maanantai 4. tammikuuta 2016

PERUNAA, PARSAKAALIA & PORKKANA-PÄHKINÄVOIKASTIKETTA + ARVONTA


Hyvää tammikuun alkua!

Tänä vuonna vuoteni ei vaihtunut ruokavalioon liittyvien (tai muidenkaan) lupausten kanssa, kolme vuotta sitten tehty linjaukset (viljattomuus, tai oikeastaan luontainen gluteenittomuus nykyisin, plus valkoisen sokerin välttely) ovat hyväksi koettuja ja näillä voidaan jatkaa.

Yhden haasteen tosin heitin itselleni. Se ei ole vegaanihaaste, mutta hieman sinne päin – ajattelin nimittäin tutustua oluthiivaan (vai mikä ravintohiiva se on) ja valmistaa itse vegaanista juustoa! Tämä on itselleni täysin uutta ja tuntematonta, jopa hieman ennakkoluulojen sävyttämää aluetta ravinnon saralta. Mutta ennakkoluulot on tehty voitettaviksi, ehkäpä siinä on sitten teemaa tälle vuodelle. :)

Aloitetaan uusi blogivuosi kuitenkin vegaanihaasteeseen sopivalla reseptillä. Ja arvonnalla, mutta siitä enemmän postauksen lopussa.

Ostin joulukuussa herkullisen This Rawsome Vegan Life -blogin Emily Von Euw:n upouuden ruokakirjan. Testasin ohjetta johon tuli paahdettua perunaa (bataatti sopisi tähän myös hyvin), parsakaalia ja todella hyvää (ja mahtavan väristä) porkkana-pähkinävoikastiketta. Sanoisin että just sellaista kätevää kasvisarkiruokaa, missä ei raaka-aineiden käsittelyyn mene tuhottomasti aikaa, mutta lopputulos ei toisaalta ole ihan tylsä. Ja jos paahdat perunat ohuina suikaleina ne maistuvat melkein sipseiltä!


Perunaa, parsakaalia ja porkkana-pähkinävoikastiketta (n. 1 annos)

3–4 keskikokoista perunaa
1 pienehkö parsakaali
siemeniä (esim. kurpitsan- ja/tai auringonkukansiemeniä)

Kastike
2 porkkanaa
2 tl kurkumaa
ripaus suolaa
2–3 rkl pähkinävoita (esim. maapähkinävoi tai cashewvoi)
pari rkl vettä

Pese perunat hyvin, tai vaihtoehtoisesti kuori ne. Siivuta n. puolen sentin viipaleiksi. Levitä siivut leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille ja ripottele päälle hieman öljyä + suolaa. Paahda 180-asteessa n. 20 minuuttia, kunnes ovat täysin kypsyneitä ja hieman ruskistuneita (pohjapuoli ruskistuu enemmän).

Leikkaa parsakaali pienemmiksi paloiksi ja höyrytä n. 5 minuuttia, varo ylikypsentämästä. Vaihtoehtoisesti voit laittaa parsakaalit perunoiden kanssa uuniin (erilliselle pellille) ja paahtaa kypsiksi (menee n. 20 min).

Leikkaa (raa'at) porkkanat pienemmiksi paloiksi. Valmista kastike soseuttamalla ainekset tasaiseksi tahnaksi esim. monitoimikoneessa. Säädä kastikeen paksuutta veden avulla.

Lusikoi kastike paahdettujen perunoiden ja höyrytetyn parsakaalin kanssa, ja ripottele päälle pari rkl siemeniä. Itse laitoin lisäksi vielä korianterisilppua.


ARVONTA:

Alkaneen vuoden kunniaksi arvon yhden kappaleen The Rawsome Vegan Cookbook -kirjaa.

Kirjan reseptit eivät tosiaan ole täysin raakaa, vaan sisältö on n. 50% raakaruokia ja 50% lämpimiä ruokia. Kaikki vegaanista ja gluteenitonta, ja siis suolaista ruokaa, ei makeita herkkuja. Kirjan ohjeet ovat pääosin helppoja, nopeita ja yksinkertaisia. Joissain raakaruoissa käytetään kuivuria, mutta uunilla pärjää myös hyvin.

Kirja on luonnollisesti englanniksi, mutta yksiköt on käännetty myös millilitroiksi ja grammoiksi. Kirjassa ei ole hirveästi mitään eksoottisia raaka-aineita, aika paljon käytetyn jamssin voi hyvin korvata esim. bataatilla tai perunalla.

Osallistu arvontaan kommentoimalla aiotko tehdä tänä vuonna muutoksia ruokavalioosi, ja jos aiot niin minkälaisia. Arvonta on voimassa tämän viikon sunnuntaihin (10.1.) asti. Onnea arvontaan!

Edit: muistutan vielä anonyymeja kommentoijia että laittakaa mailiosoite, niin mahdollisen voittajan saa nopeammin kiinni, kiitos! :)

Edit2: Arvonnan voitti Jenna Hanski, onnea!
SHARE:

64 kommenttia

  1. Kyllä aion tehdä. Aloitin kuntoprojektin ja 20 kiloa pitäisi saada pois myös. Kaikki herkut lähti veks ja olen siirtynyt vähähiilihydraattisempaan ruokavalioon, lisännyt kasviksia yms. kaljukeiju@gmail.com

    VastaaPoista
  2. En mitään lupauksia ole tehnyt, mutta aijon yrittää jatkossa panostaa entistä enemmän kasvisruokaan ja luomuun sekä testailla erilaisia mehuja joululahjaksi saamallani mehustimella :)

    VastaaPoista
  3. Aion lisätä kasvisruokien osuutta ja vähentää sokerin käyttöä.

    VastaaPoista
  4. Ei sen enempää ja vähempää kuin sokeriton vuosi :) Joissain asioissa ehdottomuus on ainoa tapa hyvän olon saavuttamiseen ja mulla se lukemattomien epäonnisten rajoitusyritysten jälkeen näyttää olevan sokeri.

    Mutta nam, kuulostaapa tuo resepti hyvältä!
    mytty83@gmail.com

    VastaaPoista
  5. Samalla linjalla mennään kuin muutama vuosi on menty, eli sopivasti raakaruokaa, paljon marjoja ja kasviksia, kasvisruokaa (kalan sallin pienissä määrin), gluteenitonta ja sokeritonta suosien. Yksi herkkupäivä viikossa, niin ei pääse himo sokeriin ylitsepääsemättömäksi ;).

    Kiitos paljon tästä blogista! Olen montaa reseptiä kokeillut ja modannut. Toimii :).

    VastaaPoista
  6. Sokeriton linja jatkukoon. Kasvisten käyttöä pitäisi monipuolistaa ja lisätä. :)
    Ja ylläolevaa reseptiä pitää kyllä kokeilla!

    VastaaPoista
  7. Hyvänmakuisesta ja terveellisestä ruoasta olen ollut kiinnostunut jo vuosia, sillä linjalla edelleen mennään :) Kunnon lounaisiin panostaminen voisi olla yksi tavoite.

    - Emilia, emirembegal (at) gmail.com

    VastaaPoista
  8. Voi kun kuulostaa ja näyttää hyvältä! Olen kasvissyöjä, mutta voisin kyllä ehdottomasti syödä vieläkin terveellisemminkin ja jättää herkkuja vähemmälle :)
    ameliarose211@gmail.com

    VastaaPoista
  9. En tehnyt mitään lupauksia, mutta sallivampi ote ruokailuun terveessä määrin olisi hyvä saavuttaa. :) oonasallamaaria@gmail.com

    VastaaPoista
  10. Kyllä aion! Lopettaa/vähentää huomattavasti valkoisen sokerin käyttöä. Puoli vuotta jo menty gluteenittomalla ruokavaliolla selittämättömien vatsaoireiden vuoksi ja olo on erittäin hyvä :)

    VastaaPoista
  11. Aiiiii kuinka ihanan näköinen annos! Tuo kirja sopisi erinomaisesti ruokakirjakokoelmaani, joten osallistun arvontaan! veikeaverso@gmail.com
    Tammikuuni on jälleen sokeriton, valkojauhoton, sipsitön ja kaljatonkin :D Eli monet turhat jutut jäävät nyt ainakin hetkeksi pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi sipsitön/nachoton/popcorniton vois tehdä mulle tiukkaa! :D

      Poista
  12. Nam! Kiitos reseptistä, menee ehdottomasti kokeiluun. Kirja tulisi oikein hyvään saumaan, sillä olen tarkentamassa ruokavaliotani lisää hyvän olon suuntaan. Olen ollut 3,5 vuotta "paleoish" ruokavaliolla - nykyisin lähinnä gluteeniton ja maidoton. Tässä välissä ollut kaikenlaista ja nyt suuntaviivana hyvä olo antaen kehon valita syötävä. Liikoja nipottamatta. :) "What would someone who loves themselves do?"

    VastaaPoista
  13. Aijon tehdä muutoksia! Tänä vuonna alkaa matkani kohti vegaanista ruokavaliota, muutos kerrallaan, ensimmäisenä aijon luopua maitotuotteista ja vähentää lihaa :)

    millazz.p@gmail.com

    VastaaPoista
  14. Jatkan maitotuotteiden ja sokerin käytön vähentämistä.

    Lauraa.lin@hotmail.com

    VastaaPoista
  15. Mitään hirveen kummallista en aio tehdä. Vanhalla hyvällä mennään. Vettä olen tosin päättänyt juoda enemmän

    Helip

    Salo.heli@hotmail.fi

    VastaaPoista
  16. Operaatio maidon vähentäminen on meneillään. Teen kanssa olen nyt juonut makeuttamatonta mantelijuomaa, toimii erinomaisesti! Olen myös opetellut tekemään uusia kasvisruokia.

    VastaaPoista
  17. Ajattelin gluteenitonta ruokavaliota. Olen huomannut todella hyväksi, kun ärtyvästä suolesta kärsin. Muutenkin koitan syödä omalle suolistolle sopivia tuotteita.
    taru.e.a.tukiainen@hotmail.fi

    VastaaPoista
  18. Siirryin jo viime vuoden puolella enemmän kasvisruokiin ja ajattelin tänä vuonna jatkaa siihen panostamista vaikka ihan vegaaniksi tuskin ryhdyn. kata10.11@hotmail.com

    VastaaPoista
  19. Onhan niitä parantamisen paikkoja. Syön vielä munia, kalaa ja himpun verran maitotuotteita, mutta yritän vähentää niistäkin. Vegaanihaasteen otin osittain vastaan, lähinnä tarkastelen nyt, miten vaikeaksi menisi, kun on viljaton. Tulen ainakin lisäämään kasvispainoitteista ruokaa ja opettelen taas kokkaamaan itse ruokaa enemmän satokauden ja lähiruoan huomioiden.
    talviuninalle(at)gmail.com

    VastaaPoista
  20. Aion vähentää valkoisen sokerin minimiin ja kokeilla rohkeammin uusia kasviksia :) essi.porkka@gmail.com

    VastaaPoista
  21. olen vegaani ja urheilija, mutta aion syödä energiatiiviimmin ja useammin :)

    VastaaPoista
  22. En muuta mitään radikaalisti. Syön sellaista ruokaa, josta tulee henkisesti ja fyysisesti hyvä olo. Tämä yleensä tarkoittaa kasvisvoittoista ja monipuolista ruokaa :-)

    Sara.murmann@hotmail.com

    VastaaPoista
  23. Mitään suurempia muutoksia en aio tehdä. Aion syödä sellaista ruokaa jota tekee mieli ja josta kroppakin tykkää:) pyrin kuitenkin elämään yhä vegaanisemmin ja suosimaan enemmän luomua!

    helena.rautakoski@gmail.com

    VastaaPoista
  24. Mun lupaus itselleni on hiukan erilainen mutta itselleni tarpeellinen. Yritän opetella pureskelemaan ruoan huolellisesti. Niin usein tulee vaan hotkittua joten tähän täytyy keskittyä että tulee tavaksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä onkin muuten aika hyvä huomio, tässä olisi parannettavaa myös minulla.

      Poista
  25. Kyllä teen muutoksia, pienennän annoskokoja, ja kevennän ja järkevöitän syömistäni. Kiloja on saatava tippumaan, joten ylimääräiset herkutkin jätän lähes kokonaan pois.

    netteri@gmail.com

    VastaaPoista
  26. Jatkan samoilla linjoilla kuin viime vuonna, eli vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Tarkoitus tänä vuonna on tutustua lisää erilaisiin kasviksiin, eikä jumittaa aina samoissa :)

    tiinatsi@hotmail.com

    VastaaPoista
  27. En lupaa isoja muutoksia, enkä näe niille juuri nyt tarvettakaan, mutta tilanne toki voi muuttua :) Vähän vähemmän herkkuja ja säästeliämpää elämää. Ehkä enemmän mehusutusta ja entistäkin vähemmän prosessoitua ruokaa.
    teeasi(at)gmail.com

    VastaaPoista
  28. Tää olisi ihan loisto-opus, sillä uuden vuoden "lupauksena" minulla on aikomus laajentaa arkiruokien (lounaiden ja päivällisten) repertuaaria. Liian usein kuin jumittuu niihin samoihin, jo tuttuihin kokkailuihin, ja samaa safkaa tulee syötyä sitten aika usein.
    riikka.s.turunen a gmail.com

    VastaaPoista
  29. Enpä taida tehdä mitään sen kummempia muutoksia... ;)

    VastaaPoista
  30. Olen ollut nyt reilun kuukauden ns. eliminaatioruokavaliolla ja sen myötä olen oivaltanut merkittäviä asioita siitä, mitä minun kannattaa syödä pitääkseni suolistoni kunnossa. Aion siis ottaa tästä ns.parhaat palat päältä ja kovasti toivon voivani palauttaa rakastamani kauran takaisin. Hankintalistalla on myös monitoimikone jolla pystyn tekemään kaikkia ihania ruokia, kuten tässäkin ohjeessa tuo porkkanakastike.

    VastaaPoista
  31. Muutoksia ei sinällään tarvitse tehdä, mutta hiukan tiukempaa kuria voisi pitää, tulee vähän liikaa herkuttelupäiviä viikkoon ;)

    VastaaPoista
  32. Tarvetta ruokailutottumusten muutokseen ei ole, mutta voisin kokeilla enemmän uusia reseptejä. Nälkäisenä tulee koottua nopeasti valmistuvia ruokaisia salaatteja joka on aina hyvä vaihtoehto, mutta voisi ennakoida nälkää jo hiukan etukäteen tai tehdä ruokaa valmiiksi jopa edellisenä päivänä. Keitot on siinä hyvä vaihtoehto, sillä usein ne ovat parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä ja on helppo lämmittää kattilassa pienempi satsi. Muiden ruokien lämmitys tuottaa välillä päänvaivaa, jos ei halua käyttää mikroa. Usein syönkin seuraavana päivänä ruoan kylmänä, mutta näin talvipakkasilla tekee usein mieli lämmintä. Olen ratkaissut asian välillä niin, että juon lämmintä teetä kylmän ruoan kanssa. Olen seurannut This Rawsome Vegan Life -blogia jo pitkään ja tykkään tosi paljon Emilyn resepteistä. Tämä olisi toivekirja hyvää ruokaa diggailevan semiraakailijan hyllyyn!! jonna@indictus.com

    VastaaPoista
  33. Perusrunko on ruokavaliossani hyvällä mallilla, mutta pientä viilausta toki tuli luvattua :) Eli TURHAT pois, mahdollisimman puhdasta ja ravintorikasta ruokaa. Ei varsinaista dieettiä, mutta fiksuja valintoja :)

    VastaaPoista
  34. Suunnitelmissa on lihan vähentäminen ja papujen, linssien yms. käytön opettelua. Ainahan sitä saisi sokeriakin vähentää ja opetella monipuolisia arkiruokia :) rusinasoppa@hotmail.com

    VastaaPoista
  35. Vegaaniruokaan siirryin jo viime vuoden puolella mutta lupaus on enemmän raakaruokaa ja vähintään yksi uusi vegeresepti kokeiltava viikossa!
    Sofiasiren@hotmail.com

    VastaaPoista
  36. En oikeastaan ole ajatellut mitään sen suurempia muutoksia tehdä. Lähinnä yritän jatkaa punaisen lihan ja kanan välttelyä ja yrittää nimenomaan siksi, että mulla on ollut hieman ongelmia korvaavien ruokien kanssa mun todellä herkän vatsan kanssa. Mutta katsellaan ja jatketaan uusien mahdollisuuksien etsimistä :) Muutoksia ei siis juurikaan ole tiedossa, sillä suurimmat sellaiset on tehty jo aiemmin. Alkoholin käyttöä meinasin kyllä hiukan vähentää, vaikkei se tähänkään asti ole kovin suuressa roolissa elämässäni ollut :)

    zzzzippie@gmail.com

    VastaaPoista
  37. Minulla alkoi nyt sokeriton ja vehnätön ruokavalio. Katsotaan kuinka kauan pysyn ruodussa, mutta ihanasta keittokirjasta olisi varmaan hyötyä ;-) chantalfin2013(at)yahoo.com.

    VastaaPoista
  38. Ruokavalioon en tee nyt muutoksia, olen ollut päälle vuoden vegaanina ja tässä ajattelin pysyä. Vuoden lopussa tuli kyllä ehkä herkuteltua, niin terveellisempi ruokavalio on nyt ohjelmassa. cashew@hotmail.fi

    VastaaPoista
  39. Aion tänä vuonna opetella syömään tarpeeksi, varsinkin hiilareita, jotta saisin painoa nostettua ja massaa lisättyä. Myös herkkuja ajattelin sallia itselleni enemmän, eli aika vastakkaisella linjalla mennään kun mitä useimmat ruokavalion muuttajat :-D Sitten kun ruokaa tulee syötyä tarpeeksi, haluun pikkuhiljaa siirtyä kasvispainnotteiseen ruokavalioon.

    katariina.alasentie@live.com

    VastaaPoista
  40. En usko että kovin suuria muutoksia teen ruokavaliooni, mutta kiinnostaisi tutkia ja kokeilla ayervada-ruokavaliota ainakin hetki. Kaisajohannatuominen@gmail.com

    VastaaPoista
  41. Jep, aion jatkaa entisellä linjalla; muokkaan ruokavaliotani hitaasti (mutta varmasti) parempaan suuntaan. En tee liikaa muutoksia kerralla enkä vaadi itseltäni täydellisyyttä.

    VastaaPoista
  42. Päätin siirtyä vegaaniseen ruokavalioon syksyllä ja näin on kyllä ollut tosi hyvä. Yritän kuitenkin lisätä vihreiden vihanneksien määrää ruokavaliossani, niitä tulee syötyä liian vähän! jenna.hanski@gmail.com

    VastaaPoista
  43. Aion tehdä hitaita muutoksia. :) Karkit ovat jääneet jo pois, alkuvuodesta on vuorossa muut sokerit.

    hippohiiri at gmail.com

    VastaaPoista
  44. Ruokavalioni on pääosin terveellinen, mutta tavoitteeni tälle vuodelle olisi lisätä vihannesten määrää ruokavaliossani! Yritän myös pikkuhiljaa mennä vegaaniin suuntaan, nyt pidänkin viikon kokeilua vegaanilla ruokavaliolla. Tähän asti on mennyt erinomaisesti!

    VastaaPoista
  45. Yritän käyttää enemmän lähiseudun kasviksia ruoanlaitossani. Kirjasta saisi varmaan hyviä vihjeitä miten?
    karhuoja@gmail.com

    VastaaPoista
  46. Pyrin kokkaamaan käyttäen enemmän kasviksia.
    vaatehuttuja(@)gmail.com

    VastaaPoista
  47. Ryhdyin viime keväänä vegaaniksi ja samaan aikaan sokeriherkkujen syönti loppui lähes kokonaan. Olen ollut ruokavaliooni tyytyväinen ja suuria muutoksia en tänä vuonna aio tehdä, hampurilaisia tulen luultavasti syömään viime vuotta enemmän sillä sain vähän aikaa sitten lahjaksi Planeetan parhaat vegepurilaiset-kirjan!

    -Olga
    olgasofia@suomi24.fi

    VastaaPoista
  48. Syön jo nyt omasta mielestäni tosi terveellisesti mutta ajattelin vähentää lihan lihan syöntiä vielä enemmän. AiOn pitää 2-3 kasvispäivää viikossa. Tuo kirja olisi kyllä mukavalisä keittokirja kokoelmaan :)

    VastaaPoista
  49. Mukana arvonnassa!:) Innostuin noin vuosi sitten kasvisruoasta ja viime vuoden aikana luin paljon aiheesta sekä rupesin enemmän kokeilemaan kasvisruokia. Tänä vuonna aion ainakin lisätä kasvisruokapäiviä. Seuraava askel olisikin sitten oppia leipomaan terveellisemmin, sillä haluaisin vähentää valkoisen sokerin käyttöä.

    VastaaPoista
  50. Aion jatkaa samalla linjalla kuin aiemminkin. Tuntuu, että viime vuoden aikana opin syömään säännöllisesti ja herkuttelemaan kohtuudella. Vähempikin sokeri riittää nykyisin (en voi uskoa, että minä, the Sokerihiiri, sanon noin!! �� syön tosi terveellisesti (rakastan salaatteja, kasviksia, kalaa) ja liikunkin paljon, olen hoikka...mutta sokeri ja erityisesti irtokarkit ovat olleet paheeni. Olen kuitenkin nyt mukavassa tasapainossa ruokieni suhteen. Edes joka viikko ei tarvitse hakea herkkupussukkaa, samaan malliin siis aion jatkaa :) sinipit@gmail.com

    VastaaPoista
  51. Ajattelin vähentää varsinkin punaisen lihan syömistä ja lisätä kasvisten käyttöä. Lisäksi syön aivan liian usein makeisia, joten yritän vähentää sitäkin.
    mariah-79@suomi24.fi

    VastaaPoista
  52. Kiva arvonta! Ehkä tuota suklaan syöntiä voisi hieman vähentää, mutta aika rennolla linjalla jatkan edelleen :) myymeri@hotmail.com

    VastaaPoista
  53. Yritän vähentää leivän syöntiä. Muuten jatkan samaan malliin: yleensä syönkin todella paljon kasviksia ja salaatteja. leena.kaasila@arkjr.fi

    VastaaPoista
  54. Syön paljon salaatteja ja vihanneksia, sekä proteiininlähteistä kalaa, joten perusruokien suhteen ei ole petrattavaa. Sokeria yritän vältellä ja panostaa laadukkaaseen ruokaan ja säännölliseen syömiseen, niin hyvin menee :) speuhkur@hotmail.com

    VastaaPoista
  55. Mielenkiintoisen oloinen kirja, mielelläni lukisin :) Karkki on paheeni, joten sitä vähemmän. Muuten meidän perheessä syödäänkin melko terveellistä ja monipuolista ruokaa. VirtaHenna@gmail.com

    VastaaPoista
  56. Suurempiin muutoksiin ei ole tarvetta. Tietty hieman vähemmän voisi kahvileipää syödä, mutta en aio ottaa siitäkään stressiä! paivi.pitkanen5@luukku.com

    VastaaPoista
  57. Isoille muutoksille ei ole mielestäni tarvetta, mutta aina sitä voi hieman terveellisemmin ja paremmin yrittää syödä. Onneksi rakastan ruokaisia salaatteja ja kasviksia kaikissa muodoissaan :) Herkkujakin voi sitten silloin tällöin nautiskella! Sini.Pitkanen@student.oulu.fi

    VastaaPoista
  58. Vähennän runsaasti lihan syöntiä!
    mmyheartishere@gmail.com

    VastaaPoista
  59. Minulla on nyt jo niin paljon karsittuja juttuja (punainen liha, sokeri, rasva, valkoiset viljat), että jatkan samalla linjalla kuin aiemmin. Uusia kasviksia aion tietysti kokeilla, ja hedelmiä. lamerinquecit@gmail.com

    VastaaPoista
  60. Meillä alkoi miehen aloitteesta koko perheellä lihattomat 100 päivää. Itse olen syönyt harvoin enää lihaa. Enemmän aion tutustua kasvipohjaisiin maidon korvikkeisiin tänä vuonna :) ...ja totutella kookoksen makuun :D

    VastaaPoista
  61. Tarpeeksi ruokaa, että jaksaa paremmin treeneissä ja enemmän kokeiluja keittiössä! tuomisto.noora@gmail.com

    VastaaPoista
  62. Ei ole suuria muutoksia tiedossa, ehkä sokerin syöntiä voisin vähentää, sekä turhaa napostelua. jonna.nykanen(at)gmail.com

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig