tiistai 19. huhtikuuta 2016

MAHTAVA LAKRITSI-SUKLAA MUTAKAKKU (VILJATON)


No nyt! Överihyvää suklaakakkua lakritsilla maustettuna, what's no to like.

Sydämeni kuuluu taivaalliselle suklaakakulle (ja sen monille varitaatioille), mutta on siellä tilaa myös vähän perinteisemmille uunissa käyneille suklaakakuille. Välillä kun tekee mieli nimenomaan sellaista mutakakkumaista herkkupalaa, joka on reunoilta pehmeää mutta kiinteää, ja keskeltä tahmaista, melkein valuvaa suklaakakkua.. drool.


Idea lakritsin ja suklaakakun yhdistämiseen on alunperin kauniista Glorian Ruoka & Viini -lehden 100 Parasta keittokirjasta, mutta päädyin muokkaamaan ohjetta lopulta jonkin verran. Alkuperäiseen ohjeeseen meni 4 dl tomusokeria, itse laitoin 2 dl kookossokeria ja se on siinä ja siinä olisko kannattanut vielä 1/2 desiä vähentää. Alkuperäinen ohje sopii siis supermakean ystäville, tämä omani on vähän hillitympi (mutta ei liikaa).

Lakritsin ja suolan ystävänä sen sijaan tuplasin kyseisten ainesten määrät. Lakritsia olisi voinut oikeastaan laittaa vielä kolmannenkin ruokalusikallisen. Lakritsijauheissa on muuten merkkien välillä aika paljon eroa voimakkuudessa (ja värissä myös), se kannattaa ottaa huomioon. Itselläni esimerkiksi on ruskeanruskeaa ja mustanruskeaa lakritsijauhetta, näistä ensimmäinen on hieman miedomman makuinen.

Päälle laitoin kookoskermavaahtoa ja raakasalmiakkipalloja . Sanoisin (ja muut kakkua maistaneet sanoisivat myös) että aika hiton hyvää!


Lakritsi-suklaakakku (ø 20 cm)

200 g mahd. tumma suklaata (käytin 72% xylitolilla makeutettua)
100 g voita
4 (luomu)munaa
2 dl kookossokeria 
1 rkl perunajauhoa tai maissitärkkelystä
2–3 rkl lakritsijauhetta
n. 1/2 tl suolaa

öljyä/voita
mantelijauhoa

Pinnoita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperia, voitele vuoka ja ripottele reunoille ja pohjalle esimerkiksi mantelijauhoa.

Sulata suklaa ja voi varovasti keskenään ja laita sivuun viilenemään.

Erottele munat. Vatkaa valkuainen omassa astiassa kovaksi vaahdoksi, ja sen jälkeen keltuainen ja kookossokeri keskenään vaahdoksi.

Sekoita perunajauho, lakritsijauhe ja suola keskenään, ja siivilöi keltuaisvaahtoon. Sekoita joukkoon suklaa+voisulaseos. Kääntele taikinaan lopuksi valkuaisvaahto.

Paista 180-asteessa n. 20 minuuttia. Kakku jää keskeltä vähän hyllyväksi mutta se ei haittaa. Laita kakku vähintään kahdeksi tunniksi jääkaappiin. Pidempään viileässä pidettynä kakku jähmettyy myös keskeltä kunnolla ja sitä on helpompi leikata.

Koristele esim. vaniljalla maustetulla ja kevyesti hunajalla makeutetulla kookoskermavaahdolla, ja vaikka salmiakkiraakapalloilla (linkki ohjeeseen ylempänä).


PS. Maidottomille: voin voi korvata gheellä (jos se sopii) tai mahdollisesti myös kookosöljyllä. Jos etsit täysin maidottomana (ja sokeritonta) testattua ohjetta niin nämä paleo-browniet ovat myös aikas hyviä. ;)
SHARE:

6 kommenttia

  1. heippa ! mitäs luulet, kun tohon pitää kumminki sulattaa suklaata, että jos siin käyttäis sulaa raakasuklaata? siis et lähtis tekee perusohjeella suklaata ja vaan jättäis sen nestemäiseen muotoon ja lisäis siihen vielä voita. (syntisen kuulosta). mä oon kans vuosia sitte tehny sillä glorian ohjeella tätä, oli kyl aikamoinen pläjäys, tosin oma lakritsijauhe tais olla liian mietoa ku ei juuri maistunu. aattelin tehä täl sun variaatiolla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Joo no miksei se periaattees vois toimiakin, saapa ainakin säädettyä sen vahvuista suklaata mistä itse tykkää. :) Ainoa mitä mietin että itsetehty raakasuklaa on yleensä aika paljon pehmeämpää kuin kaupan suklaat, että lopputulos voi jäädä entistä tahmeammaksi (?) Toki myös raakasuklaan terveysominaisuudet vähän katoaa kuumentaessa, mutta jos se ei haittaa, niin kokeile ihmeessä! Ja kerro sit miten kävi :)

      Poista
  2. vois kyllä kokeilla. lopputuloksen koostumuksella ei oo niin väliä, ku ei mee mihkää muualle ku kotio. :D voishan siihen vippaa vaik vähä kookosjauhoa kosteutta imemään. tuli vaan mieleen ku ei viitteis ostaa suklaata ku on tekotarpeita muuten kotosalla. tekis vaan mieli pitkästä aikaa muutaku raakakakkua x) jos jaksais illalla tehä. :D raportoin kyl mitä siit tuli sit jos on tullakseen x)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ja ja jos jää erittäin tahmaiseksi niin sellainen kakku menis kyl hyvin vaikka jäätelön kans ^_^

      Poista
  3. Moikka,
    en löytänyt kaupasta kookossokeria, kävisikö tähän myös tavallinen sokeri? :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, voit toki ihan hyvin käyttää tavallistakin sokeria. Luulisi että ainakin noista kaikista isommista ruokakaupoista löytyisi nykyään kookossokeria, suosittelen hankkimaan jos löydät, siinä on ihana paahteinen maku (ja eikä ole ihan niin prosessoitu tuote). :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig