perjantai 3. marraskuuta 2017

PARHAAT VINKIT KAAMOKSEN TALTUTTAMISEEN


Olen niitä ihmisiä joiden olotilaan vuodenajoilla ja erityisesti valon määrällä on suuri vaikutus. Vähäinen valoisa aika tekee väsyneemmäksi ja ei tämä kellojen siirtäminenkään varsinaisesti auttanut asiaan. Pahin vaihe on juuri tässä marras–tammikuussa, varsinkaan jos ei ole lunta vaan ulkona tuntuu näkyvän koko ajan joko harmaan eri sävyjä tai sitten on säkkipimeää.

Lisäksi olen aikamoinen vilukissa, joten jatkuva palelu on pidemmän päälle rasittavaa ja alkaa sekin hiertää omaa hyvinvointia.. No tähän sentään auttaa pukeutuminen tiettyyn rajaan asti, ja pari talvea sitten Clasulta hankittu lämpöpatteri myös.

Kaamosväsymyksen päihittämiseen olen taas kokenut seuraavat keinot toimiviksi:

1)
Ihan ykkösjuttu on kirkasvalolamppu. Ideaalisti valo olisi päällä jo heti aamusta heräämisen jälkeen, mutta oma valoni on työpaikalla, joten laitan sen heti päälle kun saavun toimistolle. Pidän sitä aika kirkkaalla noin puoleen päivään asti, jonka jälkeen himmennän hieman tehoa ja annan lampun valaista iltapäivään asti. Illalla valoa ei kannata enää käyttää ettei se häiritse yöunia. Kirkasvalolamppuni on Innolux Tubo (saarni) joka on myös ihan kaunis design-esine itsessään, joten sitä katselee ihan mielellään työpisteen vieressä.

2)
D-vitamiinilisä. Syön yleensä syyskuun alusta huhtikuun loppuun suht voimakasta D3-vitamiinilisää (n. 2000 iu eli 50 mikrogrammaa). Tästä on saattanut olla apua myös siihen että sairastun hyvin harvoin flunssaan, tai jos sairastun niin se tulee lievänä ja menee nopeasti ohi.

3)
Lupa ottaa vähän iisimmin ja tehdä vähemmän. Välillä esim. on ihan ok viettää kokonainen päivä vilttiin kietoutuneena ja tuijottaa vaikka Netflixiä (Stranger Things 2 kuumottelis parhaillaan katselulistalla) tai esimerkiksi lukea rästiin jääneitä kirjoja.

4)
Tämän vastapainoksi ei parane hautautua liiaksi sinne sohvanpohjalle vaan pitää muistaa myös liikkua riittävästi. Itse en niin tykkää huidella tuolla ulkona kylmässä ja loskassa (toki jos sää on kirkas niin napakka ulkolenkki on myös erittäin jees), mutta esim. kahvakuulatreeni, juoksumatto tai jooga ovat sisäsiistejä ja helppoja tapoja liikkua myös talviaikaan. Jos sinulta ei löydy salijäsenyyttä, esim. Yogaia on kiva tapa treenailla myös kotona.

5)
Kun nyt kerta tulee kotoiltua enemmän, niin se on samalla hyvä syy kutsua kavereita kylään. Samalla voi kätevästi testailla myös uusia reseptejä (ja tulee myös siivottua kunnolla..). Kynttilät palamaan, hyvää ruokaa ja vaikka pari lasia viiniä/glögiä/yrttiteetä - avot!

6)
The ultimate hack on tietysti viikon tai kahden lomamatka jonnekin aurinkoiseen ja lämpimään, mutta tähän ei kaikilla ole välttämättä mahdollisuutta (eikä aina itsellänikään).

7)
Tuhdimpi ja mausteisempi ruoka. Vähän tavallista enemmän menee esim. perunaa ja riisiä, ja teen paljon erilaisia curryruokia, lämpimiä keittoja sekä uuni- ja pataruokia. Myöskin makeanhimo kasvaa itselläni kylmällä ilmalla suuremmaksi, joten tässä pitää vähän varoa ettei ala vetelemään erilaisia jälkkäreitä ja (raaka)suklaata kaksin käsin joka päivä. :D

Itse syön myös talviaikaan edelleen aamupalaksi kylmiä smootheja, vaikka välillä maistuukin paremmin lämmin puuro. Talvismootheihin käy hyvin vähän vahvemmat ja kirpeämmät maut, lisäksi kevyt mausteisuus sopii joihinkin kokonaisuuksiin. Yksi suosikkejani on tämä inkivääriä, kurkumaa, sitruunaa ja chiliä sisältävä smoothie, joka toimii samalla myös immuunivastetta vahvistavasti. Mukaan laitoin vähän persimonia, joka on parhaillaan sesongissa ja tuo smoothieen banaanin ohella hieman makeutta.

Antikaamos-smoothie (1 annos)

1 persimon
1 porkkana
1 appelsiinin mehu
1 rkl tyrnimarjoja
1/2 – 1 pakastettu banaani
1/2 rkl raastettua inkivääriä
1/2 rkl sitruunanmehua
1/2 tl kurkumaa
1/4 tl chilijauhetta

Kuori ja pilko porkkana pienemmäksi. Laita kaikki ainekset blenderiin ja aja sileäksi. Oma blenderini on sen verran tehokas, että se vetää porkkanan helposti täysin soseeksi, en osaa sanoa onnistuuko pienitehoisemmalla laitteella yhtä hyvin. Banaanin määrällä voit säädellä sitä, miten paksua ja makeaa smoothieta saat. Jos haluat smoothiesta juotavaa, banaania kannattaa laittaa hyvin vähän ja lisätä appelsiinimehun määrää. Koristele haluamallasi tavalla ja nauti!


PS. Mikäli sinulla on hyväksi todettuja vinkkejä niin kuulen niistä mielelläni! :)
SHARE:

2 kommenttia

  1. Noi on kyllä kaikki tosi hyviä vinkkejä :) Tuntuu että tää pimeä aika tulee aina tosi nopeesti eikä siihen ikinä ehdi kunnolla varautua! Tuo smoothie menee testiin, näyttää tosi herkulliselta ja ihanan värikkäältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tuntuu et syksyn nopeasti pimenevät illat pääsee aina yllättämään vaikka tietää niiden olevan tulossa! Toisaalta sit onneksi keväällä se valon määrän kasvu on yhtälailla nopeaa :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig