perjantai 20. tammikuuta 2017

KAURAISET AAMUPALA/VÄLIPALAKEKSIT (GF, V)


Herkullisten keksien leipomisessa on vaaransa – niitä tulee helposti ohimennen naposteltua puolikin pellillistä yhden illan aikana. Tai en tiedä teistä muuta ainakin itselleni saattaa käydä näin.

Siksi kekseistä kannattaakin tehdä välillä tällaisia ruokaisampia ja ravinnerikkaampia versioita. Enkä nyt tarkoita että nämä ovat niin pahoja, ettei tee mieli syödä kuin yksi keksi päivässä. :D Maku on toki ns. rustiikkisempi ja ei niin makea, mutta keksit ovat myös yllättävän täyttäviä. Tykkäänkin pitää tämän tyyppisiä välipaloja (tai esim. patukoita, kuten nämä viikuna-kvinoapatukat) laukussa mukana torjumassa äkkinälkää ja siitä syntyvää infernaalista kiukkua.

Kekseihin uppoaa kauran lisäksi mm. porkkanaa ja kvinoaa, joten voidaan melkein puhua pienestä ateriasta. Näissä onkin kätevä hyödyntää edelliseltä aterialta mahdollisesti ylijäänyttä kvinoaa. Jos keität kvinoan keksejä varten, niin laita kattilaan 2 dl vettä ja 1 dl huuhdeltua kvinoaa, ja anna poreilla keskilämmöllä noin 15 minuuttia kannen alla, kunnes kvinoa on pehmennyt ja vesi haihtunut.

Kaura-porkkana-kvinoakeksit (n. 16–18 keksiä)

2 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
2 dl kaurajauhoa (valmista esim. blendaamalla kaurahiutaleita)
1/2 tl kanelia
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa

1 dl keitettyä kvinoaa
2 dl hienoksi raastettua porkkanaa

1 dl (maa)pähkinävoita
1/2 dl sulaa kookosöljyä
1 dl kookosnektaria (tai muuta nestemäistä makeutusta)
2 rkl pellanvansiemenrouhetta + 6 rkl vettä

1 dl pähkinöitä tai siemeniä (käytin kurpitsansiemeniä)
1 dl kuivattuja karpaloita (tai esim. rusinoita)

Sekoita pellavansiemenrouhe ja vesi, ja laita hetkeksi tekeytymään sivuun.

Sekoita keskenään kuivat aineet (jauhot ja mausteet). Sekoita joukkoon kvinoa ja porkkanaraaste.

Sekoita keskenään kosteat aineet (pähkinävoi, kookosöljy ja makeutus). Lisää joukkoon pellavansiemenrouheseos.

Lisää kosteat aineet kuivien sekaan, ja sekoita lopuksi joukkoon pähkinät/siemenet ja kuivatut karpalot.

Nostele taikinasta ruokalusikalla kekoja leivinpaperilla päällystetyn levyn päälle. Taputtele keot hieman litteämmäksi. Paista 175-asteessa n. 15–18 minuuttia, tai kunnes keksit alkavat saavat väriä. Anna jäähtyä hetki ja nauti.

Keksejä voi säilyttää jääkaapissa suljetussa rasiassa tai ne voi myös pakastaa.


Alkup. ohje Love & Lemons.
SHARE:

2 kommenttia

  1. Nämähän maistuva tosiaan ihan keksien asemasta, mutta ovat hieman terveellisempiä kuin perinteiset rasvaa ja vehnäjauhoja sisältävät keksit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jälkkärimäisiä keksejä kaipaava voi tosiaan hieman pettyä näitä haukatessaan, mutta terveellisempänä välipalana menevät oikein mainiosti. :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig