perjantai 28. lokakuuta 2016

LAKRITSI-SITRUUNARAAKAKAKKU (SUUPALOINA)


Jos totta puhutaan, olen ihan pikkuisen kyllästynyt raakakakkuihin. En siis tokikaan niiden syömiseen (esim. kahviloissa), vaan kotona valmistamiseen.

Yhteen raakakakkuun saattaa upota paljon hintavia raaka-aineita, ja valmis kakku on niin tuhti ettei sitä jaksa erkkikään yksin syödä. Kakkuja voi toki tehdä juhliin tai muihin illanistujaisiin missä on enemmän syöjiä, mutta näitä tilaisuuksia on omassa elämässäni loppujen lopuksi aika vähän (miksi!?).

Mutta sitten keksin että eihän sitä ole pakko tehdä kokonaista kakkua, vaan voin tehdä kakun pienempään astiaan ja leikata sen suupalan kokoisiksi ruuduiksi. Näin raaka-aineita menee vähemmän ja syötävää ei ole tolkuttomasti.

Hyvä suunnitelma, joka tosin päättyi siihen että raaka-aineita ei mennytkään juuri normaalia vähempää (koska tein sitten suhteessa hieman korkeamman kakun :D). Mutta saatte varmaan ajatuksesta kiinni.

Päädyin tekemään ihanan kirpeänsuolaista lakritsilla ja sitruunalla maustettua kakkua, ja koska halusin testata marmorointia, laitoin lakritsitäytettä huomattavasti vähemmän. Voit toki tehdä halutessasi täytteitä puolet ja puolet molempia makuja (ohjeessa: kerrosversio). Astiana käytin 12x16 kokoista rasiaa, josta tuli 12 pientä kakkupalaa.


Lakritsi-sitruunaraakakakkuset 

Pohja
2/3 dl mantelijauhoa
2/3 dl saksanpähkinöitä
n. 6 pehmeää (tuore)taatelia 
ripaus suolaa
halutessa: n. 1/2 tl lakritsijauhetta

Perusmassa
3 dl cashewpähkinöitä (liota etukäteen väh. 4h)
1 1/2 dl jähmeää kookoskermaa (jääkaapissa säilytetystä purkista)
n. 1/2 dl sulaa (neutraalinmakuista) kookosöljyä
n. 1/2 dl nestemäistä makeutusta (esim. kookosnektaria tai ei-vegaanit hunajaa)
halutessa: n. 1/2 tl vaniljauutetta

Sitruunakerros
useampi rkl sitruunanmehua
halutessa: ripaus kurkumaa väriksi

Lakritsikerros
lakritsijauhetta
ripaus suolaa

Jauhe mantelijauhe, pähkinät, taatelit ja mausteet esim. monitoimikoneella tai sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Pienet sattumat eivät haittaa. Massan pitäisi olla pehmeää ja muotoiltavissa, mutta ei liian tahmeaa.

Jos käytät neliskulmaista astiaa, vuoraa se leivinpaperilla tai foliolla. Painele pohjamassa astiaan.

Aja perusmassan ainekset blenderillä täysin sileäksi. Blenderin tehoista riippuen tähän voi mennä hetki. Pidä taukoja ja kaavi esim. lusikalla massaa reunoilta alas, tai jos sinulla on tampperi käytä sitä apuna. Jos massa tuntuu liian jähmeältä, sekaan voi laittaa tilkan vettä. Maista että makeutusta on riittävästi omaan makuusi. Marmorointia ajatellen hyvä massa on pehmeää, mutta ei täysin juoksevaa.

Ota noin desi massaa erikseen sivuun (kerrosversio: ota puolet massasta sivuun). Lisää blenderissä olevaan seokseen sitruunanmehua ja halutessa kurkumaa ja blendaa nopeasti sekaisin. Maista ja säädä makuja tarvittaessa, sitruuna saa maistua kunnolla. Kaada massa pohjan päälle (kerrosversio: laita astia hetkeksi viileään jähmettymään).

Sekoita sivuun otettuun massaan maun mukaan lakritsijauhetta ja hieman suolaa, lakritsijauhetta kannattaa laittaa ihan reilusti. Muista jälleen maistella että olet tyytyväinen makuun. Nostele lakritsimassa lusikalla keoiksi sitruunakerroksen päälle ja pyörittele tikulla marmorointikuvio (kerrosversio: kaada lakritsimassa hieman jähmettyneen sitruunamassan päälle).

Laita kakku pakkaseen jähmettymään noin tunniksi. Nosta folion tai leivinpaperin avulla rasiasta ulos ja leikkaa paloiksi. Säilytä viileässä.

SHARE:

12 kommenttia

  1. Siis sä teit just sen, mistä oon tietoisesti ja tietämättänikin haaveillut! Sitruuna-laku <3 Paras tavallinen juustokakku, jota oon syönyt oli tolla yhdistelmällä ja nyt vielä raakakakku! En ehkä kestä, tätä on ihan pakko tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No täähän osui sit hyvään saumaan :) Sitruuna-laku(tavis)juustokakkukin kuulostaa kyllä hyvälle!

      Poista
  2. Ou jee, mikä ihanuus! Nyt en oo hetkeen tehnyt raakakakkua, mutta tähän tekee mieli tarttua heti. Ohjekin on mukavan simppeli ja taitaa raaka-aineetkin löytyä aika lailla kaapista. Sitruuna ja lakritsi on niin loistava makuyhdistelemä, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäsin kanssa tosi paljon kirpeän sitruunan ja suolaisen lakritsin yhdistelmästä, pitää tehdä toistekin :)

      Poista
  3. Kurkuma tuo kyllä mukavan värin raakakakkuun. Mulla on herännyt kanssa vastaavia fiiliksiä raakakkujen teon kanssa, että ei niitä saa oikein koskaan kokonaan syötyä. Harvemmin niitä voi enempää edes pienentää. Jos aineita pitäisi laitella niin pienissä osissa ettei niiden laskemisestakaan tule mitään, menee koko kakun maku parhaimmillaan ihan pieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen usein vienyt kakkuja töihin, mutta tällä hetkellä työyhteisö on sen verran häilyvä että toimistolla saattaa olla jonain päivinä vain pari henkeä, niin ei sekään aina oikein toimi. :D Tuo on kyllä totta, että raaka-aineita pienentäessä saattaa määriin tulla virhearviointeja, ja toisaalta tosi pienten massojen työstäminen esim.blenderillä on vähän hankalaa, eli siinäkin mielessä olis parempi tehdä niitä normaalikokoisia kakkuja.

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos Siiri! Ihan kivasti onnistui tuo marmorointi vaikka en ole hirveästi sitä harjoitellut :)

      Poista
  5. Oi miten nättejä! Hyvä ohje!

    VastaaPoista
  6. No nyt on kakku pakastimessa, ei kyllä onnistunut marmorointi noin kauniisti kun sulla! Eikä kyllä väritkään. Vai hämääkö kuva :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurkumalla pitäis saada kyllä kaunis sitruunankeltainen.. Tosin mausteiden välillä on laatueroja, ja esim. pigmentin määrään vaikuttaa sekin miten tuoretta mauste on. Toivottavasti tulee edes hyvänmakuinen kakku jos ei maailman kaunein ole :D

      Poista

Blogger Template Created by pipdig