keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

PROJEKTI KAUNIS HYMY ETENEE (INVISALIGN)

Kaupallinen yhteistyö Esteettisen hammashoidon klinika eli eSmilen kanssa.


Lue juttu Invisalign-hoidon aloituksesta ja alkutilanteesta.

Hampaiden oikaisumuotit ovat olleet suussani nyt reilut 7 kk ja oikomisprojektissa ollaan jo reilusti yli puolivälin.

Miten hoito on sujunut ja miltä hampaat näyttävät tällä hetkellä?

Lyhyt vastaus: Kaiken kaikkiaan hoito on mennyt kivasti ja ilman suurempia ongelmia. Silti en malta odottaa hetkeä jolloin saan heittää viimeisen muottiparin menemään! :P

Pitkä vastaus: Ensimmäisen postauksen jälkeen sain hampaisiini kiinnikkeet jotka näkyvät vähän enemmän (nähtävillä myös kuvissa), eli täysin näkymättömästä hoidosta ei voida enää puhua. Samalla muotteihin tuli lisää vääntöä ja paine tuntuu voimakkaammalta, mutta hampaita ei kuitenkaan ole varsinaisesti särkenyt muuta kuin ensimmäisen päivän aikana muottiparin vaihtuessa uuteen.

Hoidon kolmannen kuukauden kohdalla tarkastuksessa huomattiin että etuhampaiden vasen reuna (eli juuri se missä pari hammasta on eniten vinossa) ei istu ihan täydellisesti muotteihin. Tätä korjaamaan sain chewies-nimisiä ikäänkuin kuminpaloja, joita pitäisi pureskella hetken aikaa aina kun laittaa muotit takaisin suuhun. Chewiesien tarkoitus on auttaa muotteja solahtamaan tukevammin paikoilleen, varsinkin tällaisessa suussa jossa hampaat ovat pieniä ja niiden oman vääntövoima ei ihan riitä.

Tammikuun alussa todettiin että ylähampaiden kulmahammas ei ole siltikään liikkunut ihan toivotulla tavalla, joten hampaaseen laitettiin oma kiinnikkeensä (nuppi näkyy alla olevassa kuvassa) ja sain käyttöön kuminauhoja joiden tarkoitus oli painaa muottia paremmin kiinni paikoilleen. Kuten arvata saattaa tämä oli vähän suurempi visuaalinen haitta, ja aikamoista säätöä myös kun joka kerta muottien irrottamisen ja paikalleen laittamisen aikana piti virittää uusi kuminauha paikoilleen. Ylimääräinen nuppi ja kuminauhat olivat käytössä noin puolitoista kuukautta, mutta hammas ei silti liikkunut tarpeeksi. Joten tästä seurasi hoidon ensimmäinen varsinainen muutos alkuperäiseen suunnitelmaan, sillä hampaista otettiin uudet kuvat ja muotteja muokattiin noin kymmenen uuden muottiparin verran. Onneksi samalla kuitenkin vaihtoaika tiputettiin kahdesta viikosta viikkoon, eli varsinainen kokonaishoitoaika ei tästä juurikaan muuttunut.

Hoidossa onkin ollut todella hyvää se, että tsekkauksia klinikalla on säännöllisin väliajoin. Tällöin päästään hoidon etenemisen ja sen mahdollisen hienosäädön lisäksi tarkkailemaan myös purennan asettumista, ja tulee sellainen olo että on hyvissä käsissä.

Hampaiden suoristumista suussa on vaikea omin silmin havaita, kun muutos on niin hidasta. Mutta ovathan ne siellä väistämättä liikkuneet ja varsinkin alahampaissa ero alkaa olemaan jo selkeä. Mutta palataan ennen-jälkeen kuviin vasta sitten kun hoito on kokonaisuudessaan valmis.


Hajanaisia huomioita matkan varrelta:

• Muottien reunat voivat tuntua teräviltä suussa (jopa niin paljon että hankaavat ikeneen tai kieleen pieniä haavoja), mutta niitä voi viilata pehmeämmiksi ihan esimerkiksi tavallisella kynsiviilalla.

• Hammaskaaren laajentumisen myötä hammaslangan käyttö on nyt paljon helpompaa, kun se solahtaa hammasväleihin sujuvammin. Pystyn nykyään jopa käyttämään hammasväliharjaa, mikä oli aiemmin täysin mahdotonta!

• Aina ovesta ulos lähtiessä tsekkaa-että-nämä-ovat-mukana -listaan on tullut lompakon, kännykän, huulirasvan ja avainten lisäksi pieni pussi, missä on muottikotelo, pikkuhammasharja ja hammastahnaa.

• Reissatessa nämä muotit ovat olleet varsinainen pain in the ass. Aina kun meinaat syödä jotain, pitää ensin varmistaa että onhan jossain lähellä vesipiste että pääset pesemään hampaat ja muotit ruokailun jälkeen. Varsinkin aasiassa ja maissa jossa hanavesi ei ole juotavaa (tai vettä ei hanasta aina yksinkertaisesti tule), olen kuljettanut omaa isoa vesipulloa koko ajan mukana, sillä pesun jälkeen sen viimeisen huuhtelun ennen suuhunlaittoa halusin tehdä puhtaalla pullovedellä.

• Puhuminen muottien kanssa on itselleni ollut koko ajan pikkuisen haastavaa, tuntuu edelleen että sössötän hieman. Voi toki olla että kuulen sen lähinnä omassa korvassani.

• Kaikkeen tottuu. Myös muovipaloihin suussa. En silti sanoisi että nämä ovat täysin huomaamattomat ja en välillä muka edes muistaisi että ne ovat suussa. Muistan kyllä koko ajan ja välillä tulee sellaisia hetkiä että muotit on vain pakko saada hetkeksi suusta pois. Sitten ne otetaan hetkeksi pois, ja laitetaan pienen tauon jälkeen takaisin.

Mites hampaiden kunto muuten?

Halusin käydä ennen tämän jutun julkaisemista vielä tavallisessa hammastarkastuksessa (jossa käyn vuosittain helmi-maaliskuussa). Tällä kertaa käynti jännitti tavallista enemmän, sillä en ollut varma miten muottien pitäminen vaikuttaa hammasterveyteen. Tavallaan tilanne voisi olla jopa normaalia parempi, sillä olen muuttunut hampaidenhoidon mallioppilaaksi: langoitan hampaat poikkeuksetta joka päivä ja pesen ne harjalla keskimäärin neljä tai viisi kertaa päivässä. Toisaalta kun hampaat muhivat päivittäin muoteissa (joissa saattaa puhdistuksesta huolimatta olla epäpuhtauksia) reikien ja hammaskiveä voi olla jopa tavallista enemmän. Hammaslääkärikäynnin jälkeen sain kuitenkin huokaista helpotuksesta – ei reikiä ja hammaskiveä tavanomaista vähemmän! Näköjään siis extrahoito kannattaa!

Mitä seuraavaksi?

Hoitoa on jäljellä vielä parisen kuukautta, mikäli loppu menee suunnitelmien mukaisesti. Sitten hampaisiin laitetaan retentiolanka mikä pitää hampaat paikoillaan etteivät ne valu takaisin sinne mistä aloitettiin. Lopuksi etuhampaisiin laitetaan ohuet muovikuoret paikkaamaan eroosiota, murtuneita kohtia ja pigmenttimuutoksia. Mutta palaan näihin sitten kun homma alkaa olla finaalin puolella!

Sillä välin jos mieleen tulee kysymyksiä tai kommentteja niin kuulen miellelläni!

PS. Mikäli kiinnostuit itsekin suorasta hammasrivistä, Esteettisen hammashoidon klinikan eli eSmilen saitilla on kätevä lomake, jonka kautta voit saada maksuttoman hoito- ja hinta-arvion omalle kohdallesi.

PPS. Lue loppuraportti täältä.

SHARE:

6 kommenttia

 1. Kuinkas paljon noita kalvoja sulla alunperin oli ja paljonko sait lisää? Mulla oli ensin 39, pääsin 16 asti kunnes huomattiin että alahampaista yksi oli jäänyt jälkeen. Alahampaiden olisi pitänyt olla valmiit jo sen 16 jälkeen. Otettiin uudet muotit ja ja määräksi tuli 29, eli kaiken kaikkiaan 45 jos nyt näillä tää saadaan meneen loppuun. Eli monta kuukautta tuli lisään hoitoaikaa vaikka ylähampaat vaatii nimenomaan sen pidemmän ajan. Alahampaat pitäis taas olla valmiit 15 kalvon jälkeen, saas nähä kääntyykö toi itsepäinen alahmmas siiihen mennessä. Nyt suussa 10/29 toista kierrosta. 10 päivän vaihdoilla oon menny, syksyllä toivon mukaan valmis. Ei tosiaan mikään helppo projekti. Matkoilla ja muissa menoissa on haastavaa, biitsillä oon välillä ihan vaan kosteuspyyhkeillä pyyhkiny enimmät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli alunperin ylös 18 muottia ja alas 31, sit olisko muotin nro 17:sta kohdalla kun lisättiin se kymmenen. Mut jos en ihan väärin tulkitse niin vaikka ylähampaisiin tuli lisää muotteja, niin suhteessa alahampaisiin ei tullut samaa määrää lisää vaan niiden kokonaismäärä jopa hieman vähenee alkuperäisestä, kerta ovat liikkuneet niin hyvin. Luulen kyllä et tää 10 ylälisämuottia ei siltikään vielä riitä tuolle yhdelle sitkeälle yläkulmahampaalle.. mutta katsotaan. Toivoisin että kesään mennessä olis projekti valmis! :) Mäkin oon välillä vaan syönyt purkkaa ja huuhtaissut muotit vedellä jos en ole päässyt kunnolla pesemään minnekään, mut mielellään kyllä pesee ne aina kun vaan mahdollista. Ja välillä esim jossain leffassa oon vaan pitänyt elokuvan ajan pois muotit suusta et saa syötyä poppareita, ei siellä salissa voi alkaa minkään putsailujen kanssa säätää. :D

   Poista
 2. Sain oman projektini valmiiksi muutama kuukausi sitten. Vaikka ei ollut helpoin juttu en kadu ollenkaan koska nyt on kauniit hampaat eikä tarvi häpeillä hymyä :)

  - Milla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, joo eiköhän lopussa kiitos seiso eli kannattaa nähdä tämä vaiva että saa ne kivat hampaat! :> Toinen vaihtoehto (eli perinteiset oikomisraudat) kun on taatusti paljon hankalampi projekti.

   Poista
 3. Hei! Perustin Invisalign Suomi vertaistukiryhmän, jos sinä tak joku lukijoistasi haluaisi liittyä.

  https://m.facebook.com/groups/274514456426562

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma hoitoni ehtikin jo loppua mutta kiva idea niille joille hoito on kesken tai edessä :)

   Poista

Blogger Template Created by pipdig