihan täydellinen joulufiilis. Kaunis valaistus ja ilmassa leijaileva piparintuoksu riitti oikeaan tunnelmaan virittäytymiseen. Sama tuoksu muuten erottui ilmasta pitkälle vielä tällekin viikolle, ja tervehti jo ovella joka kerta kun tulin takaisin kotiin kuin vanha tuttu. <3

Taisin jo viime vuonna törmätä jossain yhteydessä lakupipareihin, mutta vasta tänä vuonna testasin lakritsijauheen lisäämistä taikinaan itse. Ja toimiihan se! Itse asiassa lakua olisi voinut laittaa vielä hieman reilumminkin. Piparitaikinana käytin tätä hyväksi testattua gluteenitonta ohjetta (linkin takaa löytyy myös toinen, manteli- ja perunajauhoja sisältävä versio).

Ostin joskus keväällä pieniä muotteja hedelmien ja kasvisten leikkaamista varten ja hyödynsin niitä myös näihin pikkupipareihin. Taikinamäärästä tuli about 200 piparia. :D

Piparit dippasin tummaan- ja valkoiseen suklaaseen. Osan valkoisesta suklaasta värjäsin vielä söpön pastellisiksi. Ja osaan ripottelin päälle hieman rouhittuja lakritsijuuripastilleja korostamaan lakritsin makua.

Piparilatte taas on muuten ihan tavallinen kaurapohjainen latte, mutta lisäsin sekaan hieman piparimaustetta. Kyseistä maustetta lisäämällä saa oikeastaan melkein mistä vaan tehtyä jouluisen version.


Piparilatte 

n. 2 dl kauramaitoa (tai enemmän kupin koosta riippuen)
1/2 tl piparimaustetta
1 tl kookosnektaria tai muuta makeutusta
1/2 dl vahvaa kahvia (esim. 1 tl laadukasta pikakahvia + kuumaa vettä)

päälle halutessa esim. vaahdotettua jääkaappikylmää kookoskermaa

Sekoita kuumaan kahviin mausteet ja makeutus. Kaada päälle lämmitettyä maitoa. Koristele joko esim. kookoskermavaahdolla (huomioi että vaahto sulaa aika nopeasti kuumaan juomaan) tai vaahdota osa kahvimaidosta ja kaada juoman päälle.


Gluteenittomat ja viljattomat lakritsipiparit (noin 3 pellillistä pipareita)

1 dl kookosnektaria (tai esim. hunajaa)
1 dl kookossokeria
3 tl piparkakkumaustetta
(tai 2 tl kanelia + 1 tl kardemummaa + 1 tl inkivääriä + 1/2 tl neilikkaa)

n. 3 tl lakritsijauhetta
100 g luomukirnuvoita
2 luomumunaa
1 tl soodaa tai 2 tl leivinjauhetta

4 1/2 dl tattarijauhoja


Mittaa paksupohjaiseen kattilaan kookosnektari, sokeri ja mausteet. Kuumenna kuplivaksi ja keitä pari minuuttia. Varo ettei seos pääse palamaan. Ota kattila liedeltä ja lisää kylmä voi kuutioituna. Sekoita kunnes voi on sulanut.

Sekoita taikinaan voimakkaasti lusikalla vatkaten kananmunat, ja sen jälkeen sooda tai leivinjauhe. Lisää lopuksi jauhot. Sekoita ainekset tasaiseksi (tässä saa käyttää vähän voimaa). Siirrä taikina jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi tai mielellään yön yli.

Paista pipareita 200-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia, riippuen pipareiden paksuudesta ja koosta, kunnes piparkakut saavat kauniin ruskean sävyn (varo polttamasta). Koristele esim. suklaaseen dippaamalla.


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig