torstai 16. heinäkuuta 2015

AAMIAISKAKKU GRANOLAA, JOGURTTIA JA MARJOJA


Voijee kun kotimaiset mansikat maistuvatkin hyvälle nyt kun niitä vihdoin saa! Tätä on taas kannattanut vuoden odottaa. :)

Marjoja menee ainakin itselläni eniten aamupaloihin, kuten smoothieihin, banaanipannukakkujen päälle tai jogurtin kanssa. Jogurtti-marjakasaan kun vielä ripottelee granolaa päälle niin se on jo aika hyvä setti. Mutta mitäs jos homman tekisikin hieman toisin. Granola pohjalle, jogurtti keskelle ja marjat päälle. Sehän alkaa kuulostaa ihan aamiaiskakulta!


Idea pähkinäiseen murupohjaan syntyi Mielekkäät eväät -kirjan marjapaistoksesta. Käytin tässä samoja elementtejä, mutta tein pohjasta entistä pähkinäisemmän ja vähensin reilusti makeutusta. Aamiaiskakun ideana ei kuitenkaan ole olla varsinaisesti mikään jälkkäri (voi siitä tehdä toki sellaisenkin, mutta sitten se on jälkkärikakku).

Täytteeseen voi laittaa pelkkää turkkilaista/kreikkalaista jogurttia, tai sekoittaa lisäksi joukkoon hieman mascarponea, niin mausta tulee pehmeämpi ja koostumuksesta jämäkämpi. Itse en laittanut täytteeseen ollenkaan makeutusta, mutta halutessa voit sekoittaa mukaan vähän hunajaa.


Aamiaiskakku (vuoan halkaisija 23 cm)

pohja
1 1/2 pähkinöitä, (esim. 1/2 dl pekaanipähkinöitä, 1/2 dl saksanpähkinöitä ja 1/2 dl manteleita)
2 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
1 rkl chiasiemeniä tai pellavansiemenrouhetta
n. 1/2 dl hunajaa tai esim. kookossokeria
3 rkl voita
pieni ripaus suolaa

täyte
n. 3 dl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
n. 1 dl mascarponea
ropsaus aitovaniljajauhetta

päälle
sesongin marjoja ja hedelmiä, esim. mansikoita, mustikoita ja aprikooseja
(laitoin lisäksi pari mintunlehteä)

Laita pähkinät ja kaurahiutaleet blenderiin tai monitoimikoneeseen ja jauha karkeaksi muruksi (älä ihan jauhoksi asti). Sekoita joukkoon siemenet, makeutus, ja nypi voi sormin taikinaan. Painele vuoan pohjalle ja paista 150-asteessa n. 15 minuuttia (tarkkaile, etteivät pähkinät pääse palamaan). Nosta sivuun viilenemään.

Sekoita täytteen ainekset keskenään. Lusikoi täysin viilentyneen pohjan päälle ja levitä varovasti.

Koristele haluamallasi tavalla ja tarjoile heti. Pohja murustuu helposti leikatessa, mutta se on vähän granolan ideakin. Huomaa että jos säilytät kakkua pidempään jääkaapissa, jogurtti pehmentää pohjaa eikä se ole enää niin rapeaa. Parasta onkin koota kakku juuri ennen tarjoilua (pohjan voi tietysti tehdä jo etukäteen).

SHARE:

4 kommenttia

  1. Voi miten herkullisen näköistä! Tätä pitää kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuoreilla marjoilla ja hedelmillä saa kyllä helposti kivannäköistä jälkeä :)

      Poista
  2. Nyt näyttää kyllä niin älyttömän hyvälle ettäh!! ♡
    Taitaa olla pakko testata itsekin pienellä maitovammaisen sovellutuksella :)

    ~Hilla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Mielenkiinnosta kysyn että miten korvaisit maitopohjaisen jogurtin..? Vai onko nuo kaura/soijajogurtit samalla tavalla happamia (en ole koskaan maistanut)..?

      Poista

Blogger Template Created by pipdig