torstai 3. joulukuuta 2015

LAUTASELLINEN KAUNEUTTA: KERROSJÄLKIRUOKA PURKISSA (RAWFOOD)


Minulla on mennyt Karita Tykän edelliset raakaleivontaan ja aamupaloihin keskittyneet kirjat hieman ohi. Onneksi pääsin korjaamaan tilanteen, kun sain käsiini uusimman Lautasellinen Kauneutta -kirjan*. Lokakuussa julkaistu teos sisältää tällä kertaa makeiden ruokien lisäksi myös paljon suolaisia ja lämpimiä annoksia (aamupaloja, salaatteja, keittoja, "pastoja" ja pääruokia lisukkeineen).

Karitan kirjasta huokuu tietynlainen lempeys, niin itseä kuin nauttimaansa ravintoa kohtaan. Oma ruokafilosofiani on itseasiassa hyvin samanlainen kuin Karitan: ravintoympyrästä löytyy kasviksia ja hedelmiä (osin raakana ja osin kypsennettynä), hieman kalaa, kananmunaa, rasvoja (kookosöljy, ghee, oliiviöljy), pähkinöitä, siemeniä, kuivahedelmiä, ja superfoodeja harkitusti. Tärkeintä ravinnossa on puhtaus ja ravintorikkaus.


Ruokaohjeiden lisäksi kirjasta löytyy myös vinkkejä parempaan arkeen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, kirjassa näitä kutsutaan kauneusteeseiksi. Mitään kosmetiikkavinkkejä ei kuitenkaan jaella, vaan ohjeet keskittyvät sisäisen kauneuden hoitoon. Kehon ja mielen yhteyttä ei kannatakaan vähätellä, sisäinen hyvinvointi heijastuu lopulta (ainakin toivon mukaan) myös ulkoiseen olemukseen.

Ulkoasu on tyylikkään seesteinen ja ruokakuvat herkullisia. Ohjeiden ruoat ovat aika kevyttä syötävää, mutta sittenhän ruokaa voi syödä kerralla vähän enemmän. ;) Kirjat kaikki ohjeet ovat gluteenittomia ja ilman valkoista sokeria. Karkean arvioni mukaan n. 90% ohjeista sopii lisäksi maidottomille, kasvissyöjille ja vegaaneille. Tällaisia ruokakirjoja ei ihan hirveästi Suomen markkinoilla ole, joten suosittelen lämpimästi mikäli hyllysi kaipaa täydennystä.

Kokeilin kirjasta raakakerrosjälkkäriä, joka oli nopea valmistaa ja niin suloisen näköinen. Tästä jälkkäri-idea vaikkapa kotibrunssille!


Parfee lasissa/purkissa, vegaaninen & viljaton (1 iso tai 2 pientä annosta)

murutaikina
1/2 dl macadamiapähkinöitä
3 pehmeää taatelia (poista kivet)
1/2 tl vaniljauutetta
suolaa

banaanikerma
2 dl kookoskermaa (jääkapissa pidetyn purkin paksu rasvainen osa)
1 banaani
1 rkl makeutusta, esim. kookossiirappia (tai ei-veganit esim. hunajaa)
1 tl sitruunan mehua
1/4 tl (aito)vaniljajauhetta

Tee murutaikina prosessoimalla pähkinät pienemmäksi muruksi esim. monitoimikoneella. Lisää loput ainekset ja työstä taikinaksi. Massaan saa jäädä hieman rakennetta eli älä prosessoi ihan tahnaksi asti, itse jätin omani lopulta aika karkeaksi.

Tee banaanikerma blendaamalla ainekset tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Itse lisäsin massaan vielä extramäärän sitruunaa plus hieman vaniljauutetta.

Annostele tarjoiluastian pohjalle ensin murutaikinaa ja lusikoi päälle banaanikermaa. Toista kerroksia, kunnes lasi on täynnä. Viimeistele esim. kaakaonibseillä, marjoilla (tuore, kuivattu tai pakaste) tai hedelmäpaloilla.


*Kirja saatu arvostelukappaleena.
SHARE:

2 kommenttia

  1. Wau, näyttää testaamisen arvoiselta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli ainakin nopea herkku valmistaa, kunhan vaan muistaa laittaa sen kookosmaidon ajoissa jääkaappiin :)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig