tiistai 13. helmikuuta 2018

UUSI PIENI YSTÄVÄ


Ei ollut tarjoitus ottaa uutta lemmikkiä vielä hetkeen.

Itse asiassa alun pahimman ikävän jälkeen elämä ilman lemmikkiä alkoikin tuntua kovin helpolta. Missään ei ole heinänkorsia eikä karvatupsuja. Kengät ja muutkin tavarat voi jättää lattialle. Kukaan ei sinkoile ympäri kämppää keskellä yötä tai hyppää sänkyyn, vaan yöunet voi nukkua rauhassa. Lakkasin tarkistamasta onhan kaapissa porkkanaa ja omenoita (itse asiassa söin loput itse pois). Tuli jopa vähän syyllinen olo siitä, että elämä onkin nyt näin helppoa.

Sitten silmiin osui ilmoitus nuoresta kanista, joka etsii uutta kotia. Mielellään sellaista josta ei tarvitse enää muuttaa pois. En ollut vielä edes siivonnut tyhjiä ruokakuppeja lattialta pois, joten koska kaikki oli jo valmiina paikoillaan.. why not. Ja näin tuli Frans taloon.


Tämä sai miettimään enemmänkin niitä lukemattomia eläimiä jotka syystä tai toisesta etsivät uutta kotia.

Vaikka pieni pentu onkin niin ihana ja suloinen, kokeneelle hoitajalle hyvä vaihtoehto on ottaa jo hieman vanhempi uudelleensijoitusta etsivä lemmikki. Kodittomia pikkukavereita on niin paljon tarjolla että melkein sydäntä särkee.

Ei-pennun ottamisessa on sekin hyvä puoli että innokkain tuhoamisvaihe on ehkä mennyt jo ohi. Toisaalta eläimelle on saattanut kehittyä joitain epätoivottavia tapoja, mutta kärsivällisellä opettelulla näistä voi oppia pois. Mikäli mahdollista, uutta kotia etsivää lemmikkiä olisi hyvä käydä ensin katsomassa ennen ostopäätöstä. Tarkoituksena kuitenkin on, että mahdollisesti jo monessa eri hoitopaikassa kiertänyt eläin saisi loppuelämän kodin.

Nuori ja söpö lemmikki löytää usein nopeasti uuden kodin, mutta vanhemmat eläimet saattavat joutua odottamaan välillä pitkäänkin, jopa useita kuukausia. Erityisesti kissoista on suorastaan ylitarjontaa, niitä kun hylätään niin helposti.

Ns. turvallisinta on käyttää jotain järjestöä, mutta suoraan yksityiseltä ei-pennun ottaminen voi olla myös harkinnan arvoinen vaihtoehto. Tällöin pitää varautua siihen että lemmikillä saattaa olla jotain sairauksia tai rakenteellisia vikoja, joita ei ole vielä diagnosoitu. Lisäksi lemmikit ovat usein leikkaamattomia, rokottamattomia tai siruttamattomia, ja uuden omistajan täytyy huolehtia nämä asiat tarpeen mukaan kuntoon. Mikäli lemmikki ei ole käynyt moneen vuoteen (tai koskaan) eläinlääkärillä, jonkinlainen perusterveystarkastus voi olla järkevää.

Tahoja joista voi löytyä uutta kotia etsiviä lemmikkejä tai löytöeläimiä:

Maailmantuska-varoitus: lemmikkipalstoja selatessa voi tulla olo että haluaisit pelastaa kaikki maailman kotia etsivät lemmikit. </3

- Helsingin alueella Hesy 
- Suomen eläinsuojelyhdistys ja sen alueelliset jäsenyhdistykset (kattava lista löytyy linkin takaa) 
- Kodittomat
- Kodinvaihtajat
- Rotuyhdistykset ja kasvattajat (koskee lähinnä rotukoiria ja -kissoja)

Pienin varauksin myös:
- Tori.fi
- Erilaiset Facebook-ryhmät (parhaita yleensä tiettyyn eläinlajiin keskittyneet)

Muita tapoja auttaa on esimerkiksi kannatusjäseneksi tai eläinkummiksi liittyminen. Ylläolevien yhdistysten lisäksi kannattaa tsekata mm. nämä:

Eläinsuojelukeskus Tuulispää 
- Animalia
- Oikeutta Eläimille
- WWF

Huomisen ystävänpäivän hengessä: muista antaa ystäville rutistukset, olivat ne sitten pieniä tai isoja, ihmisiä tai eläimiä. <3

SHARE:

2 kommenttia

  1. Onpa Frans suloinen! Niin vain se elämä vie eteenpäin ja yllättääkin välillä, ihanaa kun annoit kanille kodin. Meillä on vanhempi kissa otettu 1.5v ja vei kyllä heti sydämeni. Jos joskus otamme vielä yhden lemmikin lisää niin otamme sen ehdottomasti jonkin yhdistyksen kautta. Entisenä lohjalaisena seuraan edelleen Lesyn (Lohjan eläinsuojeluyhdistys) kodittomia eläimiä ja haluaisin antaa kodin jokaiselle niistä. Nyt se ei ole mahdollista, mutta ehkä vielä joskus perheemme kasvaa yhdellä karvaisella kaverilla. Ihanaa ystävänpäivää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilia, samoin sinulle! <3 Mietin kanssa että mahdolliset tulevat lemmikit voisivat olla myöskin kodinvaihtajia, tulee itsellekin kivempi fiilis kun voi tarjota jollekin hyvän kodin vaikka kaikkia maailman eläimiä nyt ei voikaan pelastaa. Teidän kissat on kyl tosi kauniita! :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig