torstai 14. tammikuuta 2016

KOKO PERHEEN KATTAUS: LOHI- & MUSTAPAPU-KVINOAPIHVIT


Emmi-Liia Sjöholmin viime vuonna ilmestynyt Viljaton kattaus sai tämän vuoden alussa odotettua jatkoa (minä ainakin odotin). Koko perheen kattaus -keittokirjassa* painopiste on hieman erilainen, sillä allergeeneistä on otettu gluteenittomuuden lisäksi huomioon myös maidottomuus ja kananmunattomuus. Siinäpä haastetta reseptiikan kehittelyyn, mutta Emmi-Liia suoriutuu mainion kekseliäästi!

Ohjeissa on selkeä fokus: ne ovat hyvin pelkistettyjä ja yksinkertaisia, olematta tylsiä. Kirja onkin lasten vanhemmille ihan täydellinen hankinta – erityisesti mikäli on kiinnostunut kasvattamaan pientä kulinaristia (ja miksipä ei olisi). Toki lapsettomatkin löytävät kirjasta paljon kokattavaa.


Kirjassa on 31 ohjetta, joista kaikista on kolme eri variaatiota. Esimerkiksi muusia versioidaan polentalla, kukkakaalilla ja lehtikaalilla. Muffinsseista löytyy mustaherukka, bataatti ja porkkanaversiot. Ja niin edelleen. Tämä on oikeastaan aika käytännöllinen ratkaisu, koska samoja raaka-aineita voi käyttää useampaan ohjeeseen.

Kirjan ulkoasu on hieman perinteisistä keittokirjoista poikkeava. Funkishenki näkyy hauskasti mm. fonttivalinnoissa, asettelussa ja pelkistetyissä kuvissa. Modernia ja retroa yhtä aikaa, jos näin voi sanoa.

Kirjassa käytetään maltillisesti kalaa ja lihaa, ja koska kaikki ohjeet ovat kananmunattomia ja maidottomia, ylivoimainen enemmistö sopii myös vegaaneille.


Koska käytän kvinoaa hävettävän vähän, poimin kirjasta helppojen ja nopeiden kvinoapihvien ohjeet. En osannut päättää kumpaa kokeilen ensin, mustapapu- vai lohi-kvinoapihvejä, joten tein sitten molempia. Superhyviä olivat kumpikin!

Pihvit voi tarjoilla esimerkiksi bataattiburgerin välissä, ja muiksi täytteiksi sopii esimerkiksi salaatti, tomaatti, sipuli ja (itsetehty) ketsuppi.

Mustapapu-kvinoapihvit (8 kpl)

1 dl kvinoaa
2 dl vettä
2 tl kasvisfondia
4 dl mustia papuja (esikeitettyjä)
1 tl kuivattua timjamia
öljyä paistamiseen

Huuhtele kvinoa tiheässä siivilässä. Kaada kvinoa kattilaan ja mittaa mukaan vesi ja fondi. Kiehuta ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä 15 minuuttia.

Huuhtele mustapavut ja muusaa ne haarukalla. Lisää kvinoa ja timjami ja sekoita hyvin. Taputtele taikinasta pihvejä ja paista kuumalla pannulla rapeaksi (n. minuutti, pari min per puoli).

Lohipihvit (8 kpl)

1 dl kvinoaa
2 dl vettä
2 tl kasvisfondia
400 g lämminsavulohta
1 tl sitruunamehua + pippuria (alkup. sitruunapippuria)
öljyä paistamiseen

Valmista kvinoa samoin kuin yllä. Riivi lohi haarukalla hiutaleiseksi ja aja kvinoan kanssa esim. monitoimikoneessa taikinaksi. Mausta sitruunalla ja pippurilla. Taputtele taikinasta pihvejä ja paista kuumalla pannulla rapeaksi.

Bataattiburgereiden ohje
Itsetehdyn pikaketsupin ohje

* Kirja saatu arvostelukappaleena.
SHARE:

6 kommenttia

 1. Minä yritin tänään juuri tuota ensimmäistä metsästää kirjastosta, vaan oli lainassa. Niinkuin kaikki hyvät aina :D Täytyykin tutustua tuohon toiseenkin, sillä meillä on juurikin nuo maito/muna yms dietit. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näissä molemmissa on kyllä tosi hyvin just sellaista helppoa arkiruokaa. Sun pitää laittaa kirjat varaukseen! :)

   Poista
 2. Kiitos, kiva kuulla, että kirjasta on löytynyt kokattavaa! Ja hei, mainiosti kuvailtu tuota taiton tyyliä. Mietin aluksi onko liian erilainen kuin edeltäjänsä, mutta ehkä se on freesi tuulahdus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan itsellesi hienosta kirjasta! Itse kyllä pienen mietiskelyn jälkeen diggasin tästä(kin) visutyylistä. :)

   Poista
 3. Aivan ihanan näköisiä annoksia! :)

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig