tiistai 10. marraskuuta 2015

MAX 30 MIN: SAVUTOFUPYÖRYKÄT MANTELIKASTIKKEELLA


Ennen joulua kirjarintamalla julkaisutahti kiihtyy ja tämä koskee myös ruokakirjoja. Yksi kauden kiinnostavimpia uutuksia on TrulyKiran eli Kira Åkerström-Kekkosen Max 30 min* – nopeampi ja terveellisempi arki.

Olen aina tykännyt tosi paljon Kiran kokkaustyylistä ja reseptiikasta. Se on modernia ja ennakkoluulotonta, ja kaikissa ohjeissa on yleensä jokin pieni (tai isompi) twisti ilman että mennään kikkailun puolelle. Ja tämä sama hyvä linja jatkuu Max 30 min -kirjassa. Kirjan ensimmäinen painos myytiinkin nopeasti loppuun, eli tälläisella nopealle arkiruoalle, joka ei ole kuitenkaan ennalta-arvattavaa ja tylsää, on selkeästi tilausta! Uusi painos pitäisi olla tulossa kauppoihin sopivasti ennen joulua.

Max 30 min on ilahduttavan käytännöllinen. Raaka-ainelistat on jätetty melko maltillisen mittaiseksi (tämä testaamani ohje oli sieltä pisimmästä päästä), ja samoja raaka-aineita voi kierrättää useammassa reseptissä. Kirjan lopusta löytyy lisäksi koottuna kätevät kauppalistat.


Keltainen kansi on kivan erilainen ja erottuu hyvin keittokirjojen merestä. Kirjan kaikki typografiset valinnat eivät ole täysin omaan makuuni, mutta Kiran itsensä ottamat valokuvat ovat kautta linjan herkullisia. Melkein kaikki ohjeet ovat gluteenittomia tai sellaiseksi helposti muokattavissa. Lisäksi kirjan resepteistä suurin osa on kasvissyöjille sopivia.

Otin huvikseni aikaa ja ruoan valmistamiseen meni 35 minuuttia, joten lupaus puolesta tunnista ei ole ihan hatusta vedetty. ;) Osoittaa hyvin sen, että monipuolisen ja maukkaan ruoan valmistamiseen ei tarvitse uhrata tunteja. Koko annos ja erityisesti mantelikastike oli ihan huippuhyvää!

Muokkasin ohjetta sen verran, että paahdoin porkkanoiden sijaan kurpitsaa, vaihdoin vehnäjauhot maissijauhoihin ja timjamin sijaan laitoin korianteria. Annoksen pohjalle laitoin voissa nopeasti paistettua suikaloitua kaalia.

Savutofupyörykät mantelikastikkeella (2:lle)

kurpitsaa (alkup. ohjeessa porkkanaa)
suolaa + pippuria + oliiviöljyä

Pyörykät
1 pkt kylmäsavutofua (Jalotofu)*
2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria (alkup. timjamia)
2 tl dijonia
1 (luomu)muna (vegaaniseen versioon ns. pellavamuna eli 1 rkl pellavansiemenrouhetta + 3 rkl vettä)
2 rkl seesaminsiemeniä
1 1/2 rkl maissijauhoja (alkup. speltti- tai vehnäjauhoja)
suolaa + pippuria

Mantelikastike
1/2 dl paahdettuja manteleita
25 g voita
1/2 tl raastettua valkosipulia
1 tl raastettua inkivääriä
2 tl raastettua sitruunankuorta
1/2 tl currymaustetta
1 1/2 rkl oliiviöljyä
2 tl omenaviinietikkaa
1 tl sitruunanmehua
1 1/2 rkl hunajaa (vegaaniseen versioon muuta makeutusta)
chilijauhetta maun mukaan
suolaa

Leikkaa kuorittu kurpitsa paloiksi, laita uuninpellille leivinpaperin päälle ja ripottele päälle suolaa, pippuria ja öljyä. Paahda 225-asteessa n. 10 minuuttia (porkkanoita n. 15 minuuttia). Jos mantelisi ovat paahtamattomia, paahda niitä kurpitsojen kanssa samalla pellillä n. 8 min.

Valuta tofusta neste pois ja taputtele talouspaperilla kuivaksi. Murustele tofu kulhoon, mitä pienempää murua niin sitä helpompaa pyöryköitä on muotoilla. Lisää kaikki loput ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Pyörittele massasta 8 pullaa.

Nosta pullat uuninpellille kurpitsojen seuraksi. Paista uunissa pyöryköitä ja kurpitsoja vielä n. 8 minuuttia.

Muskaa manteleita esim. morttelissa pienemmäksi. Sulata pienessä kattilassa voi ja anna sen ruskistua kevyesti (varo palamista). Lisää voihin raastetut valkosipuli, inkivääri, sitruunankuori ja currymauste. Ota kattila pois levyltä ja sekoita joukkoon loput ainekset.

Tarjoile kastike pyöryköiden ja paahdetun kurpitsan (tai porkkanoiden) kanssa.


* Kirja ja Jalotofu saatu blogin kautta.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig