tiistai 21. marraskuuta 2017

OMENA-MUSTIKKA TATTARIBIRCHER & SUKLAA-TATTARIPUURO (V, GF)


Silmäilin tuossa yksi päivä hankkimani myslisekoituspakkauksen kylkeä hieman tarkemmin.
Sekoitus sisälsi erilaisia mm. pähkinöitä ja siemeniä, kookoslastuja, raakakaakaonibsejä ja muita tuttuja juttuja, mutta mikä kiinnitti huomioni oli se, että pakkauksessa puhuttiin aktivoiduista pähkinöistä ja siemenistä.

Mitäs ihmettä se tarkoittaa? No käytännössä aktivointi on vain toinen nimitys liottamiselle. Eli pähkinät ja siemenet liotetaan vedessä, ja sen jälkeen ne voidaan myös kuivata, vähän käyttötarkoituksesta riippuen.

Liottamalla pähkinöiden ja siementen luontainen itämisprosessi käynnistyy, joka aktivoi niiden entsyymejä ja tekee niistä ruoansulatukselle helpommin käsiteltäviä. Liottaminen myös kasvattaa pähkinöiden ja siementen vitamiini- ja mineraalipitoisuutta ja niiden ravinteet imeytyvät elimistöön paremmin.

Kuivattamalla pähkinöihin saadaan aikaan samanlainen rapsakkuus kuin paahtamalla (toki sillä erotuksella että paahtaminen puolestaan tuhoaa niitä ravinteita). Näitä voi periaatteessa valmistaa itsekin, mutta se melkein vaatii kuivurin hankkimista. 

Ehkä tämä on jo tuttua asiaa, mutta tiesitkö että myös mm. tattaria ja kvinoaa voi "aktivoida"? 

Testasin tähän tarkoitukseen tattarinjyviä (tai siemeniä, kumpia nyt ovatkaan), jotka usein maistuvat hieman tympeälle, vaikka ne huuhtelisi ja keittäisi huolellisesti. Liottamalla jyväsistä tuli kuitenkin yllättävänkin pehmeitä ja ikävä sivumaku katosi kokonaan!

Kun liotetut siemenet sekoittaa jogurtin kanssa, koostumus ja suuntuntuma on jopa hämmästyttävän puuromainen. Ja tämä bircher-tuorepuuroannos pitää nälkääkin todella hyvin.

Liotettua ja pehmennyttä tattaria voi käyttää myös sileän puuron yhtenä raaka-aineena. Luin netistä kokemuksista, joissa lopputulos oli jäänyt rakeiseksi, mutta ainakin oma Vitamixini selvisi kokeilusta hyvin ja sain aikaiseksi mukavan sileää suklaapuuroa, nam! Mutta en tosiaan tiedä miten vähempitehoinen laite suoriutuu hommasta. Ohessa kuitenkin molempien kulhojen ohje.


Omena-mustikka tattaribircher & suklaa-tattaripuuro (1 annos molempia)

1 dl tattarinjyviä
1 dl cashewpähkinöitä
1 dl auringonkukansiemeniä

Kulho 1
n. 1 dl jogurttia (käytin kookosjogurttia)
1 omena raastettuna
1 tl kanelia
1 rkl sitruunanmehua
1 tl raastettua inkivääriä
1 rkl kookosnektaria tai vastaavaa
1 dl mustikoita
1–2 rkl maapähkinävoita

Kulho 2
1/2 pakastettu banaani
1/2–1 dl kasvimaitoa (esim. kauramaito)
1–2 rkl raakakaakaojauhetta

n. 1 rkl kookosnektaria tai vastaavaa 
1 tl vaniljauutetta

Huom! Jos haluat vain yhden annoksen, laita likoamaan aineksista puolet, eli 1/2 dl tattaria, 1/2 dl pähkinöitä ja 1/2 dl siemeniä.

Mittaa tattarit, pähkinät ja siemet isohkoon astiaan ja kaada vettä päälle kunnes sisältö peittyy kunnolla. Astiassa kannattaa olla kasvuvaraa sillä pähkinät ja siemenet turpoavat jonkin verran liotuksen aikana. Laita likoamaan jääkaappiin yön yli. Huuhtele tämän jälkeen tattarit, pähkinät ja siemenet huolellisesti. 

Kulho 1: Sekoita n. puolet tattarista, pähkinöistä ja siemenistä omenan, jogurtin, mausteiden ja makeutuksen kanssa. Jos käytät pakastemustikoita, sulata mustikat. Pyörittele marjat bircherin sekaan. Viimeistele annos parilla lusikallisella pähkinävoita.

Kulho 2: Laita n. puolet tattarista, pähkinöistä ja siemenistä blenderiin muiden ainesten kanssa. Aja täydellä teholla kunnes seos on sileää, tähän menee luultavasti useampi minuutti. Laita aluksi vähän vähemmän nestettä, ja jos massa tuntuu liian jähmeältä, lisää sitä hieman. Kaakaojauhetta ja makeutusta kannattaa myös lisätä oman maun mukaan. Koristele haluamallasi tavalla ja nauti.

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig