tiistai 16. kesäkuuta 2015

MIELEKKÄÄT EVÄÄT: PÄHKINÄINEN MARJAPAISTOS


Jo useamman ruokakirjan kirjoittanut ja pari blogiakin (viimeimpänä Mieliruoka.fi) pystyttänyt supernainen Outi Rinne on ottanut uusimmassa teoksessaan Mielekkäät eväät: Ruokaa hyvälle mielelle* hieman erilaisen lähestymistavan ruokakirjailuun. Monipuolisten ja kasvisruokaan painottuvien reseptien lisäksi kirjasta löytyy myös aimo annos ihan oikeaa asiaa, erityisesti siitä miten ruoka, keho ja mieli linkittyvät toisiinsa.

Tämä on aihealue mitä tutkitaan parhaillaan todella paljon, jossa on jonkin verran ristiriitaisia tuloksia, ja huomisen tutkimus saattaa kumota eilisen tiedot. Selvää on kuitenkin se, että ravinnon merkitystä ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ei tulisi vähätellä.


Samoista teemoista kirjoittikin jo Biohakkerin käsikirja Ravinto-osiossaan aiemmin tänä vuonna. Outin lähestymistapa on hieman käytännönläheisempi ja enemmän nimenomaan ruokaan, raaka-aineisiin ja resepteihin keskittynyt.

Kirjassa käydään läpi mm. hyviä energianlähteitä, vatsaa ja suolistoa helliviä vinkkejä, ja vitamiinien ja hivenaineiden ABC. Ruokaohjeiden puolelta löytyy laaja kattaus aamupaloista keittoihin ja salaatteihin, kulhoruokiin, lämpimiin pääruokiin ja jälkkäreihin. Ohjeiden alussa on myös aina jokin pieni alustus, mikä tukee hyvin kirjan teoriapainotteisempaa osuutta. Reseptien painotus on gluteenittomuudessa ja suurin osa ohjeista sopii myös vegaaneille.

Sanoisin että kirja on oiva lukupaketti kaikille ravitsemuksesta kiinnostuneille (toki kannattaa hankkia myös tuo Biohakkeri-kirja ;), sisältäen samalla kekseliäästi ja ennakkoluulottomasti eri raaka-aineita yhdistelevää reseptiikkaa.


Itse tartuin ensimmäisenä pähkinäiseen marjapaistokseen, johon laitoin alkuperäisestä ohjeesta poikkeavasti mansikoiden lisäksi aprikooseja ja kirsikoita. Lopputulos oli ihan hillittöman herkullinen, erityisesti rapsakka kaurapohja maistui huippuhyvälle! Tätä tulee varmasti tehtyä vielä useasti, täytteeseen ja päälle kun voi aina vaihdella parhaiten sesonkiin sopivia marjoja ja hedelmiä.

Alkuperäinen ohje oli 25 cm vuoalle, itse en omista kunnon piirakkavuokaa joten tein tämän 18 cm pikkuvuokaani ja vähensin raaka-aineiden määrää n. 1/3. Alla kuitenkin ohje alkuperäisin mitoin.

Pähkinäinen marjapaistos mansikkaa, kirsikkaa & aprikoosia

Muropohja
1 1/4 dl saksanpähkinöitä
2 1/2 dl kaurahiutaleita
1 rkl chia- tai pellavansiemeniä
1 1/4 dl kookossokeria
pieni ripaus suolaa
1 tl aitovaniljajauhetta
3 rkl kookosöljyä tai 3 1/2 rkl voita

Marjatäyte
n. 20 mansikkaa (tuore tai pakaste hieman sulaneena)
14 pehmeää taatelia
n. 1 dl vettä
1 tl kanelia
1 tl hienoa psylliumjauhetta
2-3 dl marjasekoitusta (itse laitoin mansikoita, aprikooseja ja kirsikoita)

Muruseos
1 dl saksanpähkinöitä rouheena
1/2 tl jauhettua kardemummaa
lisää marjoja ja hedelmiä pilkottuna
(alkuperäisessä ohjeessa oli granaattihedelmän siemeniä)

Lämmitä uuni 150-asteeseen. Ota puolet kaurahiutaleista ja öljy/voi sivuun, ja blendaa loput ainekset hienoksi. Kaada kulhoon ja nypi loput hiutaleet ja rasva sekaan käsin. Painele vuoan pohjalle. Paista uunissa 15-20 minuuttia, kunnes pohja muuttuu kullanruskeaksi, varo kuitenkin palamista. Ota pohja uunista ulos ja laita sivuun jäähtymään.

Laita täytteen ainekset ilman marjasekoitusta blenderiin ja aja sileäksi soseeksi. Sekoita marjat mukaan käsin ja levitä jäähtyneen pohjan päälle.

Paahda pähkinärouhetta hetki kuumalla kuivalla pannulla. Nosta sivuun ja sekoita joukkoon kardemumma ja marjat & hedelmät. Lusikoi paistoksen päälle.

Tarjoile esim. vaniljalla maustetun mascarponen tai vispatun kookoskerman kanssa.

* Kirja saatu arvostelukappaleena.
SHARE:

4 kommenttia

  1. Kiitos Lotta ja ihanaa, että tykkäsit <3 Paistos on mun ja kirjan testiryhmänkin reseptisuosikkeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnittelut vielä kirjasta! 😘 Varmasti sieltä tulee tehtyä vielä muitakin huippulöytöjä :)

      Poista
  2. Oi kuinka ihanan oloinen resepti, nam! Kirjakin vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta. :)

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig