keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

AASIALAISTYYPPINEN SIITAKE-TOMAATTIKEITTO (V)


Olen hyvin onnekas ja en yleensä koskaan sairasta flunssaa. Valitettavasti useamman vuoden flunssaton putki katkesi viime viikolla. Ruokabloggaajan pahin vihollinen onkin niin jäätävä räkätauti, että mikään ei oikein maistu yhtään millekään. Yritä siinä sitten tehdä reseptiikkaa. :)

No, tulisuudesta on sentään mahdollista tehdä jotain aistihavaintoja, joten näihin olotiloihin sopii oikein hyvin mausteinen keitto. Inspiraatio tähän syntyi Vegetarian Living -lehden portobellokeitosta nimeltä The Hangover Soup. Jatkokehittelin ohjetta hieman enemmän aasian suuntaan ja nimesin sen Tukkoisen Olon Raikastaja -keitoksi.

Chilikastikkeena voi käyttää tässä mitä vaan omaa suosikkia, esimerkiksi srirachaa. Kastiketta määrää kannattaa lisätä oman maun ja chilinsietokyvyn mukaan.


Mausteinen siitake-tomaattikeitto (vegaaninen, 2 annosta)

n. 10 terttutomaattia (tai kirsikkatomaatteja)
chilikastiketta + suolaa + pippuria

maustekastike
2 rkl vettä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl oliiviöljyä
2 tl makeutusta (ei-vegaanit esim. hunajaa)
2 tl tulista chilikastiketta (tai enemmän)
1 tl omenaviinietikkaa

1 pieni sipuli
6 dl vettä + kasvisfondia, tai kasvislientä
100 g siitakesieniä (yksi rasiallinen)
2 dl esikypsennettyjä papuja (itse käytin mustasilmäpapuja)
100 g sokeriherneitä

tuoretta korianteria
limelohkoja

Laita tomaatit uuniastiaan ja ripottele päälle hieman öljyä, chilikastiketta ja suolaa. Paahda 200-asteessa n. 10–15 minuuttia.

Pilko sipuli pieneksi ja kuullota kattilassa maustekastikkeen ainesten kanssa matalalla lämmöllä, kunnes sipuli on kunnolla pehmentynyt (n. 10 min).

Lisää viipaloidut siitakesienet, paista n. minuutin ajan, ja lisää vesi + fondi (tai kasvisliemi). Anna poreilla matalalla lämmöllä n. vartin. Lisää lopuksi pavut ja sokeriherneet muutamaksi minuutiksi, niin että ne kunnolla kuumenevat. Tsekkaa maut ja lisää suolaa, chiliä tai muita mausteita tarvittaessa.

Kauho keitto kulhoihin, lisää tomaatit, ja ripottele päälle hienonnettua korianteria. Tarjoile limenviipaleen kanssa.

SHARE:

2 kommenttia

  1. Hyvältä näyttää! Siitakesienistä tulee kyllä upean aromikas maku keittoihin ja kastikkeisiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, siitakesienet on mahtavia! Ja esim. Pirkalta saa nykyään kotimaisia luomusieniä. *peukku*

      Poista

Blogger Template Created by pipdig